r
Nosalty Logó

Hagyományos zalai dödölle

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Hagyományos zalai dödölle
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 5338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    117.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 668 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.1 g

Zsír

  • Összesen
    419.9 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    169 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2289.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    661 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    1051 mg
  • Nátrium
    216 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    936.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    204 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    282 mg
  • Retinol - A vitamin:
    608 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 5338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyákat megmossuk, meghámozzuk és kockázzuk, majd egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, ízlés szerint sózzuk, majd puhára főzzük.
  2. Krumplinyomóval összenyomkodjuk a főzővízben, és hagyjuk picit hűlni. Hozzáadjuk a lisztet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos lassú melegítés mellett szinte csomómentesre keverjük. Szükség lesz egy kis izommunkára, hogy egységes masszát kapjunk.
  3. Egy serpenyőben a szalonnakockákat ropogósra sütjük, saját zsírjában. A hagymákat apróra vágjuk, és mangalicazsíron elkezdjük üvegesre pirítani.
  4. A kihűlt masszából két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk, és a hagymás zsírban mindkét oldalukat ropogósra pirítjuk. Ha a hagyma már nagyon megpirult, sima mangalicazsíron folytassuk a galuskák pirítását.
  5. Tejföllel, szalonnával és sült hagymával gazdagon tálaljuk. Kínálhatunk mellé vegyes vágott savanyúságot is, amit a helyiek kevés tökmagolajjal is meglocsolnak. Érdemes kipróbálni, mert isteni!
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 13 alkalommal
  • Receptkönyvben: 265
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 152
  • Össznézettség: 27588
  • Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos zalai dödölle
Gerzsenyi Flóra 415 recept

A dödölle a magyaros konyha egyik igen kiadós és laktató, tájjellegű étele. A zalai régióból származik, és míg régen a szegények eledeleként tartották számon, ma már nívós éttermek is kínálják, házias kuriózumként. A dödölle szinte az egész országban elterjedt, csak máshogy nevezik, vagy kicsit másképp készítik. A liszt, a krumpli, a pirított hagyma és a zsír viszont egyikből sem hiányozhat!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...