Tejberizses epertorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
18g tojás23 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g vaj8 kcal
A krémhez
-
13g rizs45 kcal
-
17g víz0 kcal
-
42g tej23 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
0g zselatin1 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
6 kcal
-
5g eperlekvár14 kcal
A tetejére
-
42g eper13 kcal
-
1g tortazselé3 kcal
-
25g víz0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
304
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
220g tojás277 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A krémhez
-
150g rizs537 kcal
-
200g víz0 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
5g zselatin17 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
60g eperlekvár167 kcal
A tetejére
-
500g eper150 kcal
-
12g tortazselé41 kcal
-
300g víz0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
3673
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
8.5g tojás11 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
A krémhez
-
5.8g rizs21 kcal
-
7.7g víz0 kcal
-
19.4g tej11 kcal
-
1.2g vaj8 kcal
-
15.5g habtejszín45 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
2.3g eperlekvár6 kcal
A tetejére
-
19.4g eper6 kcal
-
0.5g tortazselé2 kcal
-
11.6g víz0 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
142
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 115.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 144 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
304
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 71.8 g
Zsír
-
Összesen 190.6 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1259 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3066.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 1082 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 168 mg
-
Foszfor 969 mg
-
Nátrium 714 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 415.2 g
-
Cukor 225 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1380.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1731 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 284 mg
-
D vitamin: 251 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 590 micro
-
Kolin: 683 mg
-
Retinol - A vitamin: 1701 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 342 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1107 micro
Összesen
3673
kcal
- 3% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
142
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
4 db tojás
-
4 ek cukor
-
4 evőkanál finomliszt
-
1 csipet só
A krémhez
-
15 dkg rizs
-
2 dl víz
-
5 dl tej
-
3 dkg vaj
-
4 dl habtejszín
-
5 ek cukor
-
3 ek eperlekvár
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Tészta készítése:
- A sütőt előmelegítjük: 180 fok sima sütő, 165 fok légkeveréses.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig, habosra keverjük. (Elektromos mixerrel ez 3-4 perc.)
- A cukros tojásássárgába felválta apránként hozzáadjuk a fehérjehabot és hozzászitáljuk a lisztet, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
- Kissé kivajazunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát és a tésztát az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd félretesszük hűlni. A sütőt tilos nyitogatni sütés közben!
- Krém készítése:
- Felteszünk forralni 2 dl vizet, majd a rizst a forrásban lévő vízhez adjuk és kis lángon, időnként megkevergetveaddig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Közben egy másik lábosban felforraljuk az 5 dl tejet és azt is hozzáadjuk a rizshez, beledobjuk a vajat, majd kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.
- Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot (vagy aromát), elkeverjük, majd egy duplán hajtogatott konyharuhával befedjük, rátesszük a fedőt és így hagyjuk szinte teljesen, épphogy langyosra kihűlni. (A fedőt ne emelgessük, a lényeg a vízpára, abban fog szépen megpuhulni.) Ez kb. 2 óra, közben kitakaríthatjuk a lakást. :)
- Miután a rizs kihűlt, egy lábosban 1 dl tejszínben elkeverjük a zselatint ésaddig melegítjük, míg a zselatin felnem oldódik, majdfélretesszük hűlni.
- 3 dl tejszínt kemény habbá verünk.
- A langyossá hűlt zselatinos tejszínt hozzákeverjük a rizshez, majd apránként hozzáadjuk a tejszínhabot is.
- A tésztát megkenjük az eperlekvárral. Ha kemény a lekvárunk, kissé melegítsük meg, ha hígabb, akkor nem kell.
- A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük 2-3 órán át. (Közben lenyírhatjuk a füvet.:) )
- Díszítés:
- Az epret tisztítjuk, majd szeletekre vágjuk és legyezőszerűen elhelyezzük a torta tetején.
- A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 ek cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére.
- Hűtőszekrényben dermesztjük (ez már nem tart soká, kb. 10 perc.)
- Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük.
- Külön tejszínhabbal is díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 641
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 71629
- Feltöltés dátuma: 2010. május 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A Príma Konyha 2010. májusi számában jelent meg, anyák napi ajánlat. Egyszerűen elkészíthető, isteni finom, habkönnyű, bár kissé időigényes desszert. Mivel anyukám fogyózik, az anyósjelölt pedig cukorbeteg, fruktózzal készítettem.