r
Nosalty Logó

Szerencselencse - sokfűszeres lencseleves (9.)

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Szerencselencse - sokfűszeres lencseleves (9.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 442 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1770 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 317 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    645 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    248 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 442 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.1 g

Zsír

  • Összesen
    98.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2580 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    729 mg
  • Nátrium
    1574 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    165.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    195.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    991 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    289 micro
Összesen 1770 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    177 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 317 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk. (Ha ez nem történik meg, akkor sincs gond, csak kicsit tovább kell főzni.)
  2. Minden hozzávalót nagyon apró darabokra vágunk.
  3. Az olajat felforrósítjuk, és üvegesre sütjük benne a szalonnát.
  4. Ekkor hozzáadjuk a hagymát, és azt is megdinszteljük. Legvégül a zúzott fokhagymát tesszük bele.
  5. Rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, alaposan összekeverjük, és felöntjük vízzel.
  6. Ekkor tesszük bele a lencsét, a zöldpaprikát és az összes többi hozzávalót. A fűszerekből egy-egy jó csipetnyit szórunk hozzá, ki-ki ízlése szerint.
  7. Lefedve addíg főzzük, míg a lencse meg nem puhult.
  • Receptkönyvben: 84
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 20146
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 21.

Ajánló

Természetesen csípős paprika nélkül is finom, de valami miatt azzal mi még jobban szeretjük annak ellére, hogy egyébként én egyáltalán nem főzök csípősen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Közeleg az év vége, így egyre gyakrabban eszembe jut a lencseleves. Szilveszterkor ilyet szoktam főzni, hogy ezzel kezdhessük az új évet. Mert aki újév napján eszi, annak a hagyomány szerint szerencsét hoz, mert olyan sok pénze lesz, mint amennyi kis lencseszem van a levesben, és állítólag aki lencsét eszik, még meg is szépül. Én évek óta rendületlenül főzöm, de látszatja még nemigen van semmilyen téren. De nem adom fel, mert ha nem is gazdagít, nem is szépít, viszont olyan finom, hogy nem lehet megunni. Csak az íze miatt is érdemes újra és újra elkészíteni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...