r
Nosalty Logó

Szentgyörgyi-palacsinta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szentgyörgyi-palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Összesen 1017 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Összesen 4065 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Összesen 217 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.6 g

Zsír

  • Összesen
    46 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    244 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1660.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    894 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.2 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    211 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 1017 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.3 g

Zsír

  • Összesen
    183.9 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    92 g
  • Koleszterin
    974 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6641.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1282 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    324 mg
  • Foszfor
    1248 mg
  • Nátrium
    3575 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    484.8 g
  • Cukor
    275 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    386 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    206 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    844 mg
  • Retinol - A vitamin:
    381 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1225 micro
Összesen 4065 kcal
  • 10% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 217 kcal

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Elkészítés

A palacsintához

  1. A tejet felforraljuk, beleöntjük a diót és a porcukrot. Kész a töltelék.
  2. A tojássárgájákat összekeverjük a vaníliás cukorral, rummal, tejjel. Kész az öntet.
  3. Kihűlt töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük őket szorosan.
  4. A feltekert palacsinta végeit levágjuk, és beledobjuk az öntetbe, majd 5-6 cm széles darabokra vágjuk éles késsel, és a hasábokat szorosan beállítjuk egy kivajazott jénai tálba. Addig csináljuk ezt, míg van palacsintánk.
  5. Az öntettel nyakon öntjük, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg az öntetet a palacsinta fel nem szívja.
  6. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk a cukorral és egy csipet sóval (ettől keményebb lesz ahab), majd óvatosan beleforgatunk 2 ek sárgabaracklekvárt. (A lekvárral együtt is felverhetjük a tojáshabot.)
  7. A habot az elősütött palacsintákra halmozzuk, és áthúzzuk díszítés céljából kevés lekvárral.
  8. A hab pirulásáig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Receptkönyvben: 309
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 40578
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 14.

Ajánló

Borajánlat: Szent György-hegyi Olaszrizling 2006 (Tapolca város bora) - Szászi pincészet Variáció: rizlinget lehet tenni a mártásba, illetve mandulával is lehet készíteni, ha valaki nem szereti a diót.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tegnap este ritka tévés beszélgetéseink egyik alkalmával beleszaladtunk a "Vacsoracsata" című opusba, melyben épp akkor Székely művészúr készített erősen vitatható eredetű (és összetételű) -bár őszerinte- szegedi rakott palacsintát :) Mondom viccesen, bár más fogalmaim vannak a rakott palacsintáról, most ennem kell valami édességet, és kiindultam csokis kekszért a konyhába. Ekkor szól kedvesem, hogy ne menjek, mert süt ő nekem szívesen nemcsak hogy rakott palacsintát, hanem az ő kedvenc palacsintáját, amit az anyukája gyakran készített a családnak gyerekkorában; az ún. Szentgyörgyi-palacsintát. Még sosem ettem olyat, vendégünk is csak annyit tett hozzá a dolgokhoz, hogy ő bizony "belecsöppent a Kánaánba". Teljesen igaza volt, ez tényleg olyan, mint a kánai mennyegző. A kedvenc palacsintám lett és a vendégünké is. :)

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...