Szilveszteri mustáros lencsefőzelék
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
A főzelékhez
-
63g lencse220 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g lángolt kolbász113 kcal
-
438g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
27 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
43g tejföl85 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
50g tej28 kcal
A tálaláshoz
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
A főzelékhez
-
500g lencse1760 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
200g lángolt kolbász904 kcal
-
3500g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
345g tejföl683 kcal
-
40g mustár24 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
400g tej224 kcal
A tálaláshoz
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
A főzelékhez
-
8.5g lencse30 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.4g lángolt kolbász15 kcal
-
59.5g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
5.9g tejföl12 kcal
-
0.7g mustár0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
6.8g tej4 kcal
A tálaláshoz
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.5 g
Zsír
-
Összesen 29.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1423.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 310 mg
-
Nátrium 784 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 530.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 352 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 244.4 g
Zsír
-
Összesen 235.3 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 298 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11386.1 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 1840 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 537 mg
-
Foszfor 2478 mg
-
Nátrium 6270 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 673.6 g
-
Cukor 134 mg
-
Élelmi rost 76 mg
VÍZ
-
Összesen 4240.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 638 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2815 micro
-
Kolin: 682 mg
-
Retinol - A vitamin: 611 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 269 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Hozzávalók
A főzelékhez
-
50 dkg lencse
-
3 db babérlevél
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3.5 l víz
-
só ízlés szerint
-
0.5 kk négyszínű bors
-
3 ek napraforgó olaj
-
4 ek mustár
-
6 ek cukor
A tálaláshoz
Elkészítés
A főzelékhez
- A lencsét kiválogatjuk, többször átmossuk tiszta vízben. Beletesszük egy nagy fazékba (kb.: 6 literes), teszünk bele két vöröshagymát (az utolsó héja rajta marad), a megpucolt fokhagymákat, babérleveleket, bőven felöntjük vízzel és feltesszük főni közepes lángon, fedő alatt.
- Kis lábasban az olajat felhevítjük, a lisztet világos aranybarnára pirítjuk, és hagyjuk kihűlni.
- Kis lábasba öntjük a cukrot, és a legvégéig várunk vele, hogy elkészítsük.
- Megkóstoljuk a főzeléket, és ha (kb. 40 perc után) megkóstolva kész, beletesszük a több darabra vágott kolbászt, a sót és borsot ízlés szerint, kiszedjük a fokhagymát és a vöröshagymát belőle, főzzük még kb 10-15 percig.
- A cukor alá gyújtunk, keverés mellett karamellizáljuk.
- Ezalatt a tejfölt és a tejet elkeverjük simára, majd belekeverjük a mustárt, azzal is simára dolgozzuk.
- A rántást ezzel a tejfeles-mustáros-tejes keverékkel felöntve alaposan eldolgozzuk, és sűrű szitán a tűzről levett főzelékbe öntjük, majd visszatéve a tűzre, nagy lángra véve, keverés mellett felforraljuk. Ha kész (kóstoljuk, még ízesíthetjük), beleöntjük a karamellt, (forró, ezért óvatosan) belecsurgatva a főzelékbe (vagy a rántásba magába) elkeverjük, kikapcsoljuk.
- Tálalhatjuk tejfellel, fehér kenyérrel vagy magában.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 158
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 38
- Össznézettség: 102760
- Feltöltés dátuma: 2012. január 03.
Ajánló
Magában, -vagy tejföllel és friss kenyérrel tálalva. Sült húst adjunk mellé, oldalast, ki mit szeret. Mindenki annyi mustárt, tejfelt, karamellizált cukrot használjon,amennyit szeret, amilyen a családja ízlése. :-) Viszont a két csomag bébi lencse kell :-)))
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Úgy döntöttem, miután az aprószemű, (bébi) , ámde hagyományos lencsét megláttam a boltban, hogy vagy valamilyen lencsesaláta lesz szilveszterkor, vagy "egyszerű" sima főzelék. Annyira guszta kis szemű lencse volt.:-)) Nem lesz se korhelyleves, se más bonyolultabb és laktatóbb étel belőle: legyen ez az étel a sima saláta, vagy főzelék. Más étkeket , sülteket is szerettem volna sütni , főzni szilveszterre. Megszavazták a lencsefőzeléket a családban. Örültem neki.:-))) Férjem édesanyjának elmeséltük, hogy főzelék lesz szilveszterkor. Ekkor fura tanácsot adott,- amit ő is most kapott,- ezért kipróbálja, ő is így fogja főzni: mustárral!! Mustárral a lencsefőzeléket? Ecet helyett mustárral bolondítani az ízét? Még soha nem hallottam, hogy ne ecettel, hanem mustárral tegyem pikánssá az ízét, és ráadásul ami a lényeg, azért, hogy a felfúvódást is elkerülhessük. :-)))) Nem utolsó szempont. :-)) Megkérdeztem Olaszné Ancit, ( aki a NoSalty-n szakácstársunk , és kedves barátot leltem személyében :-o ), mit szól hozzá, nekem fura egy ötletnek tűnik, - de mondta: mustáros-tejfölös ízvilággal főzi a lencsefőzeléket ő is, sőt, hogy még ízletesebbé tegye, karamellizált cukorral ízesíti ezt a mustáros-tejfölös rántást.Miután én , a vadast majonézzel és karamellizált cukorral készítem,(anyósomtól tanulva ezt is), már nem is meditáltam oly sokat. :-)) Fejest ugrottam a dologba, lesz ami lesz alapon: megcsináltam! Fantasztikus lett, a színe is szép lett, az íze meg nagyon finom, a harmadik tányér után tudott mindenki leállni a családban, és ehhez még kenyér se kellett. :-)) Ettünk belőle szilveszterkor és másnap, január elsején is.:-))) Köszönöm az ötletet: anyósomnak, és Olaszné Ancinak! :-)) Ízlett , én máskor is így fogom főzni! :-) Mivel az Óévet ezzel fejeztük be, és az Új évet ezzel kezdtük, csak reménykedni merek, hogy idén pénz áll majd a házhoz!! :-)) Nagyon ránk férne!! :-))