Tejmentes krumplileves
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Timbamami
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
125g burgonya72 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
25g növényi tejszín63 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
188g víz0 kcal
Összesen
260
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
200g növényi tejszín502 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
0 kcal
-
11g só0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
1500g víz0 kcal
Összesen
2073
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
30g burgonya17 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
2.4g sárgarépa1 kcal
-
7.8g zeller3 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
-
15 kcal
-
2.5g napraforgó olaj23 kcal
-
0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
45g víz0 kcal
Összesen
62
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 794.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 613 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 314 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 107 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 1023 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 347 micro
Összesen
260
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 29.7 g
Zsír
-
Összesen 133.5 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6353.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 790 mg
-
Nátrium 4901 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 199.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 2512.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 784 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 251 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 859 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 240 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 8187 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2778 micro
Összesen
2073
kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 190.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 74 micro
-
β-karotin 245 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
62
kcal
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db zeller
-
1 csokor petrezselyem
-
2 dl növényi tejszín (íróport tartalmaz, így ha valaki teljes tejmentesen szeretné elkészíteni, akkor ehelyett rizs- vagy szójatejet használjon)
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 ek só
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 ek mustár
-
1 citromból nyert citromlé
-
1.5 l víz
Elkészítés
- Vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, és amint elkeverjük, felöntjük egy kis vízzel, hogy ne keseredjen meg.
- Hozzáadjuk a megpucolt és kockára vágott krumplit és zellergyökeret, és a megpucolt, felkarikázott sárgarépát, illetve a megmosott és apróra vágott petrezselymet. Felöltjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
- Megsózzuk. Itt lehet ízlés szerint fűszerezni (de én a gyerekek miatt kerülöm a fűszereket, így se borsot, se ételízesítőt nem használok).
- Közepes lángon, fedőt picit résnyire hagyva, puhára főzzük a zöldségeket.
- Miközben fő a leves, elkészítjük a tejmentes habarást, ami ebben az esetben Hulala növényi főzőkrémből készül. (Mivel ebben van írópor, a teljes tejérzékenyeknek ehelyett rizstejet vagy szójatejet javaslok, mely esetben a sűrítéshez több lisztet javaslok, hiszen a főzőkrém sűrűbb, mint ezek a tejek.) A főzőkrémhez ízlés szerint hozzáadjuk a mustárt és a citromlevet, hogy picit a tejfölhöz hasonló savanyúságot elérjünk. Miután elértük a kellő ízt, habverővel hozzákeverjük a lisztet, és csomómentesre keverjük. A hőkiegyenlítés miatt a leves levéből merőkanalazunk párat a habaráshoz, hogy szép sima legyen a habarás.
- Amikor már kellően puhák a zöldségek, a leves levével felmelegített habarást lassan beleöntjük a levesbe és jól elkeverjük, hogy szép sima legyen tőle a leves.
- Kb. 5 percig még tovább főzzük a levest, hogy a habarás besűrűsödjön, így a leves elérje a kellő állagát. Ilyenkor még megkóstoljuk a levest és ha szükséges, tovább ízesítjük. Amennyiben savanyítás kell még a levesnek, akkor egy külön tálkába mustárt nyomunk és ahhoz kimerünk egy kis levest, és először habverővel abban keverjük el, hogy utána a levesbe öntve kellően eloszoljon a mustár íze, ne maradjon csomókban.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3202
- Feltöltés dátuma: 2014. január 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Timbamami
10 recept
Egyik gyermekem tejérzékenysége miatt sokat kísérleteztem a hagyományos krumplileves ízének elérésén tejmentes verzióban. Mivel már gyógyulófélben van a kislány, ezért már a Hulala főzőkrémmel is próbálkozunk, és ez jött be eddig a legjobban. Hogy a tejföl hatását elérjem, mustárral és citromlével savanyítottam mindig a rizstejet és a szójatejet, ahogy most a receptben a főzőkrémet is.