r
Nosalty Logó

Sült túrógombóc Vivike konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vivike
Sült túrógombóc Vivike konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

​A tetejére

Összesen 890 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

​A tetejére

Összesen 3555 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A gombóchoz

Az öntethez

​A tetejére

Összesen 206 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.2 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    186 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1937.6 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    386 mg
  • Vas
    253 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    472 mg
  • Nátrium
    397 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    245.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    249 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    151 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    244 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 890 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.8 g

Zsír

  • Összesen
    186.5 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    744 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7750.3 g
  • Cink
    1305 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    1543 mg
  • Vas
    1011 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    1887 mg
  • Nátrium
    1587 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    346.8 g
  • Cukor
    234 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    980.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    995 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    450 mg
  • Retinol - A vitamin:
    975 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    173 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    655 micro
Összesen 3555 kcal
  • 8% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447.7 g
  • Cink
    75 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    58 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    35 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 206 kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

Az öntethez

​A tetejére

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A 3 db zsemléből másfelet annyi tejbe áztatunk, amennyit felszív. A zsemle másik felét én nem szoktam felhasználni, hanem helyette másfél száraz zsemlét lereszelek morzsának. (Mindig van itthon szárított zsemle, mert a panírozáshoz is csak frissen reszelt zsemlét vagy kiflit használok.) Vannak mindenféle praktikák, hogyan lehet kicsit szikkadt zsemléből száraz zsemlét készíteni mikróban, de én nem használok mikrót, szóval ezt le sem írom. Lehet vásárolni is zsemlemorzsát, az nem annyira jó, mert mindenféle száraz kenyeret összedarálnak.
  2. A túrót egy tálba tesszük, a tejben áztatott zsemlét kicsavarjuk, és hozzáadjuk, majd az összes többi hozzávalót is beletesszük. Jól összedolgozzuk. Kicsit maszatos keverék lesz belőle.
  3. Egy tepsit vagy jénai tálat kivajazunk, a túrós keverékből kisebb gombócokat formálunk, kb. 12-13 db lesz belőle. (Az eredeti recept szerint nagy gombócok készülnek, de én jobban szeretem a kisebb méretűeket, mert ha több kell, eszek kettőt, viszont lehet, hogy az egy nagy, sok).
  4. Elkészítjük a gombócokhoz az öntetet: egy tálban összekeverjük a tejfölt, tojást, cukrot, vaníliás cukrot és rumaromát (ma nem volt itthon vaníliás cukor, helyette egy kis vanília aromát tettem hozzá), simára keverjük, és a gombócokra öntjük. Gázsütőben nagy lángon kb. 30 perc alatt készresütjük. (Lehet látni, hogy mikor van kész, mert ha az öntet még nem sült meg, akkor kocsonyásan remeg, elsősorban középen, mert a szélei hamarabb sülnek.)
  5. Amíg sülnek a gombócok, elkészítjük a pirított morzsát: egy serpenyőbe vajat vagy margarint teszünk, hozzáadjuk a morzsát (itt is házimorzsát használok, sokkal finomabb, ma kifliből készült a morzsa), kb. 1 lapos evőkanálnyi cukrot, és kevergetve megpirítjuk. Vigyázni kell, nehogy leégjen a morzsa. Mire a morzsa szép aranybarna lesz, addigra a cukor is karamellizálódik, és finom ropogóssá válik. Ezt nem szórjuk az egész tepsi tetejére, hanem tálaláskor a gombócok mellé szervírozzuk, és a falat gombócokat belemártogatjuk. Egyébként nagyon szeretem ezt a morzsát csak úgy eszegetni is, isteni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: kb. 30x20
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3387
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ismerősömtől kaptam a receptet, amit ő valahol a neten talált. Kicsit módosítottam rajta, mert például nekünk nagyon kevés volt az öntet, kicsit száraz volt, meg kellett még locsolni külön tejföllel, de úgy nem jött be. Én próbálkoztam a rumaromával is, és sokkal finomabb íze lett. Szóval ezután én így készítem. Bárkinek sütöttem, nagy sikert aratott, a mai vendégeknek is nagyon ízlett.;)

Hozzávalók

A gombóchoz

Az öntethez

​A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...