r
Nosalty Logó

Spenótos sárgaborsó-főzelék fűszeresen

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Spenótos sárgaborsó-főzelék fűszeresen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 515 kcal
  • 17% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2056 kcal
  • 17% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 119 kcal
  • 17% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1479.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    445 mg
  • Nátrium
    821 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    603 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    903 micro
Összesen 515 kcal
  • 17% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    120.1 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5917.3 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1779 mg
  • Nátrium
    3283 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    325.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    114 mg

VÍZ

  • Összesen
    228.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    242 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    809 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2413 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3610 micro
Összesen 2056 kcal
  • 17% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    342.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    140 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sárgaborsót vagy előző este, vagy főzés előtt 1 órával áztassuk be. Akkor sincs gond, ha nincs időnk az áztatásra, ebben az esetben is isteni főzelékünk lesz, csak egy picivel tovább kell főznünk a sárgaborsót. Ebben az esetben se hagyjuk ki az öblítést (átmosást), válogassuk át, tegyük félre.
  2. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban.
  3. Egy főzőedényben melegítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük üvegesre (4-5 perc alatt), majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után szórjuk rá a pirospaprikát és a zaatart, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel. Amikor a fűszerek krémessé oldódtak a hagymákkal, adjuk hozzá a sárgaborsót, és alaposan keverjük át a fűszeres-hagymás alappal.
  4. Öntsük fel 1 liter alaplével, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a hőfokot, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd időközönként kevergetve 60-70 perc alatt főzzük puhára a sárgaborsót.
  5. Az utolsó pár percben szórjuk bele a megmosott (bébi)spenótleveleket. Ha friss parajleveleket (tehát nem bébispenótot használunk), a nagyobb és vastagabb szárakat csípjük le, mossuk meg alaposan, majd 3 nagy marékkal keverjünk a főzelékhez. A spenót nagyon hamar összeesik a hő hatására, így figyeljünk rá, hogy tényleg csak a főzés utolsó lépésében adjuk a főzelékhez, alig 2 perc alatt megpuhul.
  6. Mivel a végeredményben egy sűrű (ráadásul magától is nagyon könnyen sűrűsödő) főzeléket főzünk, ezért semmi szükség liszt vagy más sűrűsítést szolgálaló alapanyag hozzáadására. Inkább lazítsuk fel, és tegyük frissé egy fél citrom frissen facsart levélel, de adhatunk hozzá 1-2 evőkanál natúr vagy görögjoghurtot is. Utóbbiak krémesebbé és lágyabbá teszik a menzákon „betonfőzeléknek" csúfolt ételt.
  7. Tálaljuk frissen sütött hús-vagy zöldséggolyókkal, köftével, de süthetünk mellé tojást is. Én mindig extra adag joghurttal eszem.
  • Receptkönyvben: 100
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 4976
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 30.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Spenótos sárgaborsó-főzelék fűszeresen
Hering András 182 recept

Mióta az eszemet tudom, utálom, hogy a legtöbb embernek a sárgaborsó-főzelékről az iskolai menzák egyik réme, a „betonfőzeléknek" csúfolt mumus jut eszébe. Pedig a sárgaborsóból (vagy más néven felesborsóból) készülő főzeléket istenien el lehet készíteni, számos technikával és alapanyaggal variálható. És ami a lényeg, nem kell betonállagúra főzni. Például ebben a receptúrában sem adtam hozzá lisztet (vagy más sűrítőanyagot), helyette egy-egy teáskanál pirospaprikával és zaatarral fűszereztem, alaplében főztem, friss citrom levével és joghurttal tettem frissítővé és krémesebb állagúvá. Bár a zaatarral való fűszerezést opcionálisnak jelöltem a receptben, szerintem vétek kihagyni, mivel az illata semmihez sem fogható. A zahtar, vagy za’atar, egy összefoglaló név a Közel-Keleten használatos népszerű zöldfűszerkeverékre, az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeverékére. A név a szíriai oregano neve is, nem csak a keverék neve. Maga a receptúra változik országról országra, faluról falura, családról családra, attól függően, melyek a helyi jellegzetes, szárított zöldfűszerek. A fűszerkeverék - magából a növényből, vagyis zaatarból - szárított kakukkfűből, sumacból (szumákból) és pirított szezámmagból áll. Ezen a három összetevőn kívül kerülhet bele római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is. A nyugati világban kapható kész keverékek tartalmaznak kakukkfüvet, őrölt sumachot, szezámmagot, tengeri sót, néha római köményt és feketeborsot is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...