r
Nosalty Logó

Részeges almakarikák vaníliás grízpudinggal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Részeges almakarikák vaníliás grízpudinggal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Az almához

A tésztához

A tetejére a karamellhez

A grízpudinghoz

Összesen 1272 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Az almához

A tésztához

A tetejére a karamellhez

A grízpudinghoz

Összesen 5080 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Az almához

A tésztához

A tetejére a karamellhez

A grízpudinghoz

Összesen 155 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    62.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    281 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1002.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    416 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    226 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    437 micro
Összesen 1272 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.1 g

Zsír

  • Összesen
    250.4 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    72 g
  • Koleszterin
    1123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4009.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    1662 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    981 mg
  • Nátrium
    1044 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    563.9 g
  • Cukor
    345 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1066.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    628 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    78 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    904 mg
  • Retinol - A vitamin:
    599 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1749 micro
Összesen 5080 kcal
  • 5% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 155 kcal

Hozzávalók

Az almához

A tésztához

A tetejére a karamellhez

A grízpudinghoz

Elkészítés

Az almához

  1. Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk egy erre alkalmas célszerszámmal, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.
  2. A pálinkát összekeverjük a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal. Ezzel a "páccal" kenjük meg az almaszeleteket és hagyjuk így pihenni, többször forgassuk át, hogy mindenhol érje.
  3. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd apránként hozzászitáljuk a lisztet, és felváltva adagolva a tejjel simára keverjük. 15-20 percig pihentetjük. Miután eleget pihent a massza, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal egyenletesen hozzákeverjük a masszához.
  4. Egy serpenyőben ujjnyi magasan olajat hevítünk, és a pácból kivett, lecsepegtetett almákat belemártjuk, és közepes lángon aranyszínűre sütjük mindkét felüket.
  5. Miután az almaszeletek megsültek, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.
  6. A habos grízhez egy lábast kiöblítünk hideg vízzel, majd beleöntjük a tejet és hozzákeverjük a búzadarát, egy csipet sóval. (Hideg tejben sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni a búzadarát.)
  7. Sűrűre főzzük, és lehúzzuk a tűzről addig, míg a tojások sárgáját a cukorral, és a vaníliával fehéredésig felverjük. Visszatesszük a tűzre takarék lángon, hozzákeverjük a cukros masszát egyenletesen, és gyakori kevergetés mellett egy-két percig főzzük, míg besűrűsödik.
  8. Közben a tojásfehérjét felverjük, és ezt is óvatosan hozzákeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot.
  9. A karamellhez a cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadunk egy kevés vajat, majd felöntjük a tejjel, és simára forraljuk. Mikor kész, picit hagyjuk hűlni, és az elkészült desszertre csurgatjuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4816
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyermekkorom két állandó kedvencét vegyítve, kissé megbolodítva készítettem el. Szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné mindkettőt, a bundázott almát, amit hívhatunk úgy is, hogy alma pongyolában, és a vaníliás grízpuding, ami pedig más néven habos tejbegríz. Külön-külön is isteni finom mindkettő, de így együtt pazar! És hogy még fokozzam az ízeket, egy kis almapálinkával, fűszerekkel, és karamellel tettem még izgalmasabbá.

Hozzávalók

Az almához

A tésztához

A tetejére a karamellhez

A grízpudinghoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...