r
Nosalty Logó

Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Stefánia vagdalt 4. (póréhagymás)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vagdalthoz

A körethez

Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vagdalthoz

A körethez

Összesen 2553 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A vagdalthoz

A körethez

Összesen 100 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1346.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    390 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    491 micro
  • β-crypt
    70 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    978 micro
Összesen 638 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185 g

Zsír

  • Összesen
    98.8 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1560 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5387.4 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    307 mg
  • Kálcium
    794 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    2300 mg
  • Nátrium
    1505 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1387.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    176 mg
  • D vitamin:
    288 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    428 micro
  • Kolin:
    1559 mg
  • Retinol - A vitamin:
    510 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1963 micro
  • β-crypt
    281 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3912 micro
Összesen 2553 kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 100 kcal

Hozzávalók

A vagdalthoz

A körethez

Elkészítés

A vagdalthoz

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  2. Egy edényben megfőzzük a tojásokat (ezek kerülnek majd a fasírt közepébe).
  3. Egy kisebb edényben üvegesre pároljuk a póréhagymát, és elkeverjük benne az 1 púpozott ek pirospaprikát, hozzáadjuk a sót, borsot, belecsavarunk 2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátumot.Félretesszük (nehogy megégjen a paprika, mert akkor keserű lesz).
  4. Egy tálba tejet öntünk, és beáztatjuk a zsemléket.
  5. Egy tálba tesszük a darált húst, beleütünk két tojást.
  6. Belereszeljük a közepes krumplit.
  7. Hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát, majd hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket. Belekeverünk 1 kk dijoni mustárt.
  8. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk, és kézzel elnyomkodjuk, hogy egyenlő vastagságú legyen mindenhol, de ne túl vékony (képzeletben, ha három részre osztjuk a masszát, akkor a középső harmadra helyezve a tojásokat, a két széle épphogy befedje).
  9. A massza közepére tesszük egymás mögé a főtt tojásokat, és betakarjuk őket. A masszát átfordítjuk úgy, hogy ahol a tészták összeérnek, az a része legyen alul (különben kinyílik).
  10. A tenyerünkbe olívaolajat öntünk, és " megsimogatjuk" vele a tésztát.
  11. Mellérakjuk a karikákra szeletelt krumplit (ami majd fel fogja venni a húsból kisült szaft ízét).
  12. Betoljuk a sütőbe. És kb. 45 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 22707
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 01.

Ajánló

A fasírtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és egy tálra vesszük, és mellétesszük a sült burgonyát.   Hozzá egy finom bordeaux-i vörösbor, pl.: CHATEAU GRAND ANTOINE (2006) tökéletes választás.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egybefasírt, vagy másnéven Stefánia vagdalt. De honnan a Stefánia vagdalt elnevezés? A francia eredetű szó (farcir) a magyarba az osztrák németből került át. Itt farcieren, faschieren formákban élt, és azt jelentette : "vagdal", "darál", "vagdalékkal megtölt". Húst darálni (osztrák), faschieren. A franciában a "farcir" ige jelentése: tölteni.  Pliniusznál pl. a szárnyasok tömését is jelenti. A középkori Európában leginkább a kolbásztöltésre utal. Ugyanakkor későbbi értelmezésben már magára a töltelékre is használják, amely gyakran a darált húst is magában foglalja.  Stefánia belga hercegnő beleszeretett Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át, ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22.-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. A Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Se szeri, se száma a "Stefánia módra" készítményeknek. Ezeknek közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában.

Hozzávalók

A vagdalthoz

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...