r
Nosalty Logó

Szőlős rétes borsodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Szőlős rétes borsodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Összesen 707 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Összesen 4239 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Összesen 220 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.2 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    176 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 707 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.3 g

Zsír

  • Összesen
    222.3 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    863 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2762.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    325 mg
  • Foszfor
    1150 mg
  • Nátrium
    643 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    468.9 g
  • Cukor
    242 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1055.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1280 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    291 micro
  • Kolin:
    573 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1239 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    512 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1258 micro
Összesen 4239 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 220 kcal

Hozzávalók

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Elkészítés

A rétestésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A szőlős töltelékhez

  1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd minden szemet félbevágunk. A diót durvára daráljuk egy késes aprítóban. A vajat megolvasztjuk.
  2. A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közelebb eső felét beszórjuk először a zsemlemorzsa, majd a dió, végül a barna cukor felével. Erre jöhetnek a félbevágott szőlőszemek, majd a reszelt citromhéj és a fahéj.
  3. A szőlőszemeket megszórjuk a maradék cukorral, dióval és zsemlemorzsával. A tészta hozzánk közel eső és oldalsó széleit is behajtjuk a töltelékre. Ekkor a rétes alatt lévő anyag felemelésével óvatosan elkezdjük felcsavarni a süteményt, míg teljesen becsavarodik.
  4. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A rétest óvatosan áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ha túl hosszú lenne, formázzunk belőle U-alakú rétest), lekenjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk barna cukorral. 30-35 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni és csak akkor szeleteljük fel. A borsodóval tálaljuk.

A borsodóhoz

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A vaníliarudat felvágjuk, kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is feltesszük főni a fehérborral. A bor legyen meleg, de ne túlságosan forró.
  2. A sárgájákat kihabosítjuk a cukorral, keményítővel és egy evőkanál borral. A meleg bort fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájás keverékhez, ezzel hőkiegyenlítést végezve. Ha minden bort hozzáadtunk, a keveréket visszaöntjük a fazékba és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  3. A sárgájás krémet félretesszük. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbbá verjük. A fehérjehabot három adagban a még meleg sárgájás krémhez keverjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 1196
  • Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 11.

Receptkategóriák

Szőlős rétes borsodóval
Lakos Benedek 373 recept

Házi rétest mindig megéri készíteni, még akkor is, ha macerának tűnhet a folyamat. A házi tészta nemcsak érdekes kihívás, hanem ezerszer jobb végeredményhez vezet, miután a süteményt kisütöttük. Ősz lévén a tésztába csavarjunk most lédús szőlőszemeket, a ropogós-lemezes rétest pedig tálaljuk karakteres borsodóval.

Hozzávalók

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...