r
Nosalty Logó

Pesztós babka

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Pesztós babka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

pesztó

babka

Összesen 341 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

pesztó

babka

Összesen 3404 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

pesztó

babka

Összesen 296 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    576 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1102 micro
Összesen 341 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    106.3 g

Zsír

  • Összesen
    173.1 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4168.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    225 mg
  • Kálcium
    1255 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    1447 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    359 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    490 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1013 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    112 micro
  • K vitamin:
    803 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    409 mg
  • Retinol - A vitamin:
    529 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5756 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11015 micro
Összesen 3404 kcal
  • 10% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    360.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    498 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    954 micro
Összesen 296 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

pesztó

babka

Elkészítés

pesztó

  1. A pesztóhoz az összes hozzávalót turmixgépbe helyezzük és leturmixoljuk. Szükség szerint adhatunk hozzá több olívaolajat is, illetve kóstolgassuk, hogy megfelelő-e a fűszerezésünk.

babka

  1. A langyos vízhez adjuk az instant élesztőt és a cukrot, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni.
  2. Közben egy másik edénybe öntjük a liszt nagyjából háromnegyedét, majd elkeverjük benne a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot.
  3. A tojásokat a habtejszínnel kikeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet, majd több adagban a lisztes keveréket is. Spatulával/fakanállal gyorsan összedolgozzuk (ekkor még ragadni fog rendesen, ettől nem kell megijedni), majd alaposan belisztezett deszkára borítjuk.
  4. A deszkán elkezdjük alaposan összegyúrni a tésztát, közben apránként adagolva hozzá a maradék lisztből annyit, amennyit felvesz a tészta. Határozott mozdulatokkal 5-10 perc alatt fényes, feszes tésztát dagasztunk belőle.
  5. A készre dagasztott tésztát kiolajozott edénybe tesszük. Olajjal vékonyan megkenjük a tetejét, majd fóliával légmentesen lefedjük (így nem szárad meg a teteje), és letakarva a duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát belisztezett felületen picit átgyúrjuk, majd nagyjából 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük pesztóval, majd a rövidebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük.
  7. A tekercset ezután egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végén egy 3-4cm-es részt egyben hagyunk.
  8. A tészta két szárát ezután hátrom-négyszer megtekerjük szorosan, majd a formára tekert babkát kivajazott-lisztezett kenyérsütőformába tesszük.
  9. Lefedve 15 percet pihentetjük, közben 185 fokra előmelegítjük a sütőt, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük - akkor jó, ha szép aranybarna, így ha azt látjuk, idejekorán nagyon pirulni kezd a sütőben, fedjük le alufóliával.
  10. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a formából kiborítva óvatosan szeletelhetjük is, minden szeletnél megcsodálva a pesztó alkotta ízes márványmintát.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 129
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 7639
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 28.

Ajánló

Ha maradna pesztó, kanalazzuk tiszta üvegbe vagy műanyagdobozba, és tegyük hűtőbe, ahol hetekig eláll.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Pesztós babka
Rosanics Petra 351 recept

A pesztó és a babka az elmúlt pár év két legtrendibb receptje lett, melyeket szinte mindannyian kipróbáltunk már. Most egy receptben ötvöztük ezt a két kedvencet, hiszen a babka nem csak édes lehet, a pesztó pedig mindennek jól áll. A végeredmény egy csuda dekoratív, illatos, sós péksütemény, aminek szép, zöld márványmintáját nem győzzük majd megcsodálni minden egyes szeletelésnél.

Hozzávalók

pesztó

babka

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...