r
Nosalty Logó

Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Az abáláshoz

A leveshez

A burgonyagombóchoz

Összesen 620 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Az abáláshoz

A leveshez

A burgonyagombóchoz

Összesen 2474 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Az abáláshoz

A leveshez

A burgonyagombóchoz

Összesen 182 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    44.4 g

Zsír

  • Összesen
    32.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    159 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1568.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    440 mg
  • Nátrium
    919 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    199.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    187 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    839 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    889 micro
Összesen 620 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    177.6 g

Zsír

  • Összesen
    131.3 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    637 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6275.4 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    220 mg
  • Kálcium
    332 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    262 mg
  • Foszfor
    1758 mg
  • Nátrium
    3677 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    799 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    181 micro
  • K vitamin:
    749 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    557 mg
  • Retinol - A vitamin:
    210 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    3355 micro
  • β-crypt
    253 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3554 micro
Összesen 2474 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    464.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    248 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 182 kcal

Hozzávalók

Az abáláshoz

A leveshez

A burgonyagombóchoz

Elkészítés

Az abáláshoz

  1. Az abáláshoz a megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelveket ellepje.
  2. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarék lángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, csípős paprikát. Addig főzzük (1,5-2-2,5 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
  3. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, amit szükséges, (a hártyaszerű részeket) eltávolítjuk. A főtt nyelveket vékonyan (2-3 mm) felszeleteljük, a nagyobb szeleteket még keresztben is elvághatjuk.
  4. Közben a gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Még melegen áttörjük a főtt burgonyát, hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát és jól összegyúrjuk a tésztát, majd kisebb diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle.
  5. A leveshez a megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni, hozzákeverjük a lisztet és végül az őrölt pirospaprikát is (vagyis hagymás-paprikás rántást készítünk). Néhány keverés után felöntjük kb. 2-3 dl hideg vízzel, majd a nyelv főzőlevével (kb. 1-1,5 liternyi mennyiséggel).
  6. A leveshez adjuk a szeletelt nyelvet, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a füstölt kolbászt (tehetjük egyben is, de karikára szeletelve is), és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges.
  7. Így főzzük a levest kb. 15-20 percig, majd beletesszük a burgonyagombócokat és további 15-20 percig főzzük. Ennyi idő alatt a gombócok is megfőnek, az ízek összeérnek.
  8. A kész levest ízlés szerint ecettel ízesítjük, majd tálaláskor aprított petrezselyemmel megszórjuk és tejföllel kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 8661
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyanúgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így menet közben módosult az étel, és kitaláltam ezt a savanyú nyelvlevest, amelyet burgonyagombóccal gazdagítottam. Aki szereti a nyelvet, bátran próbálja ki ezt a levest, egyszerű, laktató és finom. A nyelv abálása kicsit hosszabb ideig tart, de ha előre elkészítjük, maga a leves főzése már nem olyan hosszú idő. (A leves előkészületi idejébe az abálás idejét is beleszámítottam, maga a leves elkészítése 30-40 perc.)

Hozzávalók

Az abáláshoz

A leveshez

A burgonyagombóchoz

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...