Hagyományos zalai dödölle
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
50g burgonya29 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g mangalica zsír226 kcal
-
82 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
63g tejföl124 kcal
-
0 kcal
-
6g tökmagolaj55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
668
kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
400g burgonya231 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g mangalica zsír1804 kcal
-
100g mangalica szalonna655 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
500g tejföl990 kcal
-
0 kcal
-
50g tökmagolaj442 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
5338
kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
21.2g burgonya12 kcal
-
15.9g finomliszt58 kcal
-
10.6g mangalica zsír95 kcal
-
5.3g mangalica szalonna35 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
26.5g tejföl52 kcal
-
0 kcal
-
2.6g tökmagolaj23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
282
kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 52.5 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 117.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
668
kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.1 g
Zsír
-
Összesen 419.9 g
-
Telített zsírsav 162 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 169 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2289.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 661 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 1051 mg
-
Nátrium 216 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 333.4 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 936.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 623 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 204 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 282 mg
-
Retinol - A vitamin: 608 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
5338
kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 22.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
282
kcal
Hozzávalók
-
400 g burgonya
-
300 g finomliszt
-
200 g mangalica zsír
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
500 g tejföl
-
30 g vegyes savanyúság
-
50 ml tökmagolaj
-
só ízlés szerint
-
1 ízlés szerint bors
Elkészítés
- A burgonyákat megmossuk, meghámozzuk és kockázzuk, majd egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, ízlés szerint sózzuk, majd puhára főzzük.
- Krumplinyomóval összenyomkodjuk a főzővízben, és hagyjuk picit hűlni. Hozzáadjuk a lisztet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos lassú melegítés mellett szinte csomómentesre keverjük. Szükség lesz egy kis izommunkára, hogy egységes masszát kapjunk.
- Egy serpenyőben a szalonnakockákat ropogósra sütjük, saját zsírjában. A hagymákat apróra vágjuk, és mangalicazsíron elkezdjük üvegesre pirítani.
- A kihűlt masszából két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk, és a hagymás zsírban mindkét oldalukat ropogósra pirítjuk. Ha a hagyma már nagyon megpirult, sima mangalicazsíron folytassuk a galuskák pirítását.
- Tejföllel, szalonnával és sült hagymával gazdagon tálaljuk. Kínálhatunk mellé vegyes vágott savanyúságot is, amit a helyiek kevés tökmagolajjal is meglocsolnak. Érdemes kipróbálni, mert isteni!
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 13 alkalommal
- Receptkönyvben: 265
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 152
- Össznézettség: 27588
- Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A dödölle a magyaros konyha egyik igen kiadós és laktató, tájjellegű étele. A zalai régióból származik, és míg régen a szegények eledeleként tartották számon, ma már nívós éttermek is kínálják, házias kuriózumként. A dödölle szinte az egész országban elterjedt, csak máshogy nevezik, vagy kicsit másképp készítik. A liszt, a krumpli, a pirított hagyma és a zsír viszont egyikből sem hiányozhat!