r
Nosalty Logó

Szilvás linzertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szilvás linzertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 334 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2680 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 249 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 334 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    118.7 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    692 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1697.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    1057 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    370.1 g
  • Cukor
    132 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1053 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    954 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1126 micro
  • β-crypt
    180 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1065 micro
Összesen 2680 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Készítsük el az omlós tésztát a szokásos módon. Egy nagy tálban a kimért lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumaromát, reszeljük bele a citromhéjat, végül a tojások sárgájának hozzáadásával készre gyúrjuk a tésztát, amíg tökéletes állagú, nem túl kemény, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha kész, fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. Amíg a tészta a hűtőben pihen, megmossuk a szilvát és 4-8 egyenlő részre vágjuk (mérettől függően), megszórjuk fahéjjal, porcukorral, reszelt citromhéjjal és mindezeket egy kanállal jól összekavarjuk.
  3. Ha letelt a fél óra, a sütőt előmelegítjük 200°C-ra és egy kb. 26-28 cm átmérőjű, 2 cm mély piteformát előkészítünk. Kiolajozzuk/kivajazzuk a formát, hogy a torta majd ne ragadjon bele. A tészta 1/3-át levágjuk és félretesszük, amíg a tészta másik részével dolgozunk. A nagyobb tésztadarabot kerek formárakinyújtjuk úgy, hogy egy kicsit túlnyúljon a formán, feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a formába.
  4. Szórjunk egy kis búzadarát a tészta aljára (így a tészta nem fog elázni a szilvától), majd a felvágott szilvákat rendezzük el egyenletesen a tésztán. A félretett maradék tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, egy derelyevágó, kés vagy pizzaszeletelő segítségével vágjuk fel kb. 1 cm széles csíkokra, és rácsozzuk be vele a süti tetejét.
  5. Az előmelegített sütőben kb. 15 percig 200°C-on, majd levéve a hőfokot 180°C-ra további 15 percig süssük. Ha a tészta alja még ekkor sem sülne át, de a teteje már aranybarnára sült, fedjük le alufóliával (így a teteje nem fog megégni, de az alja tovább tud sülni), tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, amíg át nem sül teljesen.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 5806
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha az augusztusi szilvaszezonról beszélünk, az első dolog, ami az eszembe jut, az az a szilvás linzertorta, ami az egyik régi családi süteményeskönyvünkből származik, lila borítóval, közel 800 édes és sós recepttel. Amikor kicsi voltam, anyummal nagyon sokat forgattuk ezt a könyvet (kicsit meg is viselt szegényke), a lapszélre mindig észrevételeket írtunk a receptek mellé a tapasztalatainkról, változtatási javaslatainkról vagy csak éppen annyit jegyeztünk le, hogy "nagyon finom" vagy "ne próbáld ki még egyszer!". Néhány éve elkértem anyumtól a könyvet és biztos ez lesz az elsők között, amit beteszek a bőröndömbe, amikor költözök Stockholmba. Rengeteg sós és édes, alap és különlegesebb, egyszerű és bonyolultabb recepteket tartalmaz a világ összes tájáról, de különösen a magyar konyhából. Mivel benne vagyunk a szilvaszezon kellős közepén, tegnap hazafele menet vettem fél kiló szilvát a zöldségesnél. Elég stresszes volt a tegnapi nap a munkahelyen, ezért alig vártam, hogy hazaérjek és elkezdhessek sütni, ami számomra a kikapcsolódást és feltöltődést jelenti a nap végén.  Ez lett végül az én és a kollégáim reggellije tegnap. Az eredmény tökéletes lett, mint mindig, ezt az elégedett arcokból sejtem. :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...