Szász spárgaleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
edan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
Alapléhez
-
40g sárgarépa15 kcal
-
54g fehérrépa34 kcal
-
24g karalábé5 kcal
-
25g káposzta5 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
10g zöldpaprika2 kcal
-
10g paradicsom2 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
7g zeller2 kcal
-
3g miso6 kcal
Húsgombóchoz
-
10g kenyér27 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g darált sertéshús55 kcal
Spárgához
-
50g fehér spárga7 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
4g citromlé1 kcal
Összesen
220
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
Alapléhez
-
400g sárgarépa146 kcal
-
540g fehérrépa344 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
250g káposzta50 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
30g miso59 kcal
Húsgombóchoz
-
100g kenyér274 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g darált sertéshús546 kcal
Spárgához
-
500g fehér spárga70 kcal
-
11g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Összesen
2196
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
Alapléhez
-
13.5g sárgarépa5 kcal
-
18.3g fehérrépa12 kcal
-
8.1g karalábé2 kcal
-
8.5g káposzta2 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
3.4g zöldpaprika1 kcal
-
3.4g paradicsom1 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
2.2g zeller1 kcal
-
1g miso2 kcal
Húsgombóchoz
-
3.4g kenyér9 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10.2g darált sertéshús18 kcal
Spárgához
-
16.9g fehér spárga2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
1.4g citromlé0 kcal
Összesen
75
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1008 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 666 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 202.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 369 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1259 micro
-
β-karotin 3191 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 258 micro
-
Lut-zea 440 micro
Összesen
220
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 114.5 g
Zsír
-
Összesen 91.8 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 657 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10080.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 829 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 456 mg
-
Foszfor 1951 mg
-
Nátrium 6657 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.3 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 2027.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3689 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 413 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 503 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 861 micro
-
Kolin: 701 mg
-
Retinol - A vitamin: 505 micro
-
α-karotin 12594 micro
-
β-karotin 31906 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 2577 micro
-
Lut-zea 4402 micro
Összesen
2196
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 68.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 426 micro
-
β-karotin 1080 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 87 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
75
kcal
Hozzávalók
Alapléhez
-
5 közepes db sárgarépa
-
3 nagy db fehérrépa
-
1 közepes db karalábé
-
1 db vöröshagyma
-
1 közepes db zöldpaprika
-
1 közepes db paradicsom
-
3 db babérlevél
-
0.3 db zeller
-
2 teáskanál miso
Húsgombóchoz
-
só kk
-
300 g darált sertéshús (nekem bélszín nyesedékem volt, de lehet szűzpecsenye, lapocka vagy akár csirkemell is)
Spárgához
-
500 g fehér spárga
-
1 ek só
-
1 ek cukor
-
5 dkg vaj
-
1 citromból nyert citromlé
Elkészítés
Alapléhez
- Az alapléhez megpucoljuk a fehér- és sárgarépát, a zellert és a karalábét. Feleresztjük 5 l hideg vízzel, és feltesszük főni. Közben beletehetjük az egész paprikát, paradicsomot, fokhagymagerezdeket, a vöröshagymát héjastól, valamint a fűszereket is. Hagyjuk, hogy felforrjon a leves, és gyöngyözve forraljuk 2 óra hosszáig. A káposztaféléből ha keményebb állagút használunk, akkor azt a répákkal együtt tegyük a léhez, ha kelkáposztát, akkor várjunk vele egy órát.
- A spárga és a húsgombóc kifőzéséhez tegyünk fel egy külön edénybe melegedni 2-3 l vizet.
Húsgombóchoz
- A húsgombóchoz daráljuk le a kenyeret (aprítógépben, vagy ennek hiányában használhatunk zsemlemorzsát is), adjuk a darált húshoz, üssük hozzá a tojásokat és szórjuk meg sóval, borssal, majd adjuk hozzá a felaprított petrezselymet. Dagasszuk egyneművé a masszát, végül formázzunk belőle kicsi (teáskanálnyi) gombócokat.
Spárgához
- A spárgákat öblítsük le és hámozzuk meg, majd a közepénél és a talpánál fogva hajlítsuk addig, amíg el nem törik. A talpára nem lesz szükségünk a feje felé eső részt daraboljuk fel 1-1,5 cm-es darabokra. Ha felforrt a külön edényben a víz, akkor adjunk hozzá 1 ek sót, 1 ek cukrot, 5 dkg vajat és 1 citrom levét, majd főzzük ebben a lében 4 percig a spárgát. Halásszuk ki a zöldséget a vízből, de a főzőlevet tartsuk meg, ugyanis ebben kell kifőzni a húsgombócot is.
- A spárga főzővizébe óvatosan eresszük bele a gombócokat, és gyöngyözve főzzük meg 10-12 perc alatt. Ezt követően a vízben is hagyhatjuk őket tálalásig.
- Azokat a zöldségeket, melyeket szeretünk (sárgarépa, karalábé) szedjük ki az alapléből és szeleteljük fel, adjuk hozzá a főtt spárgát és a gombócokat is, szűrjük a zöldségekre az alaplevet, és szórjuk meg a tetejét petrezselyemzölddel.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3189
- Feltöltés dátuma: 2013. május 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
edan
84 recept
Ez a leves ízvilágában hasonlít a jól megszokott "vasárnapi húsleveshez", és bár a hozzávalók között nem tüntettem fel, van benne egy kis csavar:)