Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vagdalthoz
-
125g darált marhahús178 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
60g főtt tojás93 kcal
-
27g zsemle74 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
3 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
A körethez
-
250g burgonya144 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vagdalthoz
-
500g darált marhahús710 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
240g főtt tojás372 kcal
-
108g zsemle295 kcal
-
200g tej112 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
1 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
11 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
A körethez
-
1000g burgonya578 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vagdalthoz
-
20g darált marhahús28 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
-
9.6g főtt tojás15 kcal
-
4.3g zsemle12 kcal
-
8g tej4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
0.1g dijoni mustár0 kcal
-
8g póréhagyma2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
4g burgonya2 kcal
-
1g olívaolaj8 kcal
A körethez
-
40g burgonya23 kcal
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.2 g
Zsír
-
Összesen 24.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1346.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 575 mg
-
Nátrium 376 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 346.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 390 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 491 micro
-
β-crypt 70 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 978 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 185 g
Zsír
-
Összesen 98.8 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1560 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5387.4 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 307 mg
-
Kálcium 794 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 2300 mg
-
Nátrium 1505 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.8 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1387.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 684 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 176 mg
-
D vitamin: 288 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 428 micro
-
Kolin: 1559 mg
-
Retinol - A vitamin: 510 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1963 micro
-
β-crypt 281 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3912 micro
- 10% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
Hozzávalók
A vagdalthoz
-
50 dkg darált marhahús
-
2 db tojás
-
4 db főtt tojás
-
2 db zsemle
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 kk dijoni mustár
-
1 db póréhagyma
-
petrezselyem ízlés szerint
-
1 közepes db burgonya
-
3 ek olívaolaj
A körethez
-
1 kg burgonya
Elkészítés
A vagdalthoz
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Egy edényben megfőzzük a tojásokat (ezek kerülnek majd a fasírt közepébe).
- Egy kisebb edényben üvegesre pároljuk a póréhagymát, és elkeverjük benne az 1 púpozott ek pirospaprikát, hozzáadjuk a sót, borsot, belecsavarunk 2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátumot.Félretesszük (nehogy megégjen a paprika, mert akkor keserű lesz).
- Egy tálba tejet öntünk, és beáztatjuk a zsemléket.
- Egy tálba tesszük a darált húst, beleütünk két tojást.
- Belereszeljük a közepes krumplit.
- Hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát, majd hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket. Belekeverünk 1 kk dijoni mustárt.
- A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk, és kézzel elnyomkodjuk, hogy egyenlő vastagságú legyen mindenhol, de ne túl vékony (képzeletben, ha három részre osztjuk a masszát, akkor a középső harmadra helyezve a tojásokat, a két széle épphogy befedje).
- A massza közepére tesszük egymás mögé a főtt tojásokat, és betakarjuk őket. A masszát átfordítjuk úgy, hogy ahol a tészták összeérnek, az a része legyen alul (különben kinyílik).
- A tenyerünkbe olívaolajat öntünk, és " megsimogatjuk" vele a tésztát.
- Mellérakjuk a karikákra szeletelt krumplit (ami majd fel fogja venni a húsból kisült szaft ízét).
- Betoljuk a sütőbe. És kb. 45 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 22724
- Feltöltés dátuma: 2010. február 01.
Ajánló
A fasírtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egy tálra vesszük, és mellétesszük a sült burgonyát. Hozzá egy finom bordeaux-i vörösbor, pl.: CHATEAU GRAND ANTOINE (2006) tökéletes választás.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Egybefasírt, vagy másnéven Stefánia vagdalt. De honnan a Stefánia vagdalt elnevezés? A francia eredetű szó (farcir) a magyarba az osztrák németből került át. Itt farcieren, faschieren formákban élt, és azt jelentette : "vagdal", "darál", "vagdalékkal megtölt". Húst darálni (osztrák), faschieren. A franciában a "farcir" ige jelentése: tölteni. Pliniusznál pl. a szárnyasok tömését is jelenti. A középkori Európában leginkább a kolbásztöltésre utal. Ugyanakkor későbbi értelmezésben már magára a töltelékre is használják, amely gyakran a darált húst is magában foglalja. Stefánia belga hercegnő beleszeretett Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át, ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22.-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. A Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Se szeri, se száma a "Stefánia módra" készítményeknek. Ezeknek közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában.