Tökmagolaj

A tökmagolaj egy értékes, ízletes és egészséges olaj, fekete aranyként is emlegetik. Fogyaszthatjuk önmagában, salátaöntetként, de vaj helyett akár pirítósra is kenhetjük.
Érdemes kipróbálnunk a tökmagolajat, és rendszeresen fogyasztanunk, mert jótékony hatással lehet a prosztata- és húgyúti problémákra, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, gazdag cinkben, telítetlen zsírsavakban, erősíti az idegrendszert, enyhítheti a menopauza tüneteit, támogatja a máj egészséges működését, javítja az érfalak rugalmasságát, és magas az antioxidánstartalma is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tökmagolajat a tök (latin nevén Cucurbita pepo) magjából sajtolják ki, mélyzöld vagy sötétbarna színű, sűrű állagú, kissé diós aromájú. A közép-európai régióban, köztük hazánkban is nagyon népszerű alapanyag, története évszázadokra nyúlik vissza. Előállítása során a sütőtökből vagy olajtökből kinyerik a magokat, megpörkölik, majd mechanikus préseléssel sajtolják ki az olajat. Többféle változatban is kapható, létezik hidegen sajtolt tökmagolaj, finomított tökmagolaj és pörkölt tökmagolaj is. Leginkább a gasztronómia világában használják, de hidratálhatjuk vele az arcunkat is, ha száraz a bőrünk, sőt, készíthetünk belőle hajápoló szert is.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy melyik fajtát vesszük le a polcról, érdemes a hidegen sajtolt vagy a pörkölt verziót választani. A finomított verziója kevésbé aromás, és kevesebb tápanyagot tartalmaz.
Használjunk minél többször tökmagolajat, csepegtessük sütőtökkrémlevesre, borsókrémlevesre, rakjuk medvehagymapesztóba vagy rukkolópesztóba, esetleg locsoljunk meg vele egy kecskesajtos céklasalátát!
Még több tökmagolajos receptért görgess lejjebb!
Az év folyamán bármikor beszerezhetjük, bár, ha őstermelőtől sikerül megvásárolnunk, akkor télen ajánlott, mert akkor van a "szezonja".
Az (hidegen sajtolt) olajak nagy ellensége a fény és a meleg, így tároljuk hűvös, sötét helyen. Ha kimérve vásároltunk belőle, akkor tegyük otthon sötét üvegbe, és használjuk fel 1-2 hónapon belül.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
95.6 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
E vitamin
41.08 mg
K vitamin
5.4 µg
fehérje
0 g
Zsír
telített zsírsav
13 g
egyszeresen telített zsírsav
46.2 g
többszörösen telített zsírsav
36.4 g
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
E vitamin
41.08 mg
K vitamin
5.4 µg
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!