Tejszínes-szederkrémes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
Hozzávalók a kakaós tésztához:
-
13g finomliszt49 kcal
-
8 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
5g joghurt3 kcal
-
0 kcal
-
1g rum3 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Hozzávalók a krémhez:
-
50g szeder21 kcal
-
8g nádcukor32 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
25g tej14 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
-
3g vaj24 kcal
-
7g citromlé1 kcal
Összesen
446
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
Hozzávalók a kakaós tésztához:
-
80g finomliszt291 kcal
-
46 kcal
-
60g nádcukor228 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
0 kcal
-
8g rum18 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
Hozzávalók a krémhez:
-
300g szeder124 kcal
-
50g nádcukor190 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
150g tej84 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Összesen
2671
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
Hozzávalók a kakaós tésztához:
-
6.3g finomliszt23 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
4.7g nádcukor18 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
4g vaj28 kcal
-
2.4g joghurt1 kcal
-
0.3g vanília kivonat0 kcal
-
0.6g rum1 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Hozzávalók a krémhez:
-
23.7g szeder10 kcal
-
4g nádcukor15 kcal
-
23.7g habtejszín69 kcal
-
11.9g tej7 kcal
-
3.2g finomliszt12 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
-
3.2g citromlé1 kcal
Összesen
211
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 28 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 447.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 102.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
446
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 45.4 g
Zsír
-
Összesen 168.1 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 847 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2687.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 853 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 966 mg
-
Nátrium 535 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 259 g
-
Cukor 139 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 614.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1510 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 149 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 396 mg
-
Retinol - A vitamin: 1455 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 661 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 862 micro
Összesen
2671
kcal
- 4% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
211
kcal
Hozzávalók
Hozzávalók a kakaós tésztához:
-
8 dkg finomliszt
-
6 dkg nádcukor
-
2 db tojás
-
5 dkg vaj
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 ek rum
-
1 kk sütőpor
-
1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
-
5 dkg nádcukor
-
1.5 dl tej
-
2 púpozott ek finomliszt
-
2 dkg vaj
Elkészítés
Hozzávalók a kakaós tésztához:
- A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval.
- A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk.
- A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk az előzőleg kivajazott, lisztezett tortaformába.
- Előmelegített sütőben 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van.
- Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a krémhez:
- A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük, és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.
- A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, tűzre tesszük, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben kevergessük néha egy habverővel, hogy szép sima legyen.
- A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük.
- Ha biztosra akarunk menni, keverhetünk egy teáskanál zselatint a krémhez, hogy jobban megdermedjen. De szerintem anélkül is működik, ha nem törjük össze a tejszínhabot, amikor hozzáadjuk a krémhez és tényleg hagyjuk egy éjszakát a hűtőben dermedni.
- A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, másnap szeder szemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 8583
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A kertünk végében levő, hatalmas szederbokor szerencsére idén gazdag terméssel ajándékozott meg minket. A friss gyümölcsnél nincs is jobb, de most ahhoz is maradt bőven, hogy egy finom süti készüljön belőle. Ez az egyszerű kakaós-vajas tésztára álmodott, tejszínnel dúsított szedres süti mindenkinek ízlett, mivel nagyon könnyű és nem túl édes. A tésztáján érződik kissé a rum, ami a jó minőségű kakaóporral nagyszerű egységet alkot és nagyon kellemes alapja a tejszínes szederkrémnek, amit a citrom tesz kissé pikánssá.