Sütőtökös rácsos linzer
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 12% Zsír
A sütőtökvajhoz
A linzertésztához
-
23g vaj165 kcal
-
52g finomliszt189 kcal
-
13g porcukor50 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
4g tej2 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
20g cukor77 kcal
-
20g víz0 kcal
-
10g dió65 kcal
-
8g tojásfehérje4 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
641
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 12% Zsír
A sütőtökvajhoz
A linzertésztához
-
230g vaj1649 kcal
-
520g finomliszt1893 kcal
-
130g porcukor503 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
40g tej22 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
200g cukor774 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g dió654 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
6437
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 12% Zsír
A sütőtökvajhoz
A linzertésztához
-
9.3g vaj67 kcal
-
21.1g finomliszt77 kcal
-
5.3g porcukor20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1.6g tej1 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
8.1g cukor31 kcal
-
8.1g víz0 kcal
-
4g dió26 kcal
-
3.2g tojásfehérje2 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
261
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 28.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 351.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.7 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 100.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 509 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 493 micro
-
β-karotin 2528 micro
-
β-crypt 2044 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
641
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.7 g
Zsír
-
Összesen 283.5 g
-
Telített zsírsav 132 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 1506 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3517.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 712 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 504 mg
-
Foszfor 1599 mg
-
Nátrium 396 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 896.8 g
-
Cukor 431 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1003.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5086 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 125 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 537 micro
-
Kolin: 916 mg
-
Retinol - A vitamin: 1921 micro
-
α-karotin 4927 micro
-
β-karotin 25277 micro
-
β-crypt 20438 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1246 micro
Összesen
6437
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 206 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 199 micro
-
β-karotin 1023 micro
-
β-crypt 827 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
261
kcal
Hozzávalók
A sütőtökvajhoz
-
4 ek méz
-
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A linzertésztához
-
230 g vaj
-
520 g finomliszt
-
130 g porcukor
-
1 csipet só
-
2 ek sütőpor
-
4 ek tej
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
-
200 g cukor
-
200 g víz
-
2 db tojásfehérje
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
Elkészítés
A sütőtökvajhoz
- A sült sütőtököt kikanalazzuk a héjából, majd a pürét egy lábasba tesszük a mézzel és a fűszerrel. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük nagyjából 15-20 percig, időnként megkeverve, nehogy leégjen. Ha már kellemesen karamellizálódott, az állaga kicsit sűrűbb, a színe pedig enyhén sötétebb lett, elzárjuk alatta a lángot, majd egy botmixerrel teljesen simára és krémesre dolgozzuk. Félretesszük kihűlni.
A linzertésztához
- Először elkészítjük a barnított vajat. Ehhez fogunk egy egész tömb vajat, majd kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
- Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, sütőport és sót, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt barnított vajat, a tojásokat és sárgájákat, valamint a tejet. Egységes masszát gyúrunk, majd a tésztát hűtőbe tesszük pihenni.
A diós habcsókhoz és az összeállításhoz
- A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeforraljuk, majd hagyjuk közepes lángon 3-5 percig rotyogni, hogy jó forró legyen. Közben a fehérjéket egy mixer keverőtáljába tesszük (ami legyen hőálló) egy csipet sóval.
- Közepes fokozaton elkezdjük verni a fehérjéket, majd ha már félúton vagyunk a kemény hab felé, lassan és fokozatosan hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Ha mindet hozzáadtuk, addig verjük a fehérjét, míg fényes, sima és kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót, majd a habcsókot habzsákba töltjük.
- A behűtött tésztát elfelezzük, az egyik felét lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott, magasabb falú tepsi (nagyjából 30x20-as) aljába engedjük. Megkenjük a sütőtökpürével. A tészta másik feléből hurkákat formázunk, amiket rácsozott formációban elrendezünk a püré tetején. A rácsokat lekenjük a tojássárgájával, majd sakktáblaszerűen kitöltjük a réseket a diós habcsókkal (persze kitölthetjük az összes lyukat is, ha úgy tetszik).
- A süteményt 180 fokos sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük. Légmentesen záró dobozban több napig is eláll.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 3681
- Feltöltés dátuma: 2023. október 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Az őszies hangulat elérte a kedvenc linzerszeletünket is: a dióhabos, rácsos sütemény belsejében sütőtökpürére cserélte a savanykás baracklekvárt. De nem ez az egyetlen változás, amin átesett, a részletekért mindenképpen érdemes végigolvasni az alább következő receptet.