Spárgakrémleves tökmagolajjal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Zsuzsamama56
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g fehér spárga35 kcal
-
63g burgonya36 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
125g tej70 kcal
-
125g víz0 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g tökmagolaj88 kcal
Összesen
362
kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1000g fehér spárga140 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
500g tej280 kcal
-
500g víz0 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g tökmagolaj354 kcal
Összesen
1449
kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
40.1g fehér spárga6 kcal
-
10g burgonya6 kcal
-
2g vaj14 kcal
-
20g tej11 kcal
-
20g víz0 kcal
-
4g főzőtejszín5 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
1.6g citromlé0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.6g tökmagolaj14 kcal
Összesen
57
kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 522.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 231 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 358.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 812 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1248 micro
Összesen
362
kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 38.3 g
Zsír
-
Összesen 103.6 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2091.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 924 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 167 mg
-
Foszfor 590 mg
-
Nátrium 364 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.4 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1432.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 715 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 302 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 412 micro
-
Kolin: 165 mg
-
Retinol - A vitamin: 431 micro
-
α-karotin 63 micro
-
β-karotin 3246 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4993 micro
Összesen
1449
kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 83.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
Összesen
57
kcal
Hozzávalók
-
1 kg fehér spárga
-
5 dkg vaj
-
5 dl tej
-
5 dl víz
-
1 dl főzőtejszín
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
1 szál rozmaring
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 tk cukor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek tökmagolaj
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk.
- A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk, és nagyjából 1,5-2 cm-es darabokra vagdossuk.
- A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk.
- Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzni kezdjük.
- 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket, és felöntjük a tejjel. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket.
- Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel, és egyet forralunk rajta. A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint a 2 ek tökmagolajat hozzáadjuk.
- Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5298
- Feltöltés dátuma: 2013. június 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Zsuzsamama56
321 recept
A spárgát lehetőleg frissen dolgozzuk is fel, hűtőszekrényben maximum 2-3 napot tároljuk, lehetőség szerint kissé nedves papírba csavarva a végeit. A spárga remekül tűri a mélyhűtést, így szezonban érdemes akár nagyobb mennyiségre szert tenni, majd tisztítva, esetleg kissé blansírozva lefagyasztani (akár 6-8 hónapon át is tárolhatjuk).