r
Nosalty Logó

Tarkabableves kibédi hagymával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Sárika konyhája-Bíró Sára
Tarkabableves kibédi hagymával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 326 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1950 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 99 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    725.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    432 micro
  • β-karotin
    1087 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 326 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4353.6 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    1296 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    1030 mg
  • Foszfor
    1716 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    347.1 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

VÍZ

  • Összesen
    428 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    651 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2048 micro
  • Kolin:
    358 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2594 micro
  • β-karotin
    6519 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    615 micro
Összesen 1950 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    131 micro
  • β-karotin
    328 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    130 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 99 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk, másnap feltesszük főni, amikor felforr az első főzőlevet leöntjük. Felöntjük a sonkalével és feltesszük főni.
  2. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget, hagymát, szárított zöldfűszereket. Amikor megpuhult a bab, serpenyőben rántást készítünk, az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és egy kicsit pirítjuk, majd rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, közben kavargatjuk.
  3. Amikor felfő, beleöntjük a levesünkbe. A végén hozzáadjuk az ecetet, felforraljuk és lehet tálalni. Felvágjuk a hagymát, megsózzuk és azzal fogyasztjuk.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 512
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tarkabableves kibédi hagymával
Sárika konyhája-Bíró Sára 70 recept

Gyerekkori íz került ma terítékre. Persze ősszel, télen gyakran készítünk bablevest, de hagymával kevesen eszik. Erdélyi szokás a szemes paszuly mellé hagymát enni. Már sok székelyföldre látogató ismerősom mondta, hogy mennyire ízlik, sőt be is iktatták a menütárába. A kibédi hagymát viszont kevesen ismerik. Pedig aki egyszer megkóstolta, húsos, édes, zamatos ízét, az többet nem felejti, főleg a hosszúkás változat nagyon ízletes. Kibéd, a Kisküküllő mentén Erdély szívében, Szováta közelében található, közel Küsmödhöz 🙂 Gyerekkoromban szekéren hozták a hagymapalántát, mindig vettünk, aztán beültettük az ágyásokat. De valamiért a kibédi talaj más, az ott termesztett finomabb volt. Most egy szép fonott koszorú hagymát kaptam ajándékba, így ez a mai ebéd főszereplője.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...