Sonkás, pórés burgonyagratin Mártitól
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Marti48
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
300g burgonya173 kcal
-
50g gépsonka69 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
25g ementáli sajt98 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
713
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
600g burgonya347 kcal
-
100g gépsonka138 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
50g ementáli sajt197 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1428
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
48.8g burgonya28 kcal
-
8.1g gépsonka11 kcal
-
16.3g póréhagyma4 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
8.1g tej5 kcal
-
8.1g habtejszín24 kcal
-
4.1g ementáli sajt16 kcal
-
4.1g parmezán sajt16 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
116
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.9 g
Zsír
-
Összesen 38.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2289.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 679 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 993 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 266.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 348 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 305 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 515 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 859 micro
Összesen
713
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.9 g
Zsír
-
Összesen 77.5 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4579.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 1357 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 1010 mg
-
Nátrium 1985 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 533.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 695 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 610 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1030 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1717 micro
Összesen
1428
kcal
- 9% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 372.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
116
kcal
Hozzávalók
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 dl tej
-
1 dl habtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A meghámozott krumplit nagyon vékony szeletekre felvágjuk. Ha ez körülményesnek tűnik, akkor gyaluljuk le uborkagyalun.
- A pórét szintén vékonyra szeleteljük, a sonkát apró kockákra vágjuk. (Nekem szeletben vásárolt sonkám volt.) A fokhagymát elkaparjuk.
- Felhevítjük a vajat, és ezen üvegesre pároljuk a pórét. A tejet összekeverjük a tejszínnel, sózzuk-borsozzuk, és hozzáadjuk az elkapart fokhagymát.
- A sütőedényünket kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és kirakjuk a krumpli felével. Erre halmozzuk a megpárolt pórét, ennek tetejére pedig a sonkát. Megszórjuk a reszelt ementáli felével. Befedjük a maradék krumplival, és leöntjük a tej-tejszínes keverékkel. Vajdarabkákat szórunk rá.
- A gratinunkat befedjük alufóliával, és előmelegített sütőben 200 fokon ca. fél órát pároljuk (próba!). Amikor puha a krumpli, fólia nélkül, parmezánnal megszórva, aranysárgára sütjük a tetejét. Ízlés szerinti salátával tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 156
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 2211
- Feltöltés dátuma: 2018. július 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marti48
317 recept
Meglévő hozzávalókból készítettem. A sonkás-pórés rész ízlés és fantázia szerint variálható.