Tavaszi spárgás carbonara
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Hajnal Stefi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
83g makaróni0 kcal
-
27g tojássárgája86 kcal
-
33g bacon131 kcal
-
33g parmezán sajt131 kcal
-
233g zöldspárga33 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
493
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
250g makaróni0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g bacon393 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
700g zöldspárga98 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1477
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
16.3g makaróni0 kcal
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
6.5g bacon26 kcal
-
6.5g parmezán sajt25 kcal
-
45.5g zöldspárga6 kcal
-
17.9g újhagyma3 kcal
-
2.1g olívaolaj18 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
95
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 25.3 g
Zsír
-
Összesen 38.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 334 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1770 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 496 mg
-
Nátrium 667 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 241.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 189 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 269 mg
-
Retinol - A vitamin: 170 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 1109 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2079 micro
Összesen
493
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 75.9 g
Zsír
-
Összesen 116.3 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1002 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5310 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 1530 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 1488 mg
-
Nátrium 2001 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 724.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 792 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 209 micro
-
K vitamin: 568 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 485 micro
-
Kolin: 807 mg
-
Retinol - A vitamin: 509 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 3327 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6237 micro
Összesen
1477
kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 345.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 216 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 406 micro
Összesen
95
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
25 dkg makaróni
-
4 db tojássárgája
-
10 dkg bacon
-
10 dkg parmezán sajt
-
10 db zöldspárga
-
3 közepes db újhagyma
-
4 ek olívaolaj
-
1 csipet chilipehely
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Vegyünk elő egy nagy és mély serpenyőt. A bacont csíkozzuk fel, és forró olívaolajon pár perc alatt süssük ropogósra. Szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre.
- A kisült zsíros olajra dobjuk rá a kis karikákra vágott spárgát és újhagymát, majd pár percig süssük. Nem baj, ha ress, addig süssük csak, míg eszméletlen zöld színük nem lesz. Ha kész, ezt is szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre. A serpenyőt ne mossuk még ki, mert használni fogjuk!
- Ha igazán ügyesen vagyunk, a carbonara készítés közben mindent egyszerre csinálunk, de ha még nem vagyunk gyakorlottak, akkor most tegyük fel főni a tésztát. Érdemes nem mindig a megszokott spagetti vonalon haladni, ezért én most makarónival készítettem.
- A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk. Egész tojást is használhatunk, de itt most csak a sárgájára lesz szükség. Ezeket felverjük, hozzáreszeljük a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és egy kis chilipelyhet szórunk bele, majd összekeverjük. Ez lesz a tésztaszószunk alapja.
- Ha a tésztát késznek ítéljük (érdemes a csomagoláson feltüntetett ideig főzni), akkor ne szűrjük le, csak egy csipesszel tegyük át a tésztát a forró zsíros olajos serpenyőbe. Ne öntsük ki a főzővizet, hanem merjünk ki egy kis csészével belőle, és öntsük a tésztára. A serpenyő alatt kis lángon égjen a tűzhely, a tésztát pedig alaposan keverjük el a főzővízzel, hogy egy keveset feligyon belőle. Most kapcsoljuk le a tűzhelyet, és húzzuk is le róla a serpenyőt!
- Ezek után zúdítsuk rá a tojásos-sajtos keveréket, majd azonnal kezdjük el összekeverni. Ha a tojás és a víz krémes emulziója bevonja a tésztát, akkor mehet a szalonna és a spárgás újhagyma. Nem szabad állni hagyni, azonnal előmelegített tányérra szedjük, és fogyasztjuk. Frissen őrölt borssal, egy darab ráhelyezett friss tojássárgájával, opcionálisan még több reszelt parmezánnal tálaljuk.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 270
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 11142
- Feltöltés dátuma: 2020. május 01.
Ajánló
Ez egy tipikus 10 perces étel, mert elkészíteni és megenni is ennyi időbe telik. Barátok, barátnők, családtagok lenyűgözésére is abszolút alkalmas.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hajnal Stefi
15 recept
Az egyik legismertebb olasz tésztaétel, természetesen tejszín nélkül, ebben a verzióban friss zöldspárgával és baconnel. Pillanatok alatt elkészül, és attól olyan finom, hogy végtelenül egyszerű. Épp ezért, ami nagyot dobhat rajta az az alapanyagok minősége, szóval ne fukarkodjunk semmivel!