Tonkababos mascarponetorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szandra0410
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 36% Zsír
Omlós tészta
-
25g vaj179 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
0 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
-
36g finomliszt131 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
6g málnadzsem17 kcal
Krém
-
50g mascarpone202 kcal
-
50 kcal
-
0g tonkabab0 kcal
-
2g cukor8 kcal
Habcsók
-
4g tojásfehérje2 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
2 kcal
-
7 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g só0 kcal
Díszítés
Összesen
699
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 36% Zsír
Omlós tészta
-
250g vaj1793 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
0 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
360g finomliszt1310 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
60g málnadzsem167 kcal
Krém
-
500g mascarpone2020 kcal
-
200g növényi habtejszín502 kcal
-
0g tonkabab0 kcal
-
20g cukor77 kcal
Habcsók
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
19 kcal
-
19g színes cukorka72 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g só0 kcal
Díszítés
Összesen
6993
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 36% Zsír
Omlós tészta
-
14.4g vaj103 kcal
-
9.2g cukor36 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
20.7g finomliszt75 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
3.5g málnadzsem10 kcal
Krém
-
28.8g mascarpone116 kcal
-
11.5g növényi habtejszín29 kcal
-
0g tonkabab0 kcal
-
1.2g cukor4 kcal
Habcsók
-
2.3g tojásfehérje1 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
0.3g étkezési keményítő1 kcal
-
1.1g színes cukorka4 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g só0 kcal
Díszítés
Összesen
401
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 47.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 448.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 190 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
699
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 94.4 g
Zsír
-
Összesen 473.3 g
-
Telített zsírsav 192 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4487.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 1092 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 1891 mg
-
Nátrium 1221 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589.9 g
-
Cukor 282 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 169 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1939 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 583 mg
-
Retinol - A vitamin: 1900 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 448 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 721 micro
Összesen
6993
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 36% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
401
kcal
Hozzávalók
Omlós tészta
-
25 dkg vaj
-
16 dkg cukor
-
1 kávéskanál vanília kivonat
-
3 db tojássárgája
-
360 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
Krém
-
50 dkg mascarpone
-
200 ml növényi habtejszín
-
2 ek cukor
Habcsók
-
1 db tojásfehérje
-
5 dkg cukor
-
1 ek színes cukorka
-
1 csipet só
Díszítés
Elkészítés
Omlós tészta
- Habverő segítségével a lágy vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal.
- Egyenként, habosra verve, hozzáadjuk a tojássárgákat.
- A sütőport elkeverjük a liszttel, és átszitáljuk, majd apránként hozzáadjuk a tésztához.
- Az összegyúrt tésztát kinyújtjuk kb. 0,5-0,75 cm-re, és az előre megtervezett szív alakú formával kivágunk 2 formát. Sütőpapírra téve egy tepsivel hideg helyre (hűtőbe) tesszük 30 percre. Így megkeményedik, és megtartja a formáját sütés alatt is.
- 180 fokos, előmelegített sütőben, 10-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük a lapokat a málnadzsemmel.
Krém
- Robotgép segítségével keményre verjük a tejszínt a cukorral. Én növényi habtejszínt használtam, mert ez szép fehér és nem esik össze.
- A tonkababból szerecsendió reszelővel reszelünk egy csipetnyit a krémbe, majd a tejszínt összekeverjük a mascarponéval.
- A krémet egy habzsákba tesszük, melynek kör alakú díszítőcső van a végén. Apró pontokban egyenletesen rátesszük a krémet a tésztára. Hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen. (Ha lágy a krém, előfordulhat hogy a második réteg összenyomja a krémet.)
- A megszilárdult első rétegre óvatosan ráhelyezzük a második tésztát, és a maradék krémet megint apró pontokban eloszlatjuk.
- Az összeállított tortát hűtőbe tesszük díszítés előtt.
Habcsók
- A tojásfehérjét robotgép segítségével kemény habbá verjük a cukorral és egy csipet sóval. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. Ha két ujjunk közé veszünk egy kis habot, akkor nem szabad, hogy érezzük a cukrot. Teljesen el kell, hogy olvadjon.
- A kemény habba beleszitálunk fél kk keményítőt, és egyenletesen elkeverjük. Itt hozzá lehet adni az ételfestéket, ha szeretnénk.
- A habot habzsákba töltjük, és különböző formákat nyomunk ki egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- 80-90 fokos sütőben kb. 1,5 óán át szárítjuk a habcsókot. Ez az idő mérettől függően rövidebb, illetve hosszabb is lehet. Nem szabad, hogy túl meleg legyen a sütő, mert megbarnul a habcsók. Akkor van kész, ha egyszerűen elmozdítható a sütőpapíron a kinyomott forma.
- Díszítési tipp: A habcsók alját meg lehet kenni egy kevés krémmel, és bele lehet mártani színes cukorkába.
Díszítés
- A hűtőből kivesszük a tortát, és ízlés szerint virágokkal, gyümölcsökkel és habcsókkal díszítjük. Érdemes játszani a színekkel, mert feldobja a tortát :)
- A tészta nagyon omlós, így szépen lehet szeletelni, és nem gyomjuk szét a krémet :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1737
- Feltöltés dátuma: 2019. április 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szandra0410
1 recept
A torta egy fontos figyelemfelhívásra készült. Idén 30 éves a Hemofília Világnapja. Ez az alkalom ösztönzött arra, hogy elkészítsem ezt a mennyei tonkababos mascarponetortát. Szív alakú, mert szívből jött, 30-as gyertya, hisz 30. évforduló. :) A tortát és az üzenetet továbbadtam a Medikus Kupa Debreceni Vízilabda csapatának, akik 1. helyezést értek el. A fiúk ezúttal is szeretnének hozzájárulni a figyelemfelhíváshoz és a sport fontosságához :)