Spenótos sárgaborsó-főzelék fűszeresen
- 17% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g felesborsó455 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
20g bébispenót7 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
0 kcal
-
0g zaatar0 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
8g joghurt5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 17% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g felesborsó1820 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
80g bébispenót30 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0 kcal
-
0g zaatar0 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 17% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
29g felesborsó105 kcal
-
5.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
4.6g bébispenót2 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0 kcal
-
0g zaatar0 kcal
-
57.9g alaplé4 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
1.7g joghurt1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 17% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1479.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 445 mg
-
Nátrium 821 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 57.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 202 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 603 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 903 micro
- 17% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 120.1 g
Zsír
-
Összesen 29.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5917.3 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 372 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 1779 mg
-
Nátrium 3283 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 325.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 114 mg
VÍZ
-
Összesen 228.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 242 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 809 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2413 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3610 micro
- 17% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 140 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 209 micro
Hozzávalók
-
1 ek olívaolaj
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 kk zaatar (opcionális, de isteni ízt ad a lencséből, babból, csicseriborsóból készült főzelékeknek is)
-
0.5 fél citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
3 db babérlevél
Elkészítés
- A sárgaborsót vagy előző este, vagy főzés előtt 1 órával áztassuk be. Akkor sincs gond, ha nincs időnk az áztatásra, ebben az esetben is isteni főzelékünk lesz, csak egy picivel tovább kell főznünk a sárgaborsót. Ebben az esetben se hagyjuk ki az öblítést (átmosást), válogassuk át, tegyük félre.
- A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban.
- Egy főzőedényben melegítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük üvegesre (4-5 perc alatt), majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után szórjuk rá a pirospaprikát és a zaatart, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel. Amikor a fűszerek krémessé oldódtak a hagymákkal, adjuk hozzá a sárgaborsót, és alaposan keverjük át a fűszeres-hagymás alappal.
- Öntsük fel 1 liter alaplével, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a hőfokot, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd időközönként kevergetve 60-70 perc alatt főzzük puhára a sárgaborsót.
- Az utolsó pár percben szórjuk bele a megmosott (bébi)spenótleveleket. Ha friss parajleveleket (tehát nem bébispenótot használunk), a nagyobb és vastagabb szárakat csípjük le, mossuk meg alaposan, majd 3 nagy marékkal keverjünk a főzelékhez. A spenót nagyon hamar összeesik a hő hatására, így figyeljünk rá, hogy tényleg csak a főzés utolsó lépésében adjuk a főzelékhez, alig 2 perc alatt megpuhul.
- Mivel a végeredményben egy sűrű (ráadásul magától is nagyon könnyen sűrűsödő) főzeléket főzünk, ezért semmi szükség liszt vagy más sűrűsítést szolgálaló alapanyag hozzáadására. Inkább lazítsuk fel, és tegyük frissé egy fél citrom frissen facsart levélel, de adhatunk hozzá 1-2 evőkanál natúr vagy görögjoghurtot is. Utóbbiak krémesebbé és lágyabbá teszik a menzákon „betonfőzeléknek" csúfolt ételt.
- Tálaljuk frissen sütött hús-vagy zöldséggolyókkal, köftével, de süthetünk mellé tojást is. Én mindig extra adag joghurttal eszem.
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 5640
- Feltöltés dátuma: 2022. június 30.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mióta az eszemet tudom, utálom, hogy a legtöbb embernek a sárgaborsó-főzelékről az iskolai menzák egyik réme, a „betonfőzeléknek" csúfolt mumus jut eszébe. Pedig a sárgaborsóból (vagy más néven felesborsóból) készülő főzeléket istenien el lehet készíteni, számos technikával és alapanyaggal variálható. És ami a lényeg, nem kell betonállagúra főzni. Például ebben a receptúrában sem adtam hozzá lisztet (vagy más sűrítőanyagot), helyette egy-egy teáskanál pirospaprikával és zaatarral fűszereztem, alaplében főztem, friss citrom levével és joghurttal tettem frissítővé és krémesebb állagúvá. Bár a zaatarral való fűszerezést opcionálisnak jelöltem a receptben, szerintem vétek kihagyni, mivel az illata semmihez sem fogható. A zahtar, vagy za’atar, egy összefoglaló név a Közel-Keleten használatos népszerű zöldfűszerkeverékre, az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeverékére. A név a szíriai oregano neve is, nem csak a keverék neve. Maga a receptúra változik országról országra, faluról falura, családról családra, attól függően, melyek a helyi jellegzetes, szárított zöldfűszerek. A fűszerkeverék - magából a növényből, vagyis zaatarból - szárított kakukkfűből, sumacból (szumákból) és pirított szezámmagból áll. Ezen a három összetevőn kívül kerülhet bele római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is. A nyugati világban kapható kész keverékek tartalmaznak kakukkfüvet, őrölt sumachot, szezámmagot, tengeri sót, néha római köményt és feketeborsot is.