Szőlős rétes borsodóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 12% Zsír
A rétestésztához
-
32g finomliszt115 kcal
-
13g víz0 kcal
-
24 kcal
-
0g ecet0 kcal
A szőlős töltelékhez
-
25g vaj179 kcal
-
8g zsemlemorzsa33 kcal
-
17g dió109 kcal
-
8g barna cukor32 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
117g szőlő77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A borsodóhoz
Összesen
707
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 12% Zsír
A rétestésztához
-
190g finomliszt692 kcal
-
80g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
3g ecet0 kcal
A szőlős töltelékhez
-
150g vaj1076 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
100g dió654 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
700g szőlő464 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A borsodóhoz
Összesen
4239
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 12% Zsír
A rétestésztához
-
10g finomliszt36 kcal
-
4.2g víz0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
A szőlős töltelékhez
-
7.9g vaj56 kcal
-
2.6g zsemlemorzsa10 kcal
-
5.3g dió34 kcal
-
2.6g barna cukor10 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
36.8g szőlő24 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A borsodóhoz
Összesen
220
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 37 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.2 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 176 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
Összesen
707
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.3 g
Zsír
-
Összesen 222.3 g
-
Telített zsírsav 90 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 863 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2762.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 483 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 325 mg
-
Foszfor 1150 mg
-
Nátrium 643 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 468.9 g
-
Cukor 242 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1055.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1280 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 291 micro
-
Kolin: 573 mg
-
Retinol - A vitamin: 1239 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 512 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1258 micro
Összesen
4239
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 145.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
220
kcal
Hozzávalók
A rétestésztához
-
190 g finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
-
0.5 ek ecet
A szőlős töltelékhez
-
150 g vaj
-
50 g zsemlemorzsa
-
100 g dió
-
50 g barna cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
700 g szőlő
-
1 teáskanál fahéj
A borsodóhoz
Elkészítés
A rétestésztához
- A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.
A szőlős töltelékhez
- A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd minden szemet félbevágunk. A diót durvára daráljuk egy késes aprítóban. A vajat megolvasztjuk.
- A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közelebb eső felét beszórjuk először a zsemlemorzsa, majd a dió, végül a barna cukor felével. Erre jöhetnek a félbevágott szőlőszemek, majd a reszelt citromhéj és a fahéj.
- A szőlőszemeket megszórjuk a maradék cukorral, dióval és zsemlemorzsával. A tészta hozzánk közel eső és oldalsó széleit is behajtjuk a töltelékre. Ekkor a rétes alatt lévő anyag felemelésével óvatosan elkezdjük felcsavarni a süteményt, míg teljesen becsavarodik.
- A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A rétest óvatosan áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ha túl hosszú lenne, formázzunk belőle U-alakú rétest), lekenjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk barna cukorral. 30-35 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni és csak akkor szeleteljük fel. A borsodóval tálaljuk.
A borsodóhoz
- A tojásokat szétválasztjuk. A vaníliarudat felvágjuk, kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is feltesszük főni a fehérborral. A bor legyen meleg, de ne túlságosan forró.
- A sárgájákat kihabosítjuk a cukorral, keményítővel és egy evőkanál borral. A meleg bort fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájás keverékhez, ezzel hőkiegyenlítést végezve. Ha minden bort hozzáadtunk, a keveréket visszaöntjük a fazékba és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
- A sárgájás krémet félretesszük. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbbá verjük. A fehérjehabot három adagban a még meleg sárgájás krémhez keverjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 1196
- Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
Házi rétest mindig megéri készíteni, még akkor is, ha macerának tűnhet a folyamat. A házi tészta nemcsak érdekes kihívás, hanem ezerszer jobb végeredményhez vezet, miután a süteményt kisütöttük. Ősz lévén a tésztába csavarjunk most lédús szőlőszemeket, a ropogós-lemezes rétest pedig tálaljuk karakteres borsodóval.