r
Nosalty Logó

Sütőtökös rácsos linzer

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Sütőtökös rácsos linzer
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

641
Kalória
10.9g
Fehérje
89.7g
Szénhidrátok
28.4g
Zsír
100.3g
Víz
150.6g
Koleszterin
3.3g
Rost
43.1g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 641 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 6437 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 261 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    351.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.7 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    100.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    493 micro
  • β-karotin
    2528 micro
  • β-crypt
    2044 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 641 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.7 g

Zsír

  • Összesen
    283.5 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    1506 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3517.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    712 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    504 mg
  • Foszfor
    1599 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    896.8 g
  • Cukor
    431 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    1003.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5086 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    537 micro
  • Kolin:
    916 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1921 micro
  • α-karotin
    4927 micro
  • β-karotin
    25277 micro
  • β-crypt
    20438 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1246 micro
Összesen 6437 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    1023 micro
  • β-crypt
    827 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 261 kcal

Elkészítés

A sütőtökvajhoz

  1. A sült sütőtököt kikanalazzuk a héjából, majd a pürét egy lábasba tesszük a mézzel és a fűszerrel. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük nagyjából 15-20 percig, időnként megkeverve, nehogy leégjen. Ha már kellemesen karamellizálódott, az állaga kicsit sűrűbb, a színe pedig enyhén sötétebb lett, elzárjuk alatta a lángot, majd egy botmixerrel teljesen simára és krémesre dolgozzuk. Félretesszük kihűlni.

A linzertésztához

  1. Először elkészítjük a barnított vajat. Ehhez fogunk egy egész tömb vajat, majd kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
  2. Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, sütőport és sót, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt barnított vajat, a tojásokat és sárgájákat, valamint a tejet. Egységes masszát gyúrunk, majd a tésztát hűtőbe tesszük pihenni.

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

  1. A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeforraljuk, majd hagyjuk közepes lángon 3-5 percig rotyogni, hogy jó forró legyen. Közben a fehérjéket egy mixer keverőtáljába tesszük (ami legyen hőálló) egy csipet sóval.
  2. Közepes fokozaton elkezdjük verni a fehérjéket, majd ha már félúton vagyunk a kemény hab felé, lassan és fokozatosan hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Ha mindet hozzáadtuk, addig verjük a fehérjét, míg fényes, sima és kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót, majd a habcsókot habzsákba töltjük.
  3. A behűtött tésztát elfelezzük, az egyik felét lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott, magasabb falú tepsi (nagyjából 30x20-as) aljába engedjük. Megkenjük a sütőtökpürével. A tészta másik feléből hurkákat formázunk, amiket rácsozott formációban elrendezünk a püré tetején. A rácsokat lekenjük a tojássárgájával, majd sakktáblaszerűen kitöltjük a réseket a diós habcsókkal (persze kitölthetjük az összes lyukat is, ha úgy tetszik).
  4. A süteményt 180 fokos sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük. Légmentesen záró dobozban több napig is eláll.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20

Az őszies hangulat elérte a kedvenc linzerszeletünket is: a dióhabos, rácsos sütemény belsejében sütőtökpürére cserélte a savanykás baracklekvárt. De nem ez az egyetlen változás, amin átesett, a részletekért mindenképpen érdemes végigolvasni az alább következő receptet.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!