r
Nosalty Logó

Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Összesen 1655 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Összesen 6613 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Összesen 196 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.6 g

Zsír

  • Összesen
    112.7 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    378 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2542.1 g
  • Cink
    328 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    470 mg
  • Vas
    256 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    949 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    561.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    598 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    49 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    151 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    740 micro
  • β-crypt
    130 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    686 micro
Összesen 1655 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    266.2 g

Zsír

  • Összesen
    450.8 g
  • Telített zsírsav
    194 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    1514 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10168.6 g
  • Cink
    1313 mg
  • Szelén
    233 mg
  • Kálcium
    1879 mg
  • Vas
    1024 mg
  • Magnézium
    481 mg
  • Foszfor
    3796 mg
  • Nátrium
    1347 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    45 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.7 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    2244.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2393 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    254 mg
  • D vitamin:
    196 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    604 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    590 micro
  • Kolin:
    1043 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1417 micro
  • α-karotin
    166 micro
  • β-karotin
    2962 micro
  • β-crypt
    521 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2743 micro
Összesen 6613 kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.7 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    18 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    76 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Elkészítés

A harcsapaprikáshoz

  1. A füstölt szalonnát vágjuk apróbb kockákra, melegítsük fel egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban, közepes hőfokon pirítsuk zsírjára.
  2. A szalonnapörcöket merjük ki a serpenyőből, tegyük félre. A szalonna zsírjához adjuk az aprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
  3. Adjuk hozzá az aprított vagy zúzott fokhagymát, keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát (nehogy megégjen, mert keserű lesz).
  4. Adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, futtassuk meg a hagymás-zsíros alapon, majd öntsünk alá egy kevés vizet vagy száraz fehérbort. Pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  5. Ahhoz, hogy kellően krémes és selymes mártást kapjunk, merjük turmixgépbe vagy kézi botmixerrel turmixoljuk simára a paprikás alapját.
  6. Közben keverjük össze a tejfölt, a tejszínt és a lisztet (utóbbi opcionális, nélküle is kellően sűrű és krémes lesz a paprikás). Merjünk hozzá egy keveset a forró szaftból, keverjük simára, majd öntsük vissza a lábosba. Forraljuk össze, hogy besűrűsödjön a mártás.
  7. Tegyük bele a harcsaszeleteket/kockákat a paprikás krémbe, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük fel egy kis fehérborral (opcionális). Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, amíg a hal megpuhul (vigyázzunk, ne főzzük túl!).

A kapros-túrós csuszához

  1. A lisztet egy gyúródeszkára tesszük, kezünkkel egy lyukszerű bemélyedést csinálunk a közepében, majd beleütjük a tojásokat. Egy villával óvatosan elkezdjük felverni a tojásokat, majd fokozatosan hozzákeverünk a lisztből. Amikor már elég sűrű a massza, kézzel egy gombóccá gyúrjuk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet pihentetjük.
  2. Pihentetés után lisztezett gyúródeszkán olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Tenyérnyi csíkokat vágunk belőle, majd azokat kisebb téglalapokra vágjuk/szaggatjuk.
  3. Sós, lobogó vízbe tesszük a tésztát, majd 2 percig főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben pörccé sütjük. A zsíron megpirítjuk a kifőzött tésztát, összekeverjük a tejföllel, végül a villával szétnyomott túrót is hozzáadjuk. Megszórjuk, majd összekeverjük finomra vágott kaporral, ha kell sózzuk ízlés szerint.
  4. Szórjuk a tetejére a maradék pörcöt, díszítsük kaporral vagy mikrozöldekkel.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 12
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 23.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek
további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
Hering András 184 recept

A tejfölös harcsapaprikás nem csupán egy étel, hanem a magyar konyha egyik legnemesebb hagyományának ízletes megtestesülése. Ez az étel a Tisza-menti halászat és a paprikás ételek szeretetének találkozása, amely egyaránt kínál egyedi ízvilágot és otthonos, melengető hangulatot. A klasszikus receptet újragondolva tettük még krémesebbé a paprikás szaftját, amit tejföllel és habtejszínnel érhetünk le: a tejföl adja az étel alapvető krémességét és lágy savanykás ízét, ami jól kiegyensúlyozza a paprika intenzitását. Ha extra krémességet szeretnénk, érdemes egy kevés tejszínt is hozzáadni a tejföl mellé. Ez még selymesebbé teszi a mártást. Tradicionálisan kapros-túrós csuszával kínáljuk, amely remekül kiegészíti a paprikás intenzív ízét. Egy pohár hűvös fehérbor vagy frissítő fröccs tovább fokozza az étkezés élményét.

Hozzávalók

A harcsapaprikáshoz

A kapros-túrós csuszához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...