Szalagos fánk 3. - egész tojásból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
167g finomliszt607 kcal
-
100g tej56 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g só0 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
13 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g rum1 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
35 kcal
A sütéshez
-
113g napraforgó olaj1002 kcal
A tálaláshoz
-
8g porcukor32 kcal
-
17g lekvár/ dzsem46 kcal
Összesen
1874
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
600g tej336 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
6g só0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
3g rum7 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
A sütéshez
-
680g napraforgó olaj6011 kcal
A tálaláshoz
-
50g porcukor194 kcal
-
100g lekvár/ dzsem278 kcal
Összesen
11246
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
36g finomliszt131 kcal
-
21.6g tej12 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
5.9g tojás7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.1g rum0 kcal
-
1.8g mazsola5 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
A sütéshez
-
24.5g napraforgó olaj217 kcal
A tálaláshoz
-
1.8g porcukor7 kcal
-
3.6g lekvár/ dzsem10 kcal
Összesen
405
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.3 g
Zsír
-
Összesen 123.5 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1035.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 267 mg
-
Nátrium 485 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.1 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
1874
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 145.8 g
Zsír
-
Összesen 740.8 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 332 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 263 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6214.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 391 mg
-
Kálcium 986 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 280 mg
-
Foszfor 1604 mg
-
Nátrium 2913 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 996.7 g
-
Cukor 198 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 309.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 292 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 735 micro
-
Kolin: 563 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 911 micro
Összesen
11246
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 224 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
405
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
6 dl tej
-
5 dkg élesztő
-
3 db tojás
-
1 teáskanál só
-
2 ek cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 teáskanál rum
-
3 ek napraforgó olaj
A sütéshez
-
8 dl napraforgó olaj
A tálaláshoz
-
5 dkg porcukor
-
10 dkg lekvár/ dzsem
Elkészítés
A tésztához
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd belekeverjük az olajat. A többi hozzávalóval együtt a tejet több részletben adagolva tésztát dagasztunk. A tej mennyisége a liszt minőségétől függően változhat, lehet, hogy több tejet vesz fel. A tojások fehérjét habnak felverve dagasszuk a tésztába. Ne dagasszuk túl lágyra, mert szaggatáskor ragadni fog. A jól kidolgozott tésztát langyos helyen kelesszük duplájára.
- Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át egy kicsit, és kb. 2-2,5 cm vastagságúra sodorjuk ki. Fánkszaggatóval szúrjuk ki, majd tegyük lisztezett abroszra a korongokat. Még hagyjuk kelni 15 percig. A szaggatáskor megmaradt darabkákat gyúrjuk össze, és ezt is szaggasuk ki.
- A fánkokat bő olajban süssük meg. Egy 24-25 centi átmérőjű serpenyőbe ne tegyünk 4 darabnál többet egyszerre, hogy maradjon helyük növekedni. Az abroszról úgy tegyük a fánkokat az olajba, hogy az alsó felük kerüljön felülre, közepüket pedig egy kicsit nyomjuk be a mutatóujjunkkal. Sütéskor tegyünk fedőt a serpenyőre (lábasra), de ha egyik fele megsült, és átfordítottuk, a másik oldal sütésekor nem kell lefedni. A megsült fánkokat tegyük papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat beszívja.
- Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé lekvárt.
- Sütés ideje: 6 perc
- Elkészítettem: 22 alkalommal
- Receptkönyvben: 661
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 132150
- Feltöltés dátuma: 2011. március 28.
Ajánló
Van aki a tojásfehérjét nem használja fel a fánkhoz, pedig így felverve kimondottan jó, mert lazítja a tésztát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Farsang vasárnapján készült, éppen aktuális volt a fánksütés. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói, velencei), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.