Ribizlis-citromos torta Gabriella konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
nagy gabriella
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
Piskóta
-
41g tojás52 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
8g víz0 kcal
-
63 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
3 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Lapok
-
58g finomliszt212 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
3 kcal
-
8g tej5 kcal
-
63 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Krém
-
83g tej47 kcal
-
44 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
42g vaj299 kcal
-
42g piros ribizli23 kcal
Ribizlizselé
-
42g piros ribizli23 kcal
-
17g víz0 kcal
-
2g zselatin7 kcal
-
29g cukor113 kcal
Díszítés
-
42g habtejszín122 kcal
-
5 kcal
Összesen
1496
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
Piskóta
-
495g tojás623 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
100g víz0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Lapok
-
700g finomliszt2548 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g tej56 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Krém
-
1000g tej560 kcal
-
140g étkezési keményítő533 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
500g vaj3585 kcal
-
500g piros ribizli274 kcal
Ribizlizselé
-
500g piros ribizli274 kcal
-
200g víz0 kcal
-
25g zselatin84 kcal
-
350g cukor1355 kcal
Díszítés
-
500g habtejszín1460 kcal
-
100g piros ribizli55 kcal
Összesen
17919
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
Piskóta
-
7.2g tojás9 kcal
-
4.4g finomliszt16 kcal
-
5.8g cukor23 kcal
-
1.5g víz0 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.1g vaníliás cukor1 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
Lapok
-
10.2g finomliszt37 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
0.1g vaníliás cukor1 kcal
-
1.5g tej1 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Krém
-
14.6g tej8 kcal
-
8 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
7.3g vaj52 kcal
-
7.3g piros ribizli4 kcal
Ribizlizselé
-
7.3g piros ribizli4 kcal
-
2.9g víz0 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
Díszítés
-
7.3g habtejszín21 kcal
-
1.5g piros ribizli1 kcal
Összesen
262
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.2 g
Zsír
-
Összesen 67.9 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 301 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 944 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 288 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 212 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 202.6 g
-
Cukor 122 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 183.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 474 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 161 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 281 micro
Összesen
1496
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 254.9 g
Zsír
-
Összesen 814.9 g
-
Telített zsírsav 401 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 262 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 97 g
-
Koleszterin 3611 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11327.8 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 528 mg
-
Kálcium 3451 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 486 mg
-
Foszfor 4248 mg
-
Nátrium 2548 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2431.3 g
-
Cukor 1463 mg
-
Élelmi rost 76 mg
VÍZ
-
Összesen 2205.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5689 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 93 mg
-
C vitamin: 484 mg
-
D vitamin: 552 micro
-
K vitamin: 181 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 645 micro
-
Kolin: 1933 mg
-
Retinol - A vitamin: 5577 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1361 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3376 micro
Összesen
17919
kcal
- 4% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
9 db tojás
-
300 g finomliszt
-
400 g cukor
-
1 dl víz
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
Lapok
-
700 g finomliszt
-
300 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 dl tej
-
1 dl napraforgó olaj
-
2 db tojás
-
1 kávéskanál szalalkáli
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
10 csepp ételfesték
Krém
-
1 l tej
-
140 g étkezési keményítő
-
250 g cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
500 g vaj
-
500 g piros ribizli
Ribizlizselé
Díszítés
-
5 dl habtejszín
-
10 dkg piros ribizli
Elkészítés
Piskóta
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét külön verjük fel a vízzel, lassan adva hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk.
- A tojássárgájába keverjük a sütőport, aztán óvatosan belekavarjuk az olajat.
- Összekavarjuk a tojáshabot a tojássárgájával, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, azután a lisztet is apránként belekavarjuk egy fakanál segítségével, vigyázva, hogy ne maradjon csomós.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 40 perc alatt megsütjük (tűpróba).
- Mikor kihűlt, kettévágjuk (vízszintesen), és mindkét piskótalapot cukros vízzel meglocsoljuk.
Lapok
- Egy tálba a szalalkálit a citrom levében felfuttatjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, az olajat, a tojásokat, a piros ételszínezőt, és lassan hozzáadjuk a lisztet.
- Mikor már egy jó gyúrható masszát kapunk, gyúrótáblára borítjuk, jól eldolgozzuk, és három egyenlő részre osztjuk. (Én meg szoktam mérni a mérlegen, de megy az szemre is a profi szakácsoknál:) )
- Vékonyra nyújtjuk, a tepsi hátán megsütjük (vigyázat, mert nagyon hamar sül, mikor már kezd barnulni a teteje: kész is van).
Krém
- A tejet, a cukor felét, az étkezési keményítőt összekavarjuk, és lassú tűznél kemény krémet főzünk belőle.
- A vajat, a cukor másik felét ( meg is lehet a cukrot darálni, mert a porcukor hamarább kikavarodik a vajjal) kikavarjuk. Amikor már kihűlt a krém, lassan hozzáadjuk a citrom levét és héját, és a legvégén a piros ribizlit.
- Öt fele osztjuk a krémet, mind a három lapra és mind a két piskótára kerül krém. A sorrend a következő: lap - krém - piskóta - krém - lap - krém - piskóta - krém - lap - krém, és a tetejére jön a ribizlis zselé.
Ribizlizselé
- A zselatint, a cukrot a vízzel és a ribizlivel összekavarjuk, és állni hagyjuk vagy 15 percet.
- Ezután lassú tűznél felmelegítjük, folyamatosan kavargatjuk, és épp, hogy egyet forr, levesszük a tűzről.
- Én ugyanazt a tepsit, amiben sült a piskóta, kibélelem fóliával, és a már csak langyos zselatint beleöntöm, majd hűtőbe tesszük, míg jól megdermed.
- Kis kézügyességgel a megdermedt ribizlis zselatint a torta tetejére kerül (elkel itt egy segítség is).
Díszítés
- A tejszínhabból kemény habot verünk, tortadíszítő segítségével díszítjük ki. A ribizlibogyókkal jobban kiemeljük a díszítést, hátrány, hogy hamar folyni kezd a leve.
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35x25
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4229
- Feltöltés dátuma: 2019. március 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
nagy gabriella
2 recept
Minden vasárnapra új süti kerül az asztalra, most erre a fincsi sütire került a sor. Próbálok mindig valami újat varázsolni az asztalra, ámbár sokat inspirálódok innen-onnan, újabb recepteket keresek, sokszor a saját elgondolásom után csinálom meg. Ez a recept is egy ilyen saját találmány, ajánlom figyelmébe azoknak, akik szeretik a nem túl édes, enyhén savanykás ízeket.