Szentgyörgyi-palacsinta
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A palacsintához
-
41g tojás52 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
10 kcal
-
2g só0 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
120g tej67 kcal
A töltelékhez
Az öntethez
-
50g tej28 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
2g rum5 kcal
-
10 kcal
A tetejére
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
28 kcal
-
2g porcukor7 kcal
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A palacsintához
-
165g tojás208 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
240g finomliszt874 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
7g só0 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
480g tej269 kcal
A töltelékhez
Az öntethez
-
200g tej112 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
8g rum18 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A tetejére
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
111 kcal
-
7g porcukor27 kcal
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
A palacsintához
-
8.9g tojás11 kcal
-
2.2g cukor8 kcal
-
12.9g finomliszt47 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
2.3g napraforgó olaj20 kcal
-
25.8g tej14 kcal
A töltelékhez
Az öntethez
-
10.8g tej6 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
0.4g rum1 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A tetejére
-
6.5g tojásfehérje3 kcal
-
2.2g sárgabaracklekvár6 kcal
-
0.4g porcukor1 kcal
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.6 g
Zsír
-
Összesen 46 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 244 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1660.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 321 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 894 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.2 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 72.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 211 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 306 micro
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 110.3 g
Zsír
-
Összesen 183.9 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 92 g
-
Koleszterin 974 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6641.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 1282 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 324 mg
-
Foszfor 1248 mg
-
Nátrium 3575 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 484.8 g
-
Cukor 275 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 288.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 386 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 206 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 345 micro
-
Kolin: 844 mg
-
Retinol - A vitamin: 381 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1225 micro
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 192 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Hozzávalók
A palacsintához
-
3 db tojás
-
4 ek cukor
-
12 púpozott ek finomliszt
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 tk só
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
480 ml tej
A töltelékhez
Az öntethez
-
2 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
-
3 db tojásfehérje
-
2 ek sárgabaracklekvár
-
1 ek porcukor
Elkészítés
A palacsintához
- A tejet felforraljuk, beleöntjük a diót és a porcukrot. Kész a töltelék.
- A tojássárgájákat összekeverjük a vaníliás cukorral, rummal, tejjel. Kész az öntet.
- Kihűlt töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük őket szorosan.
- A feltekert palacsinta végeit levágjuk, és beledobjuk az öntetbe, majd 5-6 cm széles darabokra vágjuk éles késsel, és a hasábokat szorosan beállítjuk egy kivajazott jénai tálba. Addig csináljuk ezt, míg van palacsintánk.
- Az öntettel nyakon öntjük, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg az öntetet a palacsinta fel nem szívja.
- Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk a cukorral és egy csipet sóval (ettől keményebb lesz ahab), majd óvatosan beleforgatunk 2 ek sárgabaracklekvárt. (A lekvárral együtt is felverhetjük a tojáshabot.)
- A habot az elősütött palacsintákra halmozzuk, és áthúzzuk díszítés céljából kevés lekvárral.
- A hab pirulásáig sütjük.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Receptkönyvben: 309
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 40403
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 14.
Ajánló
Borajánlat: Szent György-hegyi Olaszrizling 2006 (Tapolca város bora) - Szászi pincészet Variáció: rizlinget lehet tenni a mártásba, illetve mandulával is lehet készíteni, ha valaki nem szereti a diót.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Tegnap este ritka tévés beszélgetéseink egyik alkalmával beleszaladtunk a "Vacsoracsata" című opusba, melyben épp akkor Székely művészúr készített erősen vitatható eredetű (és összetételű) -bár őszerinte- szegedi rakott palacsintát :) Mondom viccesen, bár más fogalmaim vannak a rakott palacsintáról, most ennem kell valami édességet, és kiindultam csokis kekszért a konyhába. Ekkor szól kedvesem, hogy ne menjek, mert süt ő nekem szívesen nemcsak hogy rakott palacsintát, hanem az ő kedvenc palacsintáját, amit az anyukája gyakran készített a családnak gyerekkorában; az ún. Szentgyörgyi-palacsintát. Még sosem ettem olyat, vendégünk is csak annyit tett hozzá a dolgokhoz, hogy ő bizony "belecsöppent a Kánaánba". Teljesen igaza volt, ez tényleg olyan, mint a kánai mennyegző. A kedvenc palacsintám lett és a vendégünké is. :)