Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
A harcsapaprikáshoz
-
150g afrikai harcsa179 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
6 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
63g tejföl124 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kapros-túrós csuszához
-
75g finomliszt273 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
125g tejföl248 kcal
-
125g tehéntúró184 kcal
-
38g kenyérszalonna261 kcal
-
45g kapor19 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
A harcsapaprikáshoz
-
600g afrikai harcsa714 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
23 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
250g tejföl495 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kapros-túrós csuszához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
500g tejföl990 kcal
-
500g tehéntúró735 kcal
-
150g kenyérszalonna1046 kcal
-
180g kapor77 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
A harcsapaprikáshoz
-
17.6g afrikai harcsa21 kcal
-
2.9g füstölt szalonna19 kcal
-
5.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
2.9g tv-paprika0 kcal
-
2.9g paradicsom1 kcal
-
4.4g fehérbor4 kcal
-
7.3g tejföl15 kcal
-
2.9g habtejszín9 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A kapros-túrós csuszához
-
8.8g finomliszt32 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
-
14.7g tejföl29 kcal
-
14.7g tehéntúró22 kcal
-
4.4g kenyérszalonna31 kcal
-
5.3g kapor2 kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.6 g
Zsír
-
Összesen 112.7 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 378 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2542.1 g
-
Cink 328 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 470 mg
-
Vas 256 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 949 mg
-
Nátrium 337 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 561.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 598 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 32 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 151 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 261 mg
-
Retinol - A vitamin: 354 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 740 micro
-
β-crypt 130 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 686 micro
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 266.2 g
Zsír
-
Összesen 450.8 g
-
Telített zsírsav 194 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 1514 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10168.6 g
-
Cink 1313 mg
-
Szelén 233 mg
-
Kálcium 1879 mg
-
Vas 1024 mg
-
Magnézium 481 mg
-
Foszfor 3796 mg
-
Nátrium 1347 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 45 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 339.7 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 2244.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2393 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 254 mg
-
D vitamin: 196 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 604 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 590 micro
-
Kolin: 1043 mg
-
Retinol - A vitamin: 1417 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 2962 micro
-
β-crypt 521 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 2743 micro
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 298.7 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 18 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 76 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
A harcsapaprikáshoz
-
600 g afrikai harcsa (vagy szürkeharcsa-filé, bőr és szálkamentesen, kockákra vagy közepes szeletekre vágva)
-
100 g füstölt szalonna
-
250 ml tejföl
-
100 ml habtejszín
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A kapros-túrós csuszához
-
300 g finomliszt
-
3 db tojás
-
500 g tejföl
-
500 g tehéntúró
-
150 g kenyérszalonna
Elkészítés
A harcsapaprikáshoz
- A füstölt szalonnát vágjuk apróbb kockákra, melegítsük fel egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban, közepes hőfokon pirítsuk zsírjára.
- A szalonnapörcöket merjük ki a serpenyőből, tegyük félre. A szalonna zsírjához adjuk az aprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
- Adjuk hozzá az aprított vagy zúzott fokhagymát, keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát (nehogy megégjen, mert keserű lesz).
- Adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, futtassuk meg a hagymás-zsíros alapon, majd öntsünk alá egy kevés vizet vagy száraz fehérbort. Pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Ahhoz, hogy kellően krémes és selymes mártást kapjunk, merjük turmixgépbe vagy kézi botmixerrel turmixoljuk simára a paprikás alapját.
- Közben keverjük össze a tejfölt, a tejszínt és a lisztet (utóbbi opcionális, nélküle is kellően sűrű és krémes lesz a paprikás). Merjünk hozzá egy keveset a forró szaftból, keverjük simára, majd öntsük vissza a lábosba. Forraljuk össze, hogy besűrűsödjön a mártás.
- Tegyük bele a harcsaszeleteket/kockákat a paprikás krémbe, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük fel egy kis fehérborral (opcionális). Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, amíg a hal megpuhul (vigyázzunk, ne főzzük túl!).
A kapros-túrós csuszához
- A lisztet egy gyúródeszkára tesszük, kezünkkel egy lyukszerű bemélyedést csinálunk a közepében, majd beleütjük a tojásokat. Egy villával óvatosan elkezdjük felverni a tojásokat, majd fokozatosan hozzákeverünk a lisztből. Amikor már elég sűrű a massza, kézzel egy gombóccá gyúrjuk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet pihentetjük.
- Pihentetés után lisztezett gyúródeszkán olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Tenyérnyi csíkokat vágunk belőle, majd azokat kisebb téglalapokra vágjuk/szaggatjuk.
- Sós, lobogó vízbe tesszük a tésztát, majd 2 percig főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben pörccé sütjük. A zsíron megpirítjuk a kifőzött tésztát, összekeverjük a tejföllel, végül a villával szétnyomott túrót is hozzáadjuk. Megszórjuk, majd összekeverjük finomra vágott kaporral, ha kell sózzuk ízlés szerint.
- Szórjuk a tetejére a maradék pörcöt, díszítsük kaporral vagy mikrozöldekkel.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 12
- Feltöltés dátuma: 2024. november 23.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
A tejfölös harcsapaprikás nem csupán egy étel, hanem a magyar konyha egyik legnemesebb hagyományának ízletes megtestesülése. Ez az étel a Tisza-menti halászat és a paprikás ételek szeretetének találkozása, amely egyaránt kínál egyedi ízvilágot és otthonos, melengető hangulatot. A klasszikus receptet újragondolva tettük még krémesebbé a paprikás szaftját, amit tejföllel és habtejszínnel érhetünk le: a tejföl adja az étel alapvető krémességét és lágy savanykás ízét, ami jól kiegyensúlyozza a paprika intenzitását. Ha extra krémességet szeretnénk, érdemes egy kevés tejszínt is hozzáadni a tejföl mellé. Ez még selymesebbé teszi a mártást. Tradicionálisan kapros-túrós csuszával kínáljuk, amely remekül kiegészíti a paprikás intenzív ízét. Egy pohár hűvös fehérbor vagy frissítő fröccs tovább fokozza az étkezés élményét.