r
Nosalty Logó

Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Összesen 1655 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Összesen 6613 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Összesen 196 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.6 g

Zsír

  • Összesen
    112.7 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    378 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2542.1 g
  • Cink
    328 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    470 mg
  • Vas
    256 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    949 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    561.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    598 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    151 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    740 micro
  • β-crypt
    130 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    686 micro
Összesen 1655 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    266.2 g

Zsír

  • Összesen
    450.8 g
  • Telített zsírsav
    194 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    1514 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10168.6 g
  • Cink
    1313 mg
  • Szelén
    233 mg
  • Kálcium
    1879 mg
  • Vas
    1024 mg
  • Magnézium
    481 mg
  • Foszfor
    3796 mg
  • Nátrium
    1347 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    45 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    2244.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2393 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    254 mg
  • D vitamin:
    196 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    604 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    590 micro
  • Kolin:
    1043 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1417 micro
  • α-karotin
    166 micro
  • β-karotin
    2962 micro
  • β-crypt
    521 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2743 micro
Összesen 6613 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.7 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    18 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    76 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Elkészítés

A harcsapaprikáshoz

  1. A füstölt szalonnát vágjuk apróbb kockákra, melegítsük fel egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban, közepes hőfokon pirítsuk zsírjára.
  2. A szalonnapörcöket merjük ki a serpenyőből, tegyük félre. A szalonna zsírjához adjuk az aprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
  3. Adjuk hozzá az aprított vagy zúzott fokhagymát, keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát (nehogy megégjen, mert keserű lesz).
  4. Adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, futtassuk meg a hagymás-zsíros alapon, majd öntsünk alá egy kevés vizet vagy száraz fehérbort. Pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  5. Ahhoz, hogy kellően krémes és selymes mártást kapjunk, merjük turmixgépbe vagy kézi botmixerrel turmixoljuk simára a paprikás alapját.
  6. Közben keverjük össze a tejfölt, a tejszínt és a lisztet (utóbbi opcionális, nélküle is kellően sűrű és krémes lesz a paprikás). Merjünk hozzá egy keveset a forró szaftból, keverjük simára, majd öntsük vissza a lábosba. Forraljuk össze, hogy besűrűsödjön a mártás.
  7. Tegyük bele a harcsaszeleteket/kockákat a paprikás krémbe, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük fel egy kis fehérborral (opcionális). Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, amíg a hal megpuhul (vigyázzunk, ne főzzük túl!).

A kapros-túrós csuszához

  1. A lisztet egy gyúródeszkára tesszük, kezünkkel egy lyukszerű bemélyedést csinálunk a közepében, majd beleütjük a tojásokat. Egy villával óvatosan elkezdjük felverni a tojásokat, majd fokozatosan hozzákeverünk a lisztből. Amikor már elég sűrű a massza, kézzel egy gombóccá gyúrjuk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet pihentetjük.
  2. Pihentetés után lisztezett gyúródeszkán olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Tenyérnyi csíkokat vágunk belőle, majd azokat kisebb téglalapokra vágjuk/szaggatjuk.
  3. Sós, lobogó vízbe tesszük a tésztát, majd 2 percig főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben pörccé sütjük. A zsíron megpirítjuk a kifőzött tésztát, összekeverjük a tejföllel, végül a villával szétnyomott túrót is hozzáadjuk. Megszórjuk, majd összekeverjük finomra vágott kaporral, ha kell sózzuk ízlés szerint.
  4. Szórjuk a tetejére a maradék pörcöt, díszítsük kaporral vagy mikrozöldekkel.
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 34
  • 7 napos nézettség: 768
  • Össznézettség: 3091
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 23.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek
további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
Hering András 189 recept

A tejfölös harcsapaprikás nem csupán egy étel, hanem a magyar konyha egyik legnemesebb hagyományának ízletes megtestesülése. Ez az étel a Tisza-menti halászat és a paprikás ételek szeretetének találkozása, amely egyaránt kínál egyedi ízvilágot és otthonos, melengető hangulatot. A klasszikus receptet újragondolva tettük még krémesebbé a paprikás szaftját, amit tejföllel és habtejszínnel érhetünk le: a tejföl adja az étel alapvető krémességét és lágy savanykás ízét, ami jól kiegyensúlyozza a paprika intenzitását. Ha extra krémességet szeretnénk, érdemes egy kevés tejszínt is hozzáadni a tejföl mellé. Ez még selymesebbé teszi a mártást. Tradicionálisan kapros-túrós csuszával kínáljuk, amely remekül kiegészíti a paprikás intenzív ízét. Egy pohár hűvös fehérbor vagy frissítő fröccs tovább fokozza az étkezés élményét.

Hozzávalók

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...