Pozsonyi almatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
én kicsi konyhám
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
Alma
-
10g dió65 kcal
-
6g dió41 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
3 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
4 kcal
Tészta
-
188g alma88 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
11 kcal
-
6g víz0 kcal
Összeállítás
Összesen
827
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
Alma
-
80g dió523 kcal
-
50g dió327 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
35 kcal
Tészta
-
1500g alma702 kcal
-
80g citromlé18 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
86 kcal
-
50g víz0 kcal
Összeállítás
Összesen
6614
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
Alma
-
2.8g dió18 kcal
-
1.7g dió11 kcal
-
13.8g finomliszt50 kcal
-
6.9g vaj50 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.5g tejföl7 kcal
-
0.7g friss élesztő1 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
Tészta
-
51.8g alma24 kcal
-
2.8g citromlé1 kcal
-
6.9g cukor27 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
0.8g vaníliás pudingpor3 kcal
-
1.7g víz0 kcal
Összeállítás
Összesen
229
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 46.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 142 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.4 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 186.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 296 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 285 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Összesen
827
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 78 g
Zsír
-
Összesen 368.9 g
-
Telített zsírsav 175 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 77 g
-
Koleszterin 1138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2639.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 506 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 393 mg
-
Foszfor 1411 mg
-
Nátrium 121 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 795.4 g
-
Cukor 400 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 1490.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2370 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 518 micro
-
Kolin: 553 mg
-
Retinol - A vitamin: 2282 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 915 micro
-
β-crypt 166 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 929 micro
Összesen
6614
kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
229
kcal
Hozzávalók
Alma
-
50 g porcukor
-
1 csipet só
-
1 dl tejföl
-
20 g friss élesztő
-
2 db tojássárgája
-
1 teáskanál napraforgó olaj
Tészta
Összeállítás
Elkészítés
Alma
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kiemeljük, és nem túl vékony gerezdekre szeljük. Azonnal meglocsoljuk az egyik citrom levével, hogy ne barnuljanak.
- A kristálycukrot aranybarnára pirítjuk, majd a másik citrom átszűrt levével együtt hozzáadjuk az almaszeleteket, a fahéjat és a vajat/margarint. Élénk tűzön 5 percig forraljuk.
- ½ dl hideg vízben feloldjuk a pudingport, az almához keverjük, és éppen csak összeforraljuk. A fahéjat távolítsuk el. (Dolgozhatunk őrölt fahéjjal is, ez esetben fél mokkáskanál elegendő, vagy ízlés szerint adagoljuk). Hagyjuk kihűlni.
Tészta
- Egy 30 cm átmérőjű cakkos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal, kiszórjuk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd belevagdaljuk a vajat/margarint 1cm-es kis kockákra, olyan módon, hogy folyamatosan a lisztben dolgozunk, a vaj/margarin mindig legyen lisztes. Ezután még apróbbra morzsoljuk két tenyerünk segítségével. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon meg a zsiradék.
- Mikróban kéz-melegre langyosítjuk a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük benne az egyik tojás sárgáját. Ezt hozzáadjuk a lisztes-vajas keverékhez. Szép sima tésztát gyúrunk, szintén dolgozzunk gyorsan.
Összeállítás
- A tésztából félreteszünk egy 200 g-os adagot. A nagyobb adag tésztát 36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a nyújtófa segítségével (előbb rátekerni, aztán a forma széléről indulva letekerni) a formába terítjük. Alaposan megszurkáljuk villával. A túllógó tésztaszéleket levágjuk, félretesszük. A tészta alját meghintjük darált dióval, és rákanalazzuk-elsimítjuk rajta a tölteléket, majd megszórjuk a durvára vágott dióval.
- A maradék egy tojás sárgáját elkeverjük az olajjal, megkenjük vele a tésztabélés szegélyét. A kisebbik tésztából vékony lapot nyújtunk, és derelyevágóval 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A torta tetejét berácsozzuk ezekkel a csíkokkal. (Szövés szerűen). A tésztacsíkok végét a torta szegélyéhez ragasztjuk.
- A maradék tésztát összegyúrjuk, és 2 db kb. 1 m-es ceruza vékonyságú rudat formázunk belőle, összesodorjuk, és körben a torta szegélyére fektetjük, nyomkodjuk. A sodort szegélyt és a rácsokat megkenjük az olajos tojássárgájával.
- A sütő középső bordájára állítjuk a sütőrácsot, és kb. egy órán keresztül sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor sütőpapírral takarjuk le. Sajnos más tanácsot nem tudok adni a sütéshez, mindenki a saját sütőjét ismeri, az a lényeg, hogy közepes hőmérsékleten lassan süssük. Formában hagyjuk kihűlni, tálalásnál meghinthetjük fahéjas porcukorral.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 2772
- Feltöltés dátuma: 2014. május 24.
Ajánló
Savanykás almát válasszunk. A maradék pudingporból tejjel főzzünk pudingot és 1 tojásfehérje habjából készíthetünk egy finom sodót, de ha szeretjük az ún. "hot&ice" variációt, akkor vanília fagyival is tálalhatjuk. Ekkor ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl a sütemény.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
én kicsi konyhám
13 recept
Anyukámnál, egy nagyon régi Nők Lapjából kitépett lapon találtam. Lajos Mari receptje nyomán osztom meg Veletek. Mi nagyon szeretjük, különleges a tölteléke. Egyébként is szeretem a pozsonyi tésztát (omlós élesztős tészta) használni, és a belőle készült sütiket is.