Sertésfonat vincellér módra
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
A sertésfonathoz
-
300g sertés szűzpecsenye327 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
71 kcal
-
35g fehérbor29 kcal
A bormártáshoz
-
8g vaj54 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
3g vörösborecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
A konyakos szőlőhöz
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
A sertésfonathoz
-
600g sertés szűzpecsenye654 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
70g fehérbor57 kcal
A bormártáshoz
-
15g vaj108 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
5g vörösborecet1 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
A konyakos szőlőhöz
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
A sertésfonathoz
-
60.2g sertés szűzpecsenye66 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g vaj22 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
-
7g fehérbor6 kcal
A bormártáshoz
-
1.5g vaj11 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
10g vörösbor9 kcal
-
0.5g vörösborecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g habtejszín15 kcal
A konyakos szőlőhöz
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 271 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1213 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 789 mg
-
Nátrium 175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 362.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 258 mg
-
Retinol - A vitamin: 219 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128 g
Zsír
-
Összesen 81.1 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 542 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2426 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 192 mg
-
Foszfor 1579 mg
-
Nátrium 350 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.3 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 724.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 450 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 516 mg
-
Retinol - A vitamin: 439 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 140 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
- 13% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Hozzávalók
A sertésfonathoz
-
60 dkg sertés szűzpecsenye
-
rozmaring ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 dkg vaj
-
2 ek napraforgó olaj
A bormártáshoz
-
1.5 dkg vaj
-
1 dkg cukor
-
1 ek vörösborecet
-
só ízlés szerint
-
0.5 dl habtejszín
A konyakos szőlőhöz
-
5 dkg kékszőlő
Elkészítés
A sertésfonathoz
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés).
- A húst lehártyázzuk, majd, ha nagyobb méretű a sertésszűz, hosszában és keresztben is kettévágjuk, azaz 4 darabba. (Ha kisebb, akkor nem kell.)
- A húsdarabokat 3 csíkra vágjuk úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem felül kihagyunk kb. 1 cm-t, majd hármas fonással összefonjuk, a végüket hústűvel rögzítjük. Sózzuk-borsozzuk.
- Egy olyan serpenyőben, amit sütőben is lehet használni, felhevítjük a vajat és az olajat, majd a húsokat mindkét oldalukon "megkapatjuk", 2-3 perc alatt.
- Megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerrel. (Azért nem tanácsos előtte, mivel frissek a fűszerek, ígykönnyen megéghetnek a zsiradékban.)
- Aláöntjük a bő fél deci (inkább 7 cent) fehérbort, nagy lángon kiforraljuk, majd lefedve (fedő vagy fólia) sütőbe tesszük 15 percre, közben a pecsenyelével időnként meglocsoljuk. Ezután meleg helyen tartjuk (pl. a kikapcsolt sütőben, sütőajtót kinyitva.) Figyelem, 15 percnél tovább semmiképp se süssük, mert tutira cipőtalp lesz. A sertsészűz úgy finom, ha szaftos. Mialatt a hús sül, elkészítjük a mártást és a konyakos szőlőt, így kb. egyszerre készülünk el.
- A mártás készítése:
- Egy lábosban a vajat és a cukrot barnulásig hevítjük, majd a tűzről levonva hozzáadjuk a borecetet és a bort (vigyázat, serceg, ne hajoljunk felé!) egy kanálnyit a pecsenyeléből és a tűzre visszatéve a felére beforraljuk, míg mártás sűrűségű lesz (bevonja a kanál hátát.)
- A legvégén hozzáadjuk a tejszínt, épphogy csak kavarunk rajta egyet és a tüzet elzárjuk.
- A konyakos szőlő készítése:
- A kimagozott szőlőket a konyakkal összeforraljuk (kb. 5 perc), és tálalásig lefedve tartjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 285
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 31243
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 06.
Ajánló
Készítettem mellé egy kis burgonyapürét is. Sertéscombból vagy karajból is elkészíthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gyerekkorom nagy kedvence volt a Lajos Mari-Hemző Károly (akik egyébként házastársak, a férj ételfotós) 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat, mesekönyv helyett is azt olvasgattam, "nagylány" koromban pedig elkezdtem gyűjteni, mint anya. Valahogy úgy adódott, hogy a húsételes kiadvány címlapján szereplő, nagyon impozáns sertésfonatot soha nem készítettük el az évek alatt, de tegnap pótoltam ezt a hiányosságot. Kár volt eddig várni vele. (A recepten módosítottam kicsit, pl. a bormártásba már az én ötletemre került tejszín, viszont kihagytam a keményítővel történő sűrítést, mert szerintem fölösleges.) Nos, ami pedig a fotót illeti...Vannak kedves ismerőseim, akik a 6. emeletről lógatják ki a tányért :DDDD, ez pedig úgy készült (este) hogy egyikünk tartotta a tányért a konyhaszekrény tetejénél a halogénlámpa alatt, a másikunk fotózta..."Döntsd be kicsit, nagyon árnyékos...jaj, inkább ne döntsd be, mert elfolyik a mártás"-hát kb. így.:) Ez lett a maximum, amit ki lehetett hozni belőle.