Sült túrógombóc Vivike konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vivike
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 11% Zsír
A gombóchoz
-
125g tehéntúró184 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
41g zsemle111 kcal
-
10 kcal
-
13g mazsola37 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
13g tej7 kcal
Az öntethez
A tetejére
Összesen
890
kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 11% Zsír
A gombóchoz
-
500g tehéntúró735 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
162g zsemle442 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
50g tej28 kcal
Az öntethez
-
600g tejföl1188 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
5g rumaroma0 kcal
A tetejére
Összesen
3555
kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 11% Zsír
A gombóchoz
-
28.9g tehéntúró42 kcal
-
5.8g cukor22 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
9.4g zsemle26 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
2.9g mazsola9 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
2.9g tej2 kcal
Az öntethez
-
34.7g tejföl69 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g rumaroma0 kcal
A tetejére
Összesen
206
kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.2 g
Zsír
-
Összesen 46.6 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 186 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1937.6 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 386 mg
-
Vas 253 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 472 mg
-
Nátrium 397 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.7 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 245.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 249 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 32 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 151 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 244 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
890
kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.8 g
Zsír
-
Összesen 186.5 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 744 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7750.3 g
-
Cink 1305 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 1543 mg
-
Vas 1011 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 1887 mg
-
Nátrium 1587 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 346.8 g
-
Cukor 234 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 980.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 995 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 450 mg
-
Retinol - A vitamin: 975 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 173 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 655 micro
Összesen
3555
kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 447.7 g
-
Cink 75 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 58 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 35 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
206
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A gombóchoz
- A 3 db zsemléből másfelet annyi tejbe áztatunk, amennyit felszív. A zsemle másik felét én nem szoktam felhasználni, hanem helyette másfél száraz zsemlét lereszelek morzsának. (Mindig van itthon szárított zsemle, mert a panírozáshoz is csak frissen reszelt zsemlét vagy kiflit használok.) Vannak mindenféle praktikák, hogyan lehet kicsit szikkadt zsemléből száraz zsemlét készíteni mikróban, de én nem használok mikrót, szóval ezt le sem írom. Lehet vásárolni is zsemlemorzsát, az nem annyira jó, mert mindenféle száraz kenyeret összedarálnak.
- A túrót egy tálba tesszük, a tejben áztatott zsemlét kicsavarjuk, és hozzáadjuk, majd az összes többi hozzávalót is beletesszük. Jól összedolgozzuk. Kicsit maszatos keverék lesz belőle.
- Egy tepsit vagy jénai tálat kivajazunk, a túrós keverékből kisebb gombócokat formálunk, kb. 12-13 db lesz belőle. (Az eredeti recept szerint nagy gombócok készülnek, de én jobban szeretem a kisebb méretűeket, mert ha több kell, eszek kettőt, viszont lehet, hogy az egy nagy, sok).
- Elkészítjük a gombócokhoz az öntetet: egy tálban összekeverjük a tejfölt, tojást, cukrot, vaníliás cukrot és rumaromát (ma nem volt itthon vaníliás cukor, helyette egy kis vanília aromát tettem hozzá), simára keverjük, és a gombócokra öntjük. Gázsütőben nagy lángon kb. 30 perc alatt készresütjük. (Lehet látni, hogy mikor van kész, mert ha az öntet még nem sült meg, akkor kocsonyásan remeg, elsősorban középen, mert a szélei hamarabb sülnek.)
- Amíg sülnek a gombócok, elkészítjük a pirított morzsát: egy serpenyőbe vajat vagy margarint teszünk, hozzáadjuk a morzsát (itt is házimorzsát használok, sokkal finomabb, ma kifliből készült a morzsa), kb. 1 lapos evőkanálnyi cukrot, és kevergetve megpirítjuk. Vigyázni kell, nehogy leégjen a morzsa. Mire a morzsa szép aranybarna lesz, addigra a cukor is karamellizálódik, és finom ropogóssá válik. Ezt nem szórjuk az egész tepsi tetejére, hanem tálaláskor a gombócok mellé szervírozzuk, és a falat gombócokat belemártogatjuk. Egyébként nagyon szeretem ezt a morzsát csak úgy eszegetni is, isteni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: kb. 30x20
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3387
- Feltöltés dátuma: 2013. január 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Vivike
18 recept
Ismerősömtől kaptam a receptet, amit ő valahol a neten talált. Kicsit módosítottam rajta, mert például nekünk nagyon kevés volt az öntet, kicsit száraz volt, meg kellett még locsolni külön tejföllel, de úgy nem jött be. Én próbálkoztam a rumaromával is, és sokkal finomabb íze lett. Szóval ezután én így készítem. Bárkinek sütöttem, nagy sikert aratott, a mai vendégeknek is nagyon ízlett.;)