r
Nosalty Logó

Szász spárgaleves

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
edan
Szász spárgaleves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Alapléhez

Húsgombóchoz

  • 10 dkg kenyér (graham (lehet helyettesíteni ugyanennyi zsemlemorzsával))
  • 2 db tojás (kisebb)
  • bors ízlés szerint (1-2 tekerés)
  • 300 g darált sertéshús (nekem bélszín nyesedékem volt, de lehet szűzpecsenye, lapocka vagy akár csirkemell is)

Spárgához

220
Kalória
11.4g
Fehérje
24.7g
Szénhidrátok
9.2g
Zsír
202.8g
Víz
65.7g
Koleszterin
6.2g
Rost
8.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 220 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 2196 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Alapléhez

Húsgombóchoz

Spárgához

Összesen 75 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1008 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    666 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    202.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1259 micro
  • β-karotin
    3191 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    258 micro
  • Lut-zea
    440 micro
Összesen 220 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.5 g

Zsír

  • Összesen
    91.8 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    657 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10080.4 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    829 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    456 mg
  • Foszfor
    1951 mg
  • Nátrium
    6657 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.3 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

Víz

  • Összesen
    2027.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3689 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    413 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    503 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    861 micro
  • Kolin:
    701 mg
  • Retinol - A vitamin:
    505 micro
  • α-karotin
    12594 micro
  • β-karotin
    31906 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    4402 micro
Összesen 2196 kcal
  • 4% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    426 micro
  • β-karotin
    1080 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    87 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 75 kcal

Elkészítés

Alapléhez

  1. Az alapléhez megpucoljuk a fehér- és sárgarépát, a zellert és a karalábét. Feleresztjük 5 l hideg vízzel, és feltesszük főni. Közben beletehetjük az egész paprikát, paradicsomot, fokhagymagerezdeket, a vöröshagymát héjastól, valamint a fűszereket is. Hagyjuk, hogy felforrjon a leves, és gyöngyözve forraljuk 2 óra hosszáig. A káposztaféléből ha keményebb állagút használunk, akkor azt a répákkal együtt tegyük a léhez, ha kelkáposztát, akkor várjunk vele egy órát.
  2. A spárga és a húsgombóc kifőzéséhez tegyünk fel egy külön edénybe melegedni 2-3 l vizet.

Húsgombóchoz

  1. A húsgombóchoz daráljuk le a kenyeret (aprítógépben, vagy ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is), adjuk a darált húshoz, üssük hozzá a tojásokat és szórjuk meg sóval, borssal, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselymet. Dagasszuk egyneművé a masszát, végül formázzunk belőle kicsi (teáskanálnyi) gombócokat.

Spárgához

  1. A spárgákat öblítsük le és hámozzuk meg, majd a közepénél és a talpánál fogva hajlítsuk addig, amíg el nem törik. A talpára nem lesz szükségünk a feje felé eső részt daraboljuk fel 1-1,5 cm-es darabokra. Ha felforrt a külön edényben a víz, akkor adjunk hozzá 1 ek sót, 1 ek cukrot, 5 dkg vajat és 1 citrom levét, majd főzzük ebben a lében 4 percig a spárgát. Halásszuk ki a zöldséget a vízből, de a főzőlevet tartsuk meg, ugyanis ebben kell kifőzni a húsgombócot is.
  2. A spárga főzővizébe óvatosan eresszük bele a gombócokat, és gyöngyözve főzzük meg 10-12 perc alatt. Ezt követően a vízben is hagyhatjuk őket tálalásig.
  3. Azokat a zöldségeket, melyeket szeretünk (sárgarépa, karalábé) szedjük ki az alapléből és szeleteljük fel, adjuk hozzá a főtt spárgát és a gombócokat is, szűrjük a zöldségekre az alaplevet, és szórjuk meg a tetejét petrezselyemzölddel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 120 perc

Ez a leves ízvilágában hasonlít a jól megszokott "vasárnapi húsleveshez", és bár a hozzávalók között nem tüntettem fel, van benne egy kis csavar:)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!