Töltött bárány
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csiki Piroska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
A húshoz
-
292g bárányhús779 kcal
-
80g főtt tojás124 kcal
-
73g tojás92 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
17g kenyér46 kcal
-
25g tej14 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A sütéshez
-
14g napraforgó olaj125 kcal
-
50g víz0 kcal
Összesen
1303
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
A húshoz
-
1750g bárányhús4673 kcal
-
480g főtt tojás744 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
100g kenyér274 kcal
-
150g tej84 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A sütéshez
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
7821
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
A húshoz
-
48.3g bárányhús129 kcal
-
13.2g főtt tojás21 kcal
-
12.1g tojás15 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
2.8g füstölt szalonna18 kcal
-
2.8g kenyér8 kcal
-
4.1g tej2 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A sütéshez
-
2.3g napraforgó olaj21 kcal
-
8.3g víz0 kcal
Összesen
216
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.6 g
Zsír
-
Összesen 104.7 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 763 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1646.8 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 181 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 781 mg
-
Nátrium 463 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 375.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 125 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 149 micro
-
Kolin: 430 mg
-
Retinol - A vitamin: 222 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 388 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1033 micro
Összesen
1303
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 429.3 g
Zsír
-
Összesen 628.3 g
-
Telített zsírsav 232 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 262 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 85 g
-
Koleszterin 4581 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9880.7 g
-
Cink 71 mg
-
Szelén 645 mg
-
Kálcium 1083 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 566 mg
-
Foszfor 4686 mg
-
Nátrium 2777 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.8 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 2252.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1527 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 51 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 735 micro
-
K vitamin: 751 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 118 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 892 micro
-
Kolin: 2583 mg
-
Retinol - A vitamin: 1333 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2330 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6196 micro
Összesen
7821
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 129 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 171 micro
Összesen
216
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
8 db főtt tojás
-
8 db tojás
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1.5 dl tej
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
A sütéshez
-
1 dl napraforgó olaj
-
3 dl víz
Elkészítés
A húshoz
- A 8 tojást keményre főzzük.
- A bárányszegy felső részét óvatosan elválasztjuk a bordás résztől, hogy a tölteléknek helye legyen. (Ha frissen vágott a bárány, ezt megtehetjük az ujjunkkal vagy egy tompa késsel.)
- Ha már kifagyott a zsírja, akkor leforrázzuk, hogy könnyebben le tudjuk választani a felső réteget.
- Besózzuk kívül - belül és félretesszük, amíg a töltelék elkészül.
- A 2 szelet kenyeret megáztatjuk a tejben.
- A tüdőt 5 percig főzzük, megtisztítjuk a hörgőktől, ledaráljuk az áztatott kenyérrel, hagymával, fokhagymával, füstölt szalonnával.
- Hozzáadjuk a 8 felvert nyers tojást, sót, borsot, és a petrezselyemzöldet.
- Ekkor óvatosan elvegyítjük a kockára vágott 8 főtt tojással és 1-2 evőkanál olajat is tehetünk a töltelékbe.
- Ha túl nagy a lyuk a bárányon, előzőleg bevarrjuk és csak akkora rést hagyunk, hogy egy kanállal belekanalazzuk a tölteléket, majd ezt is bevarrjuk.
- Megszórjuk paprikával egy kevés olajjal átdörzsöljük, hogy mindenhol szép piros legyen.
- Olajat és vizet öntünk az edénybe, letakarjuk alufóliával és betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 2 órát sütjük.
- Ha nem akarunk alufóliát használni, akkor gyakran meglocsoljuk az edényben lévő olajos vízzel.
- A vizet időnként pótoljuk.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 41666
- Feltöltés dátuma: 2011. június 15.
Ajánló
Természetesen nem csak Húsvétkor lehet fogyasztani, hanem bármikor, amíg fiatal a bárány.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Csiki Piroska
230 recept
Itt nálunk a Székelyföldön Húsvét napján elmaradhatatlan a töltött bárány. Ahol kemence van, már nagyszombaton a kalácssütés után beteszik a bárányt a kemencébe és ropogósra sütik. Húsvét napján a reggeli misén eledel szentelés van. Az asszonyok szép fonott kosarakban, hímzett terítővel letakarva viszik a bárányt és a sok finomságot megáldatni. Régen a 7 hetes böjt után ez volt a első húseledel, amit fogyasztottak. Mi inkább frissen sütve, melegen fogyasztjuk, krumpli-salátával vagy krumplipürével.