Szilvás linzertorta
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
63 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
5 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
1g rumaroma0 kcal
-
4 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
507 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
10g rumaroma0 kcal
-
35 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
47 kcal
-
13.9g finomliszt51 kcal
-
11.1g vaj80 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
3.7g tojássárgája12 kcal
-
0.9g rumaroma0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.3 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 61.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 141 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 51.2 g
Zsír
-
Összesen 118.7 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 692 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1697.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 284 mg
-
Foszfor 1057 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 370.1 g
-
Cukor 132 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 492.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1053 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 377 mg
-
Retinol - A vitamin: 954 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1126 micro
-
β-crypt 180 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1065 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.2 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 45.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 104 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
10 g vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
10 ml rumaroma
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- Készítsük el az omlós tésztát a szokásos módon. Egy nagy tálban a kimért lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumaromát, reszeljük bele a citromhéjat, végül a tojások sárgájának hozzáadásával készre gyúrjuk a tésztát, amíg tökéletes állagú, nem túl kemény, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha kész, fél órára a hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta a hűtőben pihen, megmossuk a szilvát és 4-8 egyenlő részre vágjuk (mérettől függően), megszórjuk fahéjjal, porcukorral, reszelt citromhéjjal és mindezeket egy kanállal jól összekavarjuk.
- Ha letelt a fél óra, a sütőt előmelegítjük 200°C-ra és egy kb. 26-28 cm átmérőjű, 2 cm mély piteformát előkészítünk. Kiolajozzuk/kivajazzuk a formát, hogy a torta majd ne ragadjon bele. A tészta 1/3-át levágjuk és félretesszük, amíg a tészta másik részével dolgozunk. A nagyobb tésztadarabot kerek formárakinyújtjuk úgy, hogy egy kicsit túlnyúljon a formán, feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a formába.
- Szórjunk egy kis búzadarát a tészta aljára (így a tészta nem fog elázni a szilvától), majd a felvágott szilvákat rendezzük el egyenletesen a tésztán. A félretett maradék tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, egy derelyevágó, kés vagy pizzaszeletelő segítségével vágjuk fel kb. 1 cm széles csíkokra, és rácsozzuk be vele a süti tetejét.
- Az előmelegített sütőben kb. 15 percig 200°C-on, majd levéve a hőfokot 180°C-ra további 15 percig süssük. Ha a tészta alja még ekkor sem sülne át, de a teteje már aranybarnára sült, fedjük le alufóliával (így a teteje nem fog megégni, de az alja tovább tud sülni), tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, amíg át nem sül teljesen.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5806
- Feltöltés dátuma: 2012. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ha az augusztusi szilvaszezonról beszélünk, az első dolog, ami az eszembe jut, az az a szilvás linzertorta, ami az egyik régi családi süteményeskönyvünkből származik, lila borítóval, közel 800 édes és sós recepttel. Amikor kicsi voltam, anyummal nagyon sokat forgattuk ezt a könyvet (kicsit meg is viselt szegényke), a lapszélre mindig észrevételeket írtunk a receptek mellé a tapasztalatainkról, változtatási javaslatainkról vagy csak éppen annyit jegyeztünk le, hogy "nagyon finom" vagy "ne próbáld ki még egyszer!". Néhány éve elkértem anyumtól a könyvet és biztos ez lesz az elsők között, amit beteszek a bőröndömbe, amikor költözök Stockholmba. Rengeteg sós és édes, alap és különlegesebb, egyszerű és bonyolultabb recepteket tartalmaz a világ összes tájáról, de különösen a magyar konyhából. Mivel benne vagyunk a szilvaszezon kellős közepén, tegnap hazafele menet vettem fél kiló szilvát a zöldségesnél. Elég stresszes volt a tegnapi nap a munkahelyen, ezért alig vártam, hogy hazaérjek és elkezdhessek sütni, ami számomra a kikapcsolódást és feltöltődést jelenti a nap végén. Ez lett végül az én és a kollégáim reggellije tegnap. Az eredmény tökéletes lett, mint mindig, ezt az elégedett arcokból sejtem. :)