r
Nosalty Logó

Sütőtökös rácsos linzer

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Sütőtökös rácsos linzer
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 641 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 6437 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 261 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    351.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.7 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    493 micro
  • β-karotin
    2528 micro
  • β-crypt
    2044 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 641 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.7 g

Zsír

  • Összesen
    283.5 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    1506 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3517.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    712 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    504 mg
  • Foszfor
    1599 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    896.8 g
  • Cukor
    431 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1003.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5086 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    537 micro
  • Kolin:
    916 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1921 micro
  • α-karotin
    4927 micro
  • β-karotin
    25277 micro
  • β-crypt
    20438 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1246 micro
Összesen 6437 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    1023 micro
  • β-crypt
    827 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 261 kcal

Hozzávalók

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Elkészítés

A sütőtökvajhoz

  1. A sült sütőtököt kikanalazzuk a héjából, majd a pürét egy lábasba tesszük a mézzel és a fűszerrel. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük nagyjából 15-20 percig, időnként megkeverve, nehogy leégjen. Ha már kellemesen karamellizálódott, az állaga kicsit sűrűbb, a színe pedig enyhén sötétebb lett, elzárjuk alatta a lángot, majd egy botmixerrel teljesen simára és krémesre dolgozzuk. Félretesszük kihűlni.

A linzertésztához

  1. Először elkészítjük a barnított vajat. Ehhez fogunk egy egész tömb vajat, majd kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
  2. Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, porcukrot, sütőport és sót, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt barnított vajat, a tojásokat és sárgájákat, valamint a tejet. Egységes masszát gyúrunk, majd a tésztát hűtőbe tesszük pihenni.

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

  1. A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeforraljuk, majd hagyjuk közepes lángon 3-5 percig rotyogni, hogy jó forró legyen. Közben a fehérjéket egy mixer keverőtáljába tesszük (ami legyen hőálló) egy csipet sóval.
  2. Közepes fokozaton elkezdjük verni a fehérjéket, majd ha már félúton vagyunk a kemény hab felé, lassan és fokozatosan hozzácsorgatjuk a forró cukorszirupot. Ha mindet hozzáadtuk, addig verjük a fehérjét, míg fényes, sima és kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a darált diót, majd a habcsókot habzsákba töltjük.
  3. A behűtött tésztát elfelezzük, az egyik felét lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott, magasabb falú tepsi (nagyjából 30x20-as) aljába engedjük. Megkenjük a sütőtökpürével. A tészta másik feléből hurkákat formázunk, amiket rácsozott formációban elrendezünk a püré tetején. A rácsokat lekenjük a tojássárgájával, majd sakktáblaszerűen kitöltjük a réseket a diós habcsókkal (persze kitölthetjük az összes lyukat is, ha úgy tetszik).
  4. A süteményt 180 fokos sütőbe tesszük, ahol 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük. Légmentesen záró dobozban több napig is eláll.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 3639
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütőtökös rácsos linzer
Lakos Benedek 373 recept

Az őszies hangulat elérte a kedvenc linzerszeletünket is: a dióhabos, rácsos sütemény belsejében sütőtökpürére cserélte a savanykás baracklekvárt. De nem ez az egyetlen változás, amin átesett, a részletekért mindenképpen érdemes végigolvasni az alább következő receptet.

Hozzávalók

A sütőtökvajhoz

A linzertésztához

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...