Tökéletes mézes zserbó
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
tészta
-
42g finomliszt152 kcal
-
10g porcukor40 kcal
-
8g méz25 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
6g tej4 kcal
-
0 kcal
krém és lekvár
-
42g tej23 kcal
-
10g porcukor40 kcal
-
0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
8g búzadara30 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
81 kcal
csokimáz
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
6 kcal
Összesen
660
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
100g méz304 kcal
-
100g kacsazsír0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0 kcal
krém és lekvár
-
500g tej280 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
100g búzadara360 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
350g sárgabaracklekvár973 kcal
csokimáz
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
71 kcal
Összesen
7927
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
tészta
-
19.8g finomliszt72 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
4g méz12 kcal
-
4g kacsazsír0 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
3g tej2 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
krém és lekvár
-
19.8g tej11 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
4g búzadara14 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
7.9g vaj57 kcal
-
13.9g sárgabaracklekvár39 kcal
csokimáz
-
6g étcsokoládé33 kcal
-
4g vaj28 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
Összesen
315
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 343.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.4 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
660
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 102.4 g
Zsír
-
Összesen 325.9 g
-
Telített zsírsav 190 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1054 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4119.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 1045 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 406 mg
-
Foszfor 1303 mg
-
Nátrium 1112 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1145.2 g
-
Cukor 598 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 297.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2210 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 453 mg
-
Retinol - A vitamin: 2165 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 531 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 599 micro
Összesen
7927
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
315
kcal
Hozzávalók
tészta
-
500 g finomliszt
-
125 g porcukor
-
100 g méz
-
100 g kacsazsír
-
1 db tojás
-
75 ml tej
-
1 tk szódabikarbóna
krém és lekvár
-
5 dl tej
-
125 g porcukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
100 g búzadara
-
1 db tojássárgája
-
200 g vaj
-
350 g sárgabaracklekvár
csokimáz
-
150 g étcsokoládé
-
100 g vaj
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
tészta
- A tészta összes hozzávalóját egy nagy keverőtálban összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük pihenni.
- A pihentetett tésztát grammra pontosan négyfelé osztjuk. Egyszerre egy tésztával dolgozunk, így a többit tartsuk hűtőben, amíg nem kerülnek sorra.
- A tésztadarabokat egyesével kinyújtjuk két sütőpapír között - ezért szükséges, mert nagyon ragad a tészta, így viszont jól kezelhető. Nem kell szabályosnak vagy tökéletesen egyformának lennie a kinyújtott tésztalapoknak, de nagyságra stimmeljenek nagyjából. Ebből a mennyiségből én 25x35-ös tésztalapokat nyújtottam, mert tényleg vékonynak kell lenniük.
- A kinyújtott tésztalapot egy gáztepsi hátoldalára csúsztatjuk, majd lehúzzuk róla a felső sütőpapírt. Így mehet be a sütőbe, 6-7 percre, amíg szép aranybranára sül. Mialatt egy lap sül, nyújthatjuk a következőt.
- A kész tésztákat a sütőből kivéve sütőpapírostul fektessük tökéletesen vízszintes felületre, és hagyjuk ott teljesen kihűlni.
krém és lekvár
- A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a narancshéjat, majd forrásig melegítjük. Ekkor leszűrjük a narancshéjat, majd az edénybe visszatöltjük az immár csodásan narancsízű tejet.
- Hozzákeverjük a darát és tejbegrízt főzünk belőle. A kész krémet a tűzről lehúzva lefedjük a felszínén folpackkal, majd hagyjuk picit hűlni.
- Amikor már nem tűzforró, de még langyos, belekeverjük a tojássárgáját, majd a vajat is, végül az egészet alaposan átturmixoljuk, hogy minél egyneműbb legyen.
- Az első tésztalapot egy tálcára tesszük, majd megkenjük a grízes krém felével.
- Erre jön a második lap, amit a baracklekvárral kenünk meg nagyon bőségesen, hiszen jó részét be fogja szívni a tészta.
- Erre jön a harmadik lap, rá a grízes krém másik fele, végül a negyedik lappal lezárjuk.
csokimáz
- A csokoládé kétharmadát vízgőz felett összeolvasztjuk a vajjal és az olajjal, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét.
- A csokoládékrémet rácsorgatjuk a sütemény tetejére és egyenletesen elkenjük rajta.
- A mézes zserbó már egy éjszaka alatt csuda puha lesz, de minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 9105
- Feltöltés dátuma: 2023. december 08.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Az ünnepek egyik legkedvesebb íze számunkra a mézes zserbóé, elképzelhetetlen nélküle a karácsony. A mézes krémesnek is becézett sütemény puha, mézes-zsíros tésztája remek ízharmóniát alkot a baracklekvárral és a krémes grízzel, amit ezúttal egy kevés naranccsal tettünk még emlékezetesebbé.