r
Nosalty Logó

Pozsonyi almatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
én kicsi konyhám
Pozsonyi almatorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Alma

Tészta

Összeállítás

Összesen 827 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Alma

Tészta

Összeállítás

Összesen 6614 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Alma

Tészta

Összeállítás

Összesen 229 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    329.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.4 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    186.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    285 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 827 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    78 g

Zsír

  • Összesen
    368.9 g
  • Telített zsírsav
    175 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    77 g
  • Koleszterin
    1138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2639.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    393 mg
  • Foszfor
    1411 mg
  • Nátrium
    121 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    795.4 g
  • Cukor
    400 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    1490.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2370 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    518 micro
  • Kolin:
    553 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2282 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    915 micro
  • β-crypt
    166 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    929 micro
Összesen 6614 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 229 kcal

Hozzávalók

Alma

Tészta

Összeállítás

Elkészítés

Alma

  1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kiemeljük, és nem túl vékony gerezdekre szeljük. Azonnal meglocsoljuk az egyik citrom levével, hogy ne barnuljanak.
  2. A kristálycukrot aranybarnára pirítjuk, majd a másik citrom átszűrt levével együtt hozzáadjuk az almaszeleteket, a fahéjat és a vajat/margarint. Élénk tűzön 5 percig forraljuk.
  3. ½ dl hideg vízben feloldjuk a pudingport, az almához keverjük, és éppen csak összeforraljuk. A fahéjat távolítsuk el. (Dolgozhatunk őrölt fahéjjal is, ez esetben fél mokkáskanál elegendő, vagy ízlés szerint adagoljuk). Hagyjuk kihűlni.

Tészta

  1. Egy 30 cm átmérőjű cakkos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal, kiszórjuk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  2. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd belevagdaljuk a vajat/margarint 1cm-es kis kockákra, olyan módon, hogy folyamatosan a lisztben dolgozunk, a vaj/margarin mindig legyen lisztes. Ezután még apróbbra morzsoljuk két tenyerünk segítségével. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon meg a zsiradék.
  3. Mikróban kéz-melegre langyosítjuk a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük benne az egyik tojás sárgáját. Ezt hozzáadjuk a lisztes-vajas keverékhez. Szép sima tésztát gyúrunk, szintén dolgozzunk gyorsan.

Összeállítás

  1. A tésztából félreteszünk egy 200 g-os adagot. A nagyobb adag tésztát 36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a nyújtófa segítségével (előbb rátekerni, aztán a forma széléről indulva letekerni) a formába terítjük. Alaposan megszurkáljuk villával. A túllógó tésztaszéleket levágjuk, félretesszük. A tészta alját meghintjük darált dióval, és rákanalazzuk-elsimítjuk rajta a tölteléket, majd megszórjuk a durvára vágott dióval.
  2. A maradék egy tojás sárgáját elkeverjük az olajjal, megkenjük vele a tésztabélés szegélyét. A kisebbik tésztából vékony lapot nyújtunk, és derelyevágóval 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A torta tetejét berácsozzuk ezekkel a csíkokkal. (Szövés szerűen). A tésztacsíkok végét a torta szegélyéhez ragasztjuk.
  3. A maradék tésztát összegyúrjuk, és 2 db kb. 1 m-es ceruza vékonyságú rudat formázunk belőle, összesodorjuk, és körben a torta szegélyére fektetjük, nyomkodjuk. A sodort szegélyt és a rácsokat megkenjük az olajos tojássárgájával.
  4. A sütő középső bordájára állítjuk a sütőrácsot, és kb. egy órán keresztül sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor sütőpapírral takarjuk le. Sajnos más tanácsot nem tudok adni a sütéshez, mindenki a saját sütőjét ismeri, az a lényeg, hogy közepes hőmérsékleten lassan süssük. Formában hagyjuk kihűlni, tálalásnál meghinthetjük fahéjas porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2762
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 24.

Ajánló

Savanykás almát válasszunk. A maradék pudingporból tejjel főzzünk pudingot és 1 tojásfehérje habjából készíthetünk egy finom sodót, de ha szeretjük az ún. "hot&ice" variációt, akkor vanília fagyival is tálalhatjuk. Ekkor ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl a sütemény.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pozsonyi almatorta
én kicsi konyhám 13 recept

Anyukámnál, egy nagyon régi Nők Lapjából kitépett lapon találtam. Lajos Mari receptje nyomán osztom meg Veletek. Mi nagyon szeretjük, különleges a tölteléke. Egyébként is szeretem a pozsonyi tésztát (omlós élesztős tészta) használni, és a belőle készült sütiket is.

Hozzávalók

Alma

Tészta

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...