Török bárányhúsos pörkölt padlizsánkörettel
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
Pörkölt
-
200g bárányhús534 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
125g víz0 kcal
Padlizsánköret
-
260g padlizsán62 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
Pörkölt
-
800g bárányhús2136 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g víz0 kcal
Padlizsánköret
-
1040g padlizsán247 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
300g tej168 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
Pörkölt
-
22.7g bárányhús61 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
5.7g paradicsom1 kcal
-
5.7g paprika1 kcal
-
2.8g sűrített paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14.2g víz0 kcal
Padlizsánköret
-
29.6g padlizsán7 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
2.8g sajt10 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.7 g
Zsír
-
Összesen 66.4 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 211 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1365.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 334 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 537 mg
-
Nátrium 319 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 629 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 245 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 604 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 8478 micro
-
Lut-zea 293 micro
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.9 g
Zsír
-
Összesen 265.5 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 845 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5461.7 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 1335 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 449 mg
-
Foszfor 2147 mg
-
Nátrium 1277 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 2516.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 980 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 217 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 61 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 477 micro
-
Kolin: 172 mg
-
Retinol - A vitamin: 769 micro
-
α-karotin 265 micro
-
β-karotin 2417 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 33910 micro
-
Lut-zea 1174 micro
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 964 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
Pörkölt
-
80 dkg bárányhús
-
1 nagy db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek vaj
-
2 közepes db paradicsom
-
2 közepes db paprika
-
10 dkg sűrített paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 dl víz
Padlizsánköret
-
2 nagy db padlizsán
-
4 dkg vaj
-
2 evőkanál finomliszt
-
3 dl tej
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Pörkölt
- A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, és a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott húst, fehéredésig sütjük, majd sóval-borssal ízesítjük, és ha levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk.
- A paradicsomot meghámozzuk (forrásban lévő vízzel leöntjük, miután késsel keresztet rajzoltunk rá, és pár perc múlva könnyen eltávolítható a héj).
- Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, a paradicsomot és a paradicsompürét, majd kevés vízzel folyton pótolva legalább egy órán át pároljuk. (Soha olyan finomra nem sikerült, mint amikor egy alkalommal a víz helyett kevés paradicsomlével pótoltam az elpárolgott szaftot.)
Padlizsánköret
- A padlizsánokat fogpiszkálóval több helyen szurkáljuk meg, majd edény nélkül a gázlángon, néha megforgatva süssük puhára, és tegyük félre, hogy kihűljön. Ha kihűlt, vágjuk le a szárát, és hámozzuk meg.
- A vajat olvasszuk meg egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük, amíg halványra nem barnul.
- A padlizsánt kissé daraboljuk össze, és így tegyük bele, folyamatos kavargatással még tovább zúzva.
- Szórjuk rá a reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
- Majd adjuk hozzá a langyos tejet, és jól keverjük össze, még egyet rottyanhat, aztán húzzuk le a tűzről, hogy a padlizsán magába szívja a tejet.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 133
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 6055
- Feltöltés dátuma: 2014. április 21.
Ajánló
A receptet egy török főzőiskolából hoztam. A padlizsánt ott a nyílt gázlángon sütöttük, de itthon a kerámialapos tűzhelyemmel bajban voltam. Próbáltam sütőben egészben megsütni a padlizsánt, azzal nem is volt baj, csak azt a finom pörkös íz hiányzott, ami az egésznek az alapízét adja. Aztán rájöttem a megoldásra: egy vastag teflon serpenyőben, teljesen szárazon beleraktam a padlizsánokat, és folyamatosan forgatva sütöttem őket, amíg meg nem puhultak, és a héjuk szinte megégett, de azt így még könnyebb is volt lehúzni. Az íze pedig... hmmmm... fenséges lett! A hús persze jó, ha fiatal, bárány és nem birka. De ha nem béget, akkor nyugodtan készülhet pulykacombból például, vagy - ha nem tartjuk a török konyha megszentségtelenítésének - akkor akár sertéscombból is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hünkar beğendi - Az uralkodó kedvence - mondja a török. És hát az uralkodónak ugye van ízlése... Hovatovább, én is nagyon szeretem ezzel a különleges körettel tálalt pörkölt-félét, mert a padlizsánt nekem találták ki! :)