Rántott borjú bécsi, majonézes burgonyasalátával
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
Borjú bécsi
-
250g borjúhús293 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g kukoricaliszt272 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
319g napraforgó olaj2818 kcal
-
43g citrom7 kcal
Majonéz
Saláta összeállítása
-
250g burgonya144 kcal
-
43g lilahagyma15 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
45g metélőhagyma14 kcal
-
1g méz3 kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
Borjú bécsi
-
1000g borjúhús1170 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g kukoricaliszt1089 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
400g zsemlemorzsa1580 kcal
-
1275g napraforgó olaj11271 kcal
-
170g citrom26 kcal
Majonéz
Saláta összeállítása
-
1000g burgonya578 kcal
-
170g lilahagyma62 kcal
-
80g tejföl158 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
180g metélőhagyma54 kcal
-
4g méz11 kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
Borjú bécsi
-
20g borjúhús23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
22 kcal
-
1.1g tojás1 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
-
8g zsemlemorzsa32 kcal
-
25.5g napraforgó olaj225 kcal
-
3.4g citrom1 kcal
Majonéz
-
3.3g tojás4 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
0g almaecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
Saláta összeállítása
-
20g burgonya12 kcal
-
3.4g lilahagyma1 kcal
-
1.6g tejföl3 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g petrezselyem0 kcal
-
3.6g metélőhagyma1 kcal
-
0.1g méz0 kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.5 g
Zsír
-
Összesen 344.6 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 155 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 122 g
-
Koleszterin 387 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3048.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 446 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 1162 mg
-
Nátrium 1067 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 173.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 539.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 133 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 318 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 392 micro
-
Kolin: 422 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1755 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1044 micro
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 353.8 g
Zsír
-
Összesen 1378.3 g
-
Telített zsírsav 199 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 620 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 486 g
-
Koleszterin 1547 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12194.3 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 318 mg
-
Kálcium 1783 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 1055 mg
-
Foszfor 4649 mg
-
Nátrium 4267 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 694.1 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 2158.4 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 992 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 532 mg
-
C vitamin: 381 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 1273 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 161 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1569 micro
-
Kolin: 1689 mg
-
Retinol - A vitamin: 407 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7019 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4177 micro
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 140 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Borjú bécsi
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
300 g kukoricaliszt
-
1 db tojás
-
3 db tojásfehérje
-
400 g zsemlemorzsa
Majonéz
Saláta összeállítása
-
1 kg burgonya
-
1 nagy fej lilahagyma
-
4 ek tejföl
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
-
1 csokor metélőhagyma
-
0.5 teáskanál méz
Elkészítés
Borjú bécsi
- A borjúszeleteket két fólia között kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
- A panírozáshoz kukoricalisztet (sima is jó), felvert tojást és hagyományos zsemlemorzsát készítünk elő, majd a borjúszeleteket megforgatjuk lisztben, tojásban és zsemlemorzsában.
- Sütés előtt hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a burgonyasalátát.
- A szeleteket bő, közepesen forró (180°C), első préselésű napraforgó-étolajban szép aranybarnára sütjük, félidőben megforgatva, majd alaposan lecsepegtetve rácsra vagy papírtörlőre szedjük.
- Forrón tálaljuk a húst burgonyasalátával és egy szelet citrommal, ami nagyon kellemesen kiemeli a borjúhús ízét.
Majonéz
- Válasszunk szét 3 tojást. A fehérjéket tegyük félre a panírozáshoz.
- A sárgájákat keverjük el a sóval, borssal, mustárral és ecettel, majd folyamatos kevergetés mellett, lassan és nagy odafigyeléssel csurgassuk hozzá a napraforgóolajat.
- Miután felvette az olajat (kb. 3 decit), kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még sóval, ecettel vagy akár egy kevés cukorral. Mindenki kóstolt már majonézt, szóval nagyjából be lehet lőni, milyen ízvilágúnak kellene lennie.
- Felhasználásig tegyük hűtőbe (kb. 2-3 napig fogyasztható).
Saláta összeállítása
- A burgonyát meghámozzuk, és nagyobb falatnyi darabokra vágjuk. Bő, sós vízben puhára főzzük (ne főzzük túl, ne málljon szét, ha beleszúrunk!).
- A megfőtt burgonyát belekeverjük a majonézes alapba, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és zöldfűszereket (metélőhagyma, petrezselyem), reszelünk bele egy fokhagymát és egy kis friss citromhéjat. (Plusz egy pár csepp mézzel kiegyensúlyozhatjuk az ízeket.)
- Az egészet alaposan összekeverjük, és hűtőben hagyjuk állni, amíg a húsokat kisütjük.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 61
- Össznézettség: 7943
- Feltöltés dátuma: 2021. november 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
A rántott borjú egy igazán népszerű és klasszikus fogás, melyet a világon mindenhol ugyanúgy készítenek. Az eredeti Wiener Schnitzel szigorúan borjúhúsból készül, bármi egyéb változatát az osztrákok úgy hívják, hogy Schnitzel nach Wiener Art, vagyis „bécsi módra készült szelet". Az ünnepekre hangolódva készítettük ezt az ételt, de gyakorlatilag az év bármelyik napján meg tudnánk enni. Szendvicsben, savanyúsággal, hidegen, melegen és önmagában is, de ez alkalommal egy gazdag majonézes burgonyasalátával prezentáltuk. Házi majonézzel és friss zöldfűszerekkel dolgoztunk, sőt, a kötelező gerezd citrom sem maradhatott le róla. A citromlevezés természetesen opcionális, de ízben nagyon jól áll a bécsi szeletnek. Ezzel a recepttel garantált lesz a siker az ünnepi asztalnál is!