r
Nosalty Logó

Szomolyai cseresznyés kelt rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szomolyai cseresznyés kelt rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 790 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 6317 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 270 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    108.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 790 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.3 g

Zsír

  • Összesen
    407.3 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    154 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    172 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4546.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    190 mg
  • Kálcium
    719 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    1405 mg
  • Nátrium
    1732 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    593.8 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    871.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1334 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    86 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    502 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1226 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1300 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1104 micro
Összesen 6317 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 270 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt egy kanál cukorral a langyos tejben elkeverjük, habosodásig futtatjuk
  2. A liszteket egy tálban összekerjük, sózzuk. Rámorzsolunk 5 dkg margarint.
  3. Az élesztős tejet és egy deci olajat a lisztes keverékbe adagoljuk.
  4. Közben a tésztát gyúrjuk, dagasztjuk, amíg a híg massza össze nem áll. Konyharuha közepére tesszük, lazán ráhajtjuk, fél órát kelni hagyjuk.
  5. Meglocsoljuk 6 evőkanálnyi olvasztott margarinnal.
  6. A margarinos kelt tésztát, egy nagyobb vásznon kihúzzuk. Addig húzzuk, amíg méteres réteshez hasonló lapot nem kapunk. A lapra sűrűn pöttyözünk az olvasztott margarinból, megszórjuk a dióval, nem túl sűrűn a csersznyével, a közepén egy csíkot kihagyunk.
  7. A cseresznyét nem cukrozzuk, mert igen édes fajta.
  8. A lapot a vászon segítségével két irányba, a lap közepe felé haladva tekerjük. Minden hajtás után margarint csöpögtetünk, diót szórunk, cseresznyét rakunk.
  9. A két tekervény találkozásánál a tésztát elvágjuk, a két rétest középen kettévágjuk, a végeket eldolgozzuk.
  10. A négy rétest egy deci olajjal vastagon megkent sütőlapra tesszük, fél órát takarva pihenni hagyjuk.
  11. Megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával, majd előmelegített sütőbe rakjuk, pirulásig sütjük.
  12. Ha elkészült, egy deci vízben feloldott, evőkanálnyi cukorral a tetejét lekenjük.
  13. Langyosan szeleteljük, porcukorral szórva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 60x60
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 225
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 16133
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szomolyai fekete cseresznyével töltött, kelt tésztás finomság készítését az Anyukámtól tanultam. Ha nincs cseresznye, cukrozott meggyel vagy almával is el lehet készíteni. Bővebb leírást, képanyagot a blogomon, ide kattintva találsz. A rétest fagyasztásból felengedett gyümölcsből, bármikor elkészíthetjük.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...