Stollenkeksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
A kekszekhez
-
28g vaj201 kcal
-
15g barna cukor57 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
17g tojás21 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g marcipán92 kcal
-
5g mazsola15 kcal
-
16 kcal
-
16 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
640
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
A kekszekhez
-
280g vaj2008 kcal
-
150g barna cukor570 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g marcipán924 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
6408
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
A kekszekhez
-
18.7g vaj134 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0.3g vaníliaaroma0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
13.3g marcipán62 kcal
-
3.3g mazsola10 kcal
-
11 kcal
-
11 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
3.3g vaj24 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
429
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 32.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 185 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.4 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 249 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 245 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
640
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.2 g
Zsír
-
Összesen 326.6 g
-
Telített zsírsav 174 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1250 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1850.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 381 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 751 mg
-
Nátrium 423 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 813.7 g
-
Cukor 566 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 226.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2491 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 160 micro
-
Kolin: 531 mg
-
Retinol - A vitamin: 2447 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 530 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 795 micro
Összesen
6408
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 21.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.2 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
429
kcal
Hozzávalók
A kekszekhez
-
280 g vaj
-
150 g barna cukor
-
50 g cukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
3 db tojás
-
300 g finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
200 g marcipán
-
50 g mazsola
-
150 g porcukor
-
1 késhegynyi fahéj
-
1 késhegynyi szegfűszeg
-
1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés
A kekszekhez
- A 280 gramm puha vajat elkezdjük kihabosítani a cukrokkal és a vaníliával. Ha már szép habos és világosabb színű (nagyjából 5-7 perc után), egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Mindig megvárjuk, míg az első tojást felvette a massza, csak akkor adjuk hozzá a következőt.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és fűszerekkel, majd az egészet hozzászitáljuk a nedves alapanyagokhoz. Mehet a tálba a mazsola és a kandírozott gyümölcshéj is. Egységes masszát keverünk pár perc alatt.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. A marcipánból kisebb golyókat formázunk. Egy tálcát szintén kipapírozunk, erre szedjük ki fagylaltszedő kanállal a masszát. A gombócok mehetnek szorosan egymás mellé. Mindegyik közepébe nyomunk egy marcipángolyót, majd további masszával befedjük. Az így kapott gombócokat betesszük a fagyasztóba 30 percre dermedni.
- A kibélelt tepsin elrendezünk nagyjából 5-6 dermedt gombócot, tisztes távolban egymástól, mert szét fognak terülni sülés közben. A kekszeket 25-30 percig sütjük, míg a szélük szép aranybarna nem lesz, és át nem sültek.
- Még melegen rácsra tesszük a süteményeket, majd megkenjük olvasztott vajjal és behintjük porcukorral őket. Így megkapjuk a stollen jól ismert külsejét. Még langyosan, de hidegen is isteni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 58
- Össznézettség: 927
- Feltöltés dátuma: 2023. december 19.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
A német gyümölcskenyér, a hófödte, marcipánnal töltött stollen születik újjá, mégpedig egy tenyérnyi keksz képében. Impozáns ajándékként vagy az ünnepi süteményes tál részeként is megállja a helyét.