Szlovén mákos kalács (Potica)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
1 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
23g tej13 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
5g vaj39 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
379
kcal
- 11% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
16 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
270g tej151 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
65g vaj466 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
4551
kcal
- 11% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
33.8g finomliszt123 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
18.2g tej10 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
4.4g vaj31 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
308
kcal
- 11% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 16.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 749.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 355 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 252 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 13.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
379
kcal
- 11% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 124.7 g
Zsír
-
Összesen 196.9 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 784 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8992.1 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 243 mg
-
Kálcium 4262 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 992 mg
-
Foszfor 3022 mg
-
Nátrium 389 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 580.9 g
-
Cukor 133 mg
-
Élelmi rost 64 mg
VÍZ
-
Összesen 167.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 770 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 538 micro
-
Kolin: 563 mg
-
Retinol - A vitamin: 756 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 160 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 772 micro
Összesen
4551
kcal
- 11% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 607.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 288 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 204 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 11.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
308
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
5 g instant élesztő
-
2 ek cukor
-
270 ml tej
-
2 db tojássárgája
-
65 g vaj
-
1 csipet só
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Először elkészítjük a tésztát. A langyos tejbe tesszük a cukrot, majd beleszórjuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, közben pedig felolvasztjuk és visszahűtjük a vajat. A lisztet elkeverjük a sóval, és egy mélyedést hozunk létre a közepén. A tojásokat szétválasztjuk.
- A liszt mélyedésébe öntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojássárgáját. A tésztát alaposan eldolgozzuk, majd 10 percig dagasztjuk, amíg feszes, fényes felületű gombócot nem kapunk. Meleg helyen, letakarva 1 óráig kelesztjük.
A töltelékhez
- Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet, vajat és mézet egy lábasban összemelegítjük, de nem forraljuk fel. Amikor a vaj és a méz elolvadt, a tejhez adjuk a darált mákot. Sűrű krémet főzünk belőle. Lehet, hogy szükségünk lesz még egy kevés tejre, ezt szemmértékre adjuk hozzá, de ne legyen túl híg a töltelék.
- Levesszük a tűzről a mákos keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a vaníliát és a rumot is. A tojást temperáljuk pár evőkanál langyos tejjel, hogy ne főjön meg azonnal a meleg mákban. Majd fokozatosan, kis adagokban a fazék tartalmához öntjük, és elkeverjük. Ettől kicsit sűrűbb, masszívabb lesz a töltelék. Felhasználásig félretesszük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, mad lisztezett felületen nagyjából 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk sodrófával. A tölteléket egyenletes rétegben elosztjuk rajta, úgy, hogy a széleken hagyunk egy nagyjából 1 cm-es üres sávot, nehogy kifolyjon a mák.
- A tésztát szorosan feltekerjük a hosszabb oldalától kezdve. Egy kuglófformát alaposan kivajazunk, majd a feltekert tésztát belefektetjük úgy, hogy az a része legyen felfelé, ahol a tészta széle kilóg. Ez lesz majd ugyanis a potica alja, ezért jobb, ha ide, alulra kerül a „csúnya” rész. A kész poticát kelesszük 45 percig letakarva, meleg helyen.
- Amikor másodjára is megkelt, elővesszük a süteményt, és langyos tejjel átkenjük a felületét. Egy hosszú tűvel átszurkáljuk a tésztát, hogy ki tudjon szabadulni sütés közben a gőz, és ne váljanak el egymástól a rétegek. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra, majd betesszük a süteményt 45 percre.
- Amikor letelt a 45 perc, lejjebb vesszük a hőmérsékletet 160 fokra, és további 20 percig sütjük a poticát. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk 10 percig pihenni a formában. Ezután óvatosan kifordítjuk egy rácsra hűlni, és amikor teljesen kihűlt, meghintjük porcukorral.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 65 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 555
- 7 napos nézettség: 1700
- Össznézettség: 16785
- Feltöltés dátuma: 2022. május 05.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
Szlovéniában nem telhet el húsvét, karácsony, esküvő vagy nagyobb ünnep anélkül, hogy poticát sütne a legtöbb család. A mákos, diós vagy más töltelékkel készülő, csavart kalács igazán impozáns látványt nyújt, és a magyar embert először talán a bejglire emlékeztetheti.