Svéd húsgolyók Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Sylvia Gasztro Angyal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
Húsgolyók
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
125g darált marhahús178 kcal
-
38g víz0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
38g vaj269 kcal
Tejszínes barnamártás
-
8g finomliszt27 kcal
-
0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
Tálalás
-
97 kcal
Összesen
1068
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
Húsgolyók
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
150g víz0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
150g vaj1076 kcal
Tejszínes barnamártás
-
30g finomliszt109 kcal
-
0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
20g szójaszósz12 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
Tálalás
-
140g feketeribizli lekvár389 kcal
Összesen
4271
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
Húsgolyók
-
9.4g vöröshagyma3 kcal
-
27.7g darált marhahús39 kcal
-
8.3g víz0 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.1g zsemlemorzsa4 kcal
-
9.4g napraforgó olaj83 kcal
-
8.3g vaj60 kcal
Tejszínes barnamártás
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0 kcal
-
11.1g víz0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
1.1g szójaszósz1 kcal
-
11.1g főzőtejszín15 kcal
Tálalás
-
7.8g feketeribizli lekvár22 kcal
Összesen
237
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.9 g
Zsír
-
Összesen 87.1 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 219 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1061.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 385 mg
-
Nátrium 462 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 282.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 324 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 318 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
1068
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 131.7 g
Zsír
-
Összesen 348.5 g
-
Telített zsírsav 124 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 135 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 878 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4247.8 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 421 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 1540 mg
-
Nátrium 1846 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 158.3 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 1131.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1297 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 23 micro
-
E vitamin: 75 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 141 micro
-
Kolin: 682 mg
-
Retinol - A vitamin: 1274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 255 micro
Összesen
4271
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
237
kcal
Hozzávalók
Húsgolyók
-
1.5 dl víz
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál bors
-
2 ek zsemlemorzsa
Tejszínes barnamártás
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 csipet fűszerpaprika
-
1 csipet fehér bors
-
2 ek szójaszósz
-
2 dl főzőtejszín
Tálalás
Elkészítés
Húsgolyók
- A húsgolyókhoz a vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük.
- A darált húshoz hozzáadjuk az összes alapanyagot: vöröshagymát, vizet, tojást, sót, borsot, és a 2-3 ek zsemlemorzsát (annyi kell belőle, hogy jól összefogja a masszát).
- Ezeket egy nagy tálban kézzel jól összedolgozzuk, és kb. 5-10 percig pihentetjük. Majd kb. 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle.
- A sütéshez az olaj és a vaj felét összeolvasztjuk egy teflon serpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva, 10-12 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük, és fóliával letakarva melegen tartjuk.
- Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.
Tejszínes barnamártás
- A zsiradékba, amiben az utolsó húsgolyók sültek, belekeverünk 2 ek lisztet és a pirospaprikát.
- Kicsit megpirítjuk, és a húslevessel felöntjük, besűrítjük. Ízesítjük a fehér borssal és a szójaszósszal.
- A végén hozzáadjuk a tejszínt. Ha szükséges, még kevés sót adunk hozzá. Mérsékelt tűzön, néhány perc alatt, kevergetve sűrű mártást főzünk belőle.
Tálalás
- A húsgolyókat sült vagy főtt burgonyával, valamint tejszínes barnamártással megöntözve tálaljuk. Elengedhetetlen mellé a vörösáfonya- vagy ribizli lekvár.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2521
- Feltöltés dátuma: 2014. október 12.
Ajánló
A feketeribizli lekvár helyett vörösáfonya lekvárt is használhatunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Sylvia Gasztro Angyal
114 recept
A kedvelt IKEA-s menü után itt van egy finom húsgolyó recept.