r
Nosalty Logó

Szlovén mákos kalács (Potica)

Lakos Benedek
Szlovén mákos kalács (Potica)
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

379
Kalória
10.4g
Fehérje
48.4g
Szénhidrátok
16.4g
Zsír
13.9g
Víz
65.3g
Koleszterin
5.4g
Rost
11.1g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 379 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4551 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 308 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    749.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    355 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 379 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.7 g

Zsír

  • Összesen
    196.9 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    78 g
  • Koleszterin
    784 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8992.1 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    4262 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    992 mg
  • Foszfor
    3022 mg
  • Nátrium
    389 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    580.9 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

Víz

  • Összesen
    167.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    770 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    538 micro
  • Kolin:
    563 mg
  • Retinol - A vitamin:
    756 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    160 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    772 micro
Összesen 4551 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    607.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 308 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a tésztát. A langyos tejbe tesszük a cukrot, majd beleszórjuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, közben pedig felolvasztjuk és visszahűtjük a vajat. A lisztet elkeverjük a sóval, és egy mélyedést hozunk létre a közepén. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A liszt mélyedésébe öntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojássárgáját. A tésztát alaposan eldolgozzuk, majd 10 percig dagasztjuk, amíg feszes, fényes felületű gombócot nem kapunk. Meleg helyen, letakarva 1 óráig kelesztjük.

A töltelékhez

  1. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet, vajat és mézet egy lábasban összemelegítjük, de nem forraljuk fel. Amikor a vaj és a méz elolvadt, a tejhez adjuk a darált mákot. Sűrű krémet főzünk belőle. Lehet, hogy szükségünk lesz még egy kevés tejre, ezt szemmértékre adjuk hozzá, de ne legyen túl híg a töltelék.
  2. Levesszük a tűzről a mákos keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a vaníliát és a rumot is. A tojást temperáljuk pár evőkanál langyos tejjel, hogy ne főjön meg azonnal a meleg mákban. Majd fokozatosan, kis adagokban a fazék tartalmához öntjük, és elkeverjük. Ettől kicsit sűrűbb, masszívabb lesz a töltelék. Felhasználásig félretesszük.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, mad lisztezett felületen nagyjából 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk sodrófával. A tölteléket egyenletes rétegben elosztjuk rajta, úgy, hogy a széleken hagyunk egy nagyjából 1 cm-es üres sávot, nehogy kifolyjon a mák.
  4. A tésztát szorosan feltekerjük a hosszabb oldalától kezdve. Egy kuglófformát alaposan kivajazunk, majd a feltekert tésztát belefektetjük úgy, hogy az a része legyen felfelé, ahol a tészta széle kilóg. Ez lesz majd ugyanis a potica alja, ezért jobb, ha ide, alulra kerül a „csúnya” rész. A kész poticát kelesszük 45 percig letakarva, meleg helyen.
  5. Amikor másodjára is megkelt, elővesszük a süteményt, és langyos tejjel átkenjük a felületét. Egy hosszú tűvel átszurkáljuk a tésztát, hogy ki tudjon szabadulni sütés közben a gőz, és ne váljanak el egymástól a rétegek. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra, majd betesszük a süteményt 45 percre.
  6. Amikor letelt a 45 perc, lejjebb vesszük a hőmérsékletet 160 fokra, és további 20 percig sütjük a poticát. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk 10 percig pihenni a formában. Ezután óvatosan kifordítjuk egy rácsra hűlni, és amikor teljesen kihűlt, meghintjük porcukorral.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 perc
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Szlovéniában nem telhet el húsvét, karácsony, esküvő vagy nagyobb ünnep anélkül, hogy poticát sütne a legtöbb család. A mákos, diós vagy más töltelékkel készülő, csavart kalács igazán impozáns látványt nyújt, és a magyar embert először talán a bejglire emlékeztetheti.

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Pihe-puha túrós süti

Ezt a sütit nagynéném sütötte mindig esküvőkre, búcsúkra. Amióta bevettem a "repertoáromba" sok dicséretet begyűjtöttem vele, mert tényleg pihe-puha, kellemesen citromos ízű, ...