Régimódi bécsi kocka
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához
-
113g finomliszt410 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
38g disznózsír338 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A krémhez
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
150g disznózsír1353 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A krémhez
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
A tésztához
-
25.1g finomliszt91 kcal
-
11.2g burgonya6 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
8.4g disznózsír75 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A krémhez
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.6 g
Zsír
-
Összesen 124.1 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1487.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 371 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 653 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.1 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 67.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 447 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 439 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.2 g
Zsír
-
Összesen 496.3 g
-
Telített zsírsav 202 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 122 g
-
Koleszterin 860 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5948.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 1483 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 465 mg
-
Foszfor 2610 mg
-
Nátrium 1168 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 668.4 g
-
Cukor 275 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 269.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1789 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 193 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 366 micro
-
Kolin: 407 mg
-
Retinol - A vitamin: 1755 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 421 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 356 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
45 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 teáskanál citromhéj
A krémhez
Elkészítés
A tésztához
- A burgonyát héjában puhára főzzük. (Lehet előző este is, vagy ha már főzünk valami máshoz is, akkor gonduljunk erre a sütire...)
- A diót megdaráljuk, és a tejjel, valamint 10 dkg cukorral és a rummal/aromával sűrű krémmé főzzük. (Jó a diót előző este beáztatni a tejbe, mert magába szívja, és finomabb lesz tőle a krém.) Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a krémhez való vajat vagy margarint szobahőmérsékletre helyezzük, hogy ne legyen kemény.
- A tésztához a burgonyát krumplinyomón lenyomjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 1 órára hidegre tesszük.
- Ha a tészta lehűlt, kinyújtjuk, és a lehető legnagyobb méretű tepsi hátulján (40x40), vagy akár benne zsírpapíron halványsárgára sütjük.
- Ha a tészta kisült, még melegen levagdossuk a széleit, és megfelezzük. Az egyik felét szabályos méretű kockákra vágjuk.
- A krémhez kikeverjük a margarint a maradék porcukorral, és hozzákeverjük a jól lehűtött diókrémet.
- Ha a tészta kihűlt, az egészben maradt lapra rákenjük a krémet, és ráhelyezzük a másik adag tésztából kivágott kockákat, majd pár órára (de jobb egy éjszakára), hűtőbe helyezzük.
- Szeleteléskor a kockák mentén átvágjuk az alsó lapokat is, majd meghintjük porcukorral, és minden kockára egy-egy fél diót helyezünk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 196
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 36043
- Feltöltés dátuma: 2011. november 04.
Ajánló
Kávé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
25 évvel ezelőttöl 10 évvel ezelőttig nagyon sokat jártam Pesten az Árpád híd-i metrómegállónál. Valahogy úgy hozta a sorsom, hogy ez a hely mindig átszállópontként szerepelt a napi utazásaimkor. Az aluljáróban valamelyik peronnál volt egy büfé, ahol remek süteményeket lehetett kapni. Ott és akkor ettem életemben először Bécsi kockát. Akkoriban még nem főztem. Ez a büfé talán még a mai napig is létezik, nem tudom, már régen nem jártam arrafelé, de a lényeg, hogy egyszer csak eltűnt az én kedvenc sütim a polcról. Nagyon sajnáltam, mert komoly spirituális élmény volt, ahogy a két kissé kemény tésztalap közt tornyosuló, kesernyés diókrém kinyomódott az első harapáskor, és körbe-körbe kellett nyaldosni a sütit, olykor apró darabokat leharapva a ropogós linzertésztából. Komolyan mondom szerelem volt első látásra, amit azóta sem tudtam elfelejteni. Olyannyira nem, hogy ahány cukrászdában jártam életem során, majd mindenhol kerestem, de sehol sem árulták. Aztán a minap eszembe jutott, gondoltam nekifogok és megkísérlem legyártani életem első Bécsi kockáját. Elkezdtem keresgélni a neten, ez a recept több recept összevonásával a saját képemre formálva született meg. Nagyon bátran ajánlom mindenkinek, tényleg nagyon nagy élmény! De az első harapással csak lassan, érzéssel...