Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 11% Zsír
Az abáláshoz
-
150g sertéshús249 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
A leveshez
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
34 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
25g tejföl50 kcal
A burgonyagombóchoz
-
38g burgonya22 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g búzadara5 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
620
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 11% Zsír
Az abáláshoz
-
600g sertéshús996 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
2g fekete bors5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
A leveshez
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
100g tejföl198 kcal
A burgonyagombóchoz
-
150g burgonya87 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
5g búzadara18 kcal
-
4g só0 kcal
Összesen
2474
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 11% Zsír
Az abáláshoz
-
44.4g sertéshús74 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
A leveshez
-
6.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
1.1g mangalica zsír10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.3g petrezselyem1 kcal
-
7.4g kolbász33 kcal
-
0.4g ecet0 kcal
-
7.4g tejföl15 kcal
A burgonyagombóchoz
-
11.1g burgonya6 kcal
-
7.4g finomliszt27 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
0.4g búzadara1 kcal
-
0.3g só0 kcal
Összesen
182
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 44.4 g
Zsír
-
Összesen 32.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1568.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 440 mg
-
Nátrium 919 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 199.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 839 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 889 micro
Összesen
620
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 177.6 g
Zsír
-
Összesen 131.3 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 637 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6275.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 220 mg
-
Kálcium 332 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 262 mg
-
Foszfor 1758 mg
-
Nátrium 3677 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 799 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 502 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 181 micro
-
K vitamin: 749 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 557 mg
-
Retinol - A vitamin: 210 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 3355 micro
-
β-crypt 253 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3554 micro
Összesen
2474
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 464.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 248 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
Összesen
182
kcal
Hozzávalók
Az abáláshoz
-
2 db babérlevél
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kis fej vöröshagyma
-
só ízlés szerint
A leveshez
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek mangalica zsír
-
1 db babérlevél
-
1 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A burgonyagombóchoz
-
15 dkg burgonya
-
10 dkg finomliszt
-
1 teáskanál búzadara
-
1 kávéskanál só
Elkészítés
Az abáláshoz
- Az abáláshoz a megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelveket ellepje.
- Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarék lángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, csípős paprikát. Addig főzzük (1,5-2-2,5 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
- Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, amit szükséges, (a hártyaszerű részeket) eltávolítjuk. A főtt nyelveket vékonyan (2-3 mm) felszeleteljük, a nagyobb szeleteket még keresztben is elvághatjuk.
- Közben a gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Még melegen áttörjük a főtt burgonyát, hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát és jól összegyúrjuk a tésztát, majd kisebb diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle.
- A leveshez a megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni, hozzákeverjük a lisztet és végül az őrölt pirospaprikát is (vagyis hagymás-paprikás rántást készítünk). Néhány keverés után felöntjük kb. 2-3 dl hideg vízzel, majd a nyelv főzőlevével (kb. 1-1,5 liternyi mennyiséggel).
- A leveshez adjuk a szeletelt nyelvet, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a füstölt kolbászt (tehetjük egyben is, de karikára szeletelve is), és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges.
- Így főzzük a levest kb. 15-20 percig, majd beletesszük a burgonyagombócokat és további 15-20 percig főzzük. Ennyi idő alatt a gombócok is megfőnek, az ízek összeérnek.
- A kész levest ízlés szerint ecettel ízesítjük, majd tálaláskor aprított petrezselyemmel megszórjuk és tejföllel kínáljuk.
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 8661
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyanúgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így menet közben módosult az étel, és kitaláltam ezt a savanyú nyelvlevest, amelyet burgonyagombóccal gazdagítottam. Aki szereti a nyelvet, bátran próbálja ki ezt a levest, egyszerű, laktató és finom. A nyelv abálása kicsit hosszabb ideig tart, de ha előre elkészítjük, maga a leves főzése már nem olyan hosszú idő. (A leves előkészületi idejébe az abálás idejét is beleszámítottam, maga a leves elkészítése 30-40 perc.)