Tapenade fajitas, a mediterrán bejgli
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
A tortillához
-
50 dkg finomliszt
-
1 tk sütőpor
-
1 tk só
-
65 ml napraforgó olaj
A tapenade-hoz
-
1 marék dió
-
1 ek kapribogyó
-
1 ek balzsamecet
-
3 ek olívaolaj
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortillához
-
125g finomliszt455 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
2g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj144 kcal
-
63g víz0 kcal
A tapenade-hoz
-
75 kcal
-
9 kcal
-
7g dió43 kcal
-
3g kapribogyó1 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortillához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
7g só0 kcal
-
65g napraforgó olaj575 kcal
-
250g víz0 kcal
A tapenade-hoz
-
125g aszalt gyümölcsök300 kcal
-
30g fekete olajbogyó35 kcal
-
26g dió170 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortillához
-
47.3g finomliszt172 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
6.2g napraforgó olaj54 kcal
-
23.7g víz0 kcal
A tapenade-hoz
-
11.8g aszalt gyümölcsök28 kcal
-
2.8g fekete olajbogyó3 kcal
-
2.5g dió16 kcal
-
1.2g kapribogyó0 kcal
-
0.5g balzsamecet0 kcal
-
2.3g olívaolaj20 kcal
-
0.9g kakukkfű1 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1287.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 856 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 98.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 206 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 59.4 g
Zsír
-
Összesen 114.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5151 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 172 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 927 mg
-
Nátrium 3422 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 470.9 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 26 mg
Víz
-
Összesen 393.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 822 micro
-
β-crypt 116 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 430 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 324 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 37.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Elkészítés
A tortillához
- Kezdjük a tortillával: robotgéppel az összetevőket keverjük össze a víz felével, majd fokozatosan adjunk hozzá még annyi vizet, amennyit felvesz.
- Keverjük (vagy inkább dagasszuk) tovább még néhány percig, míg ruganyos nem lesz.
- A tésztánkat osszuk 8 egyenlő részre, formáljunk belőlük kis korongokat, és egy nedves konyharuhával takarjuk le. A tésztát kb. fél órán át pihentetjük, s addig elkészíthetjük a tapenade-t.
- Nyújtsuk laposra a tésztakorongokat, majd egy közepesen meleg serpenyőben (oldalanként 1 perc elegendő) egyenként süssük meg őket.
- A tapenade készítése: Ha a füge nem elég puha, áztassuk be 20-25 percre egy tál vízbe.
- A hozzávalókat tegyük egy tálba, és egy botmixer segítségével aprítsuk ízlésünknek megfelelő állagúra.
- A kész tortillákat kenjük meg az elkészült tapanade-val, majd tekerjük fel őket (pont úgy, mint a palacsintákat szokták).
- Egy éles kés segítségével vágjunk ujjnyi vastag szeleteket, s tálalhatjuk is a kis „bejgliket”.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Főzés ideje: 45 perc
Készítettem ma reggel egy isteni tapenade-t, de most egy picit eltértem a hagyományos recepttől. Új ízek, új köntösben: fügével készítettem el, és nem kenyérre kentem, hanem tortillába töltve „mediterrán bejgliket” készítettem. Kicsit utánaolvastam a tapenade eredetének is: A tapenade talán az egyik legismertebb étel Provance-ban. A neve a tapeno szóból származik, ami provanszál nyelven kapribogyót jelent (hiszen az egyik legfontosabb összetevője). Azonban már az időszámításunk előtti 2. századból származnak írásos bizonyítékok: Epityrum néven ismerték, bár kapribogyót még nem tartalmazott, viszont az összes többi hozzávaló már benne volt. Magozott zöld vagy fekete olajbogyó, fűszeres olívaolaj, esetenként ecet, koriander, kömény és menta.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!