Ricottás gnocchi gombaszósszal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
18g finomliszt64 kcal
-
31g ricotta47 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A szószhoz
-
63g csiperkegomba13 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
A díszítéshez
-
5 kcal
-
0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
5 kcal
Összesen
287
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
140g finomliszt510 kcal
-
250g ricotta375 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A szószhoz
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
A díszítéshez
-
39 kcal
-
16g csiperkegomba3 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
Összesen
2286
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
9g finomliszt33 kcal
-
16.1g ricotta24 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
3.2g parmezán sajt13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A szószhoz
-
32.2g csiperkegomba7 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g rozmaring1 kcal
-
0.6g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g olívaolaj14 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
12.9g habtejszín38 kcal
A díszítéshez
-
3 kcal
-
0 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
0.6g parmezán sajt3 kcal
Összesen
149
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 593.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 134.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 390 micro
-
β-crypt 93 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
287
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84 g
Zsír
-
Összesen 146.4 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 595 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4746.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 1522 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 1683 mg
-
Nátrium 1160 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1073.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1437 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 230 mg
-
D vitamin: 157 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 346 mg
-
Retinol - A vitamin: 1132 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 3124 micro
-
β-crypt 744 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 516 micro
Összesen
2286
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 201 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
149
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
140 g finomliszt
-
250 g ricotta
-
1 db tojás
-
50 g parmezán sajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A szószhoz
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 szál rozmaring
-
3 szál kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek vaj
-
200 ml habtejszín
A díszítéshez
-
3 szál petrezselyem
-
10 g parmezán sajt
Elkészítés
A tésztához
- Először a tésztát gyúrjuk be. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, ráütjük a tojást, a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá egy csepp szerecsendiót, és hozzáadjuk a papírtörlőn lecsöpögtetett vagy gézen átnyomott ricottát. Villával összekeverjük az egészet, majd kézzel összegyúrjuk. A tálban letakarva a hűtőbe tesszük egy fél órára.
- Közben elkészítjük a díszítéshez a zöldségeket. A gombákat megmossuk. Egy-két szép fejnek a közepéről vágunk 9-12 szép szeletet, ezeket egy serpenyőben – amelyikben majd a szósz is készül – egy csepp olívaolajon megpirítjuk mindkét oldalukon. Mellette vagy utána a mosott, felcsíkozott, kockázott kaliforniai paprikát is megpirítjuk picit. A zöldségeket külön tányérra szedjük.
- A serpenyőben újabb kanál olívaolajon megpirítjuk a kockázott hagymát, rádobjuk az ugyancsak kockázott gombát, sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfüvet és rozmaringot morzsolunk rá, közepes lángon lepirítjuk az egészet. Tejszínnel felhúzzuk, picit összeforraljuk, majd egy magas edénybe átöntve botturmixszal összepürézzük.
- Miközben készül a szósz, vagy utána, elkezdhetjük a tésztakészítést. A gombócot a hűtőből kivéve egy munkalapon nyolc részre vágjuk. Ezeket egyenként pufi hurkába sodorjuk, és 6-6 kis részre vágjuk. Ezeket a darabkákat két tenyerünk között golyókba formázzuk. Az így kapott gömbökbe, ha van otthon kb. 2-2,5 cm átmérőjű kiszúróformánk, akkor azt, ha nincs, akkor egy vastagszélű gyűrűt vagy egy kartonból készített hengert belenyomunk félig, aztán kihúzzuk. A formát a belenyomás előtt mindig mártsuk lisztbe. A tésztának úgy kell a beavatkozás után kinéznie, mint egy apró gombafej a szárával.
- A gomba formájú tésztákat 2-3 turnusban, lobogó, forrásban lévő, sós vízbe dobjuk úgy, hogy miután feljöttek a víz felszínére még további 3 percig főzzük őket. A kész gomba-gnocchikat jól leszűrjük, és a serpenyőben vajon vagy olívaolajon picit átpirítjuk, sózzuk-borsozzuk.
- Jöhet a tálalás. A tányérokra húzunk 2-2 gombakrémcsíkot, ezekbe ültetjük a gomba-gnocchikat, melléjük sült gombaszeleteket és paprikakockákat helyezünk, megszórjuk az egészet frissen reszelt parmezánnal és aprított friss petrezselyemmel. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1188
- Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 26.
Ajánló
Ricottás gnocchit más szósszal is készíthetünk: paradicsomos, spenótos vagy például sütőtökös krémmel is jó ízkombinációt alkot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
588 recept
Tréfás, hogy a tészta néz úgy ki, mintha gomba lenne, közben a kalaposokat a szószban találjuk. Egy olasz főzős műsorban láttam ezt a receptet, utána fejből próbáltam meg leutánozni, elég jól sikerült szerintem. Kóstoljátok meg, hogy ti is ezen a véleményen legyetek. Húsimádóknak mehet egy kis pirított baconkocka-szórás a tetejére. Vegáknak pedig pirított gombaszeletek és/vagy pirított piros kaliforniai paprikakockák, esetleg sárga céklachips. A friss borsszórás és a petrezselyem a gomba legjobb társai, ne hagyjátok le a tányérról ezeket sem!