Svéd princess torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
Vaníliasodóhoz
-
50g tej28 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
16 kcal
-
4g vaj30 kcal
Piskótához
-
18g tojás23 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
24 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Összeállításhoz
-
10g eperlekvár28 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
Bevonáshoz
Összesen
655
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
Vaníliasodóhoz
-
600g tej336 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
191 kcal
-
50g vaj359 kcal
Piskótához
-
220g tojás277 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
286 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Összeállításhoz
-
120g eperlekvár334 kcal
-
600g habtejszín1752 kcal
Bevonáshoz
Összesen
7858
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
Vaníliasodóhoz
-
22.1g tej12 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
4.4g tojássárgája14 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
1.8g kukoricakeményítő7 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
Piskótához
-
8.1g tojás10 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
2.8g finomliszt10 kcal
-
2.8g kukoricakeményítő11 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Összeállításhoz
-
4.4g eperlekvár12 kcal
-
22.1g habtejszín64 kcal
Bevonáshoz
Összesen
287
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 36.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 242 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.3 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 260 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 256 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 192 micro
Összesen
655
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118.7 g
Zsír
-
Összesen 434.7 g
-
Telített zsírsav 195 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2903 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4017.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 1426 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 1361 mg
-
Nátrium 951 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 843.4 g
-
Cukor 623 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 663.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3125 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 558 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 326 micro
-
Kolin: 1693 mg
-
Retinol - A vitamin: 3070 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 624 micro
-
β-crypt 57 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2300 micro
Összesen
7858
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
287
kcal
Hozzávalók
Vaníliasodóhoz
-
600 ml tej
-
1 db vanília
-
6 db tojássárgája
-
100 g cukor
-
50 g kukoricakeményítő
-
50 g vaj
Piskótához
-
4 db tojás
-
150 g cukor
-
50 g vaj
-
75 g finomliszt
-
75 g kukoricakeményítő
-
1 teáskanál sütőpor
Összeállításhoz
Bevonáshoz
Elkészítés
Vaníliasodóhoz
- A tejet egy lábosban feltesszük melegedni a vaníliarúddal és a kikapart belsejével. Ameddig a keverék melegszik, a tojássárgáját alaposan elkeverjük a keményítővel és a cukorral.
- Amikor felforrt a tej, levesszük a tűzről, eltávolítjuk a vaníliarudat belőle. Egy kevés forró vaníliás tejet óvatosan hozzáöntünk a tojássárgás keverékhez, elkeverjük, majd ezt visszaöntjük a forró tejbe, és visszatéve a tűzhelyre besűrítjük, vigyázva, hogy ne égjen le a krém. Akkor jó, ha már a széle elkezd bugyogni.
- Amíg meleg, adjuk hozzá a vajat, vegyítsük el alaposan. Tegyünk az elkészült sodóra folpackot, hogy ne bőrösödjön a felszíne, majd tegyük félre hűlni.
Piskótához
- Melegítsük elő sütőt 180 fokra. Egy 23 centiméter átmérőjű kerek tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral.
- Keverjük össze a lisztet a kukoricakeményítővel és a sütőporral.
- A tojásokat és a cukrot egy robotgép segítségével verjük, amíg nagyon habos és világos nem lesz. Ha ezt elértük, állítsuk a robotgépet alacsony fokozatra, és magasról öntve csorgassuk hozzá a már megolvasztott, de nem forró vajat. Épp csak keveredjen el, vigyázzunk, hogy ne essen össze a hab.
- Majd a lisztes keveréket egy spatulával vagy egy fakanállal szintén óvatosan forgassuk bele, ügyeljünk rá, hogy ne maradjon benne lisztes rész. Az így kapott masszát simítsuk a tortaformába, tegyük be sülni 25-30 percre. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt piskótát vágjuk 3 lapra.
Összeállításhoz
- 600 ml tejszínt tegyük a fagyasztóba 20 percre, hogy kellőképpen lehűljön, és szép, kemény habot tudjunk verni belőle később.
- Az első piskótalapra kenjük a vaníliasodó 1/4 részét. Erre kenjük az eperlekvárt. A lekvár mennyisége ízlés szerint lehet több vagy kevesebb. Bármilyen lekvárral tölthető!
- A lehűlt tejszínt verjük kemény habbá. A tejszínhab felét tegyük hűtőbe. A másik feléből tegyünk egy evőkanálnyit a maradék sodóba, és alaposan keverjük el, majd a többi tejszínhabot is óvatosan forgassuk bele. Az így kapott vaníliasodókrém 1/3 részét kenjük az első piskótalapon lévő sodós, lekváros rétegre. Erre helyezzük a második piskótalapot.
- A második piskótalapra kerül a megmaradt tejszínhabos sodókrém. Erre helyezzük az utolsó lapot.
- Kivesszük a hűtőből a fennmaradt tejszínhabot, és a harmadik lapra púpozzuk, elkenjük, hogy egy "dombot" kapjunk.
Bevonáshoz
- Ráhelyezzük a vékonyra kinyújtott marcipánt, meghintjük porcukorral, és marcipánrózsával díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 35
- Össznézettség: 12676
- Feltöltés dátuma: 2016. október 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nővérem és párja Svédországban töltött ideje alatt megismerkedett ezzel a rendkívül finom, svéd, hagyományos édességgel. Mikor hazaértek, megkértek az elkészítésére, nem okozott csalódást az a kissé bonyolult, de szuper recept! :)