Részeges almakarikák vaníliás grízpudinggal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Az almához
-
250g alma117 kcal
-
13g pálinka29 kcal
-
13g méz38 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
44g tej25 kcal
-
0g só0 kcal
-
18 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
A tetejére a karamellhez
A grízpudinghoz
Összesen
1272
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Az almához
-
1000g alma468 kcal
-
50g pálinka116 kcal
-
50g méz152 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
175g tej98 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
A tetejére a karamellhez
A grízpudinghoz
Összesen
5080
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
Az almához
-
30.6g alma14 kcal
-
1.5g pálinka4 kcal
-
1.5g méz5 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
A tésztához
-
4.6g finomliszt17 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
5.4g tej3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
5.2g napraforgó olaj46 kcal
A tetejére a karamellhez
A grízpudinghoz
Összesen
155
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 62.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 281 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1002.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 416 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 266.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 226 mg
-
Retinol - A vitamin: 150 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 437 micro
Összesen
1272
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.1 g
Zsír
-
Összesen 250.4 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 72 g
-
Koleszterin 1123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4009.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 142 mg
-
Kálcium 1662 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 161 mg
-
Foszfor 981 mg
-
Nátrium 1044 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 563.9 g
-
Cukor 345 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1066.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 628 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 78 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 276 micro
-
Kolin: 904 mg
-
Retinol - A vitamin: 599 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 125 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1749 micro
Összesen
5080
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
155
kcal
Hozzávalók
Az almához
-
4 nagy db alma
-
2 ek méz
-
3 db szegfűszeg
A tésztához
-
15 dkg finomliszt
-
2 ek cukor
-
3 db tojás
-
175 ml tej
-
1 csipet só
-
1 ek napraforgó olaj
A tetejére a karamellhez
A grízpudinghoz
Elkészítés
Az almához
- Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk egy erre alkalmas célszerszámmal, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.
- A pálinkát összekeverjük a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal. Ezzel a "páccal" kenjük meg az almaszeleteket és hagyjuk így pihenni, többször forgassuk át, hogy mindenhol érje.
- A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd apránként hozzászitáljuk a lisztet, és felváltva adagolva a tejjel simára keverjük. 15-20 percig pihentetjük. Miután eleget pihent a massza, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal egyenletesen hozzákeverjük a masszához.
- Egy serpenyőben ujjnyi magasan olajat hevítünk, és a pácból kivett, lecsepegtetett almákat belemártjuk, és közepes lángon aranyszínűre sütjük mindkét felüket.
- Miután az almaszeletek megsültek, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.
- A habos grízhez egy lábast kiöblítünk hideg vízzel, majd beleöntjük a tejet és hozzákeverjük a búzadarát, egy csipet sóval. (Hideg tejben sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni a búzadarát.)
- Sűrűre főzzük, és lehúzzuk a tűzről addig, míg a tojások sárgáját a cukorral, és a vaníliával fehéredésig felverjük. Visszatesszük a tűzre takarék lángon, hozzákeverjük a cukros masszát egyenletesen, és gyakori kevergetés mellett egy-két percig főzzük, míg besűrűsödik.
- Közben a tojásfehérjét felverjük, és ezt is óvatosan hozzákeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot.
- A karamellhez a cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadunk egy kevés vajat, majd felöntjük a tejjel, és simára forraljuk. Mikor kész, picit hagyjuk hűlni, és az elkészült desszertre csurgatjuk.
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4815
- Feltöltés dátuma: 2012. február 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Gyermekkorom két állandó kedvencét vegyítve, kissé megbolodítva készítettem el. Szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné mindkettőt, a bundázott almát, amit hívhatunk úgy is, hogy alma pongyolában, és a vaníliás grízpuding, ami pedig más néven habos tejbegríz. Külön-külön is isteni finom mindkettő, de így együtt pazar! És hogy még fokozzam az ízeket, egy kis almapálinkával, fűszerekkel, és karamellel tettem még izgalmasabbá.