Paradicsomleves szicíliai stílusban
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
375g szárnyas alaplé26 kcal
-
100g paradicsomlé17 kcal
-
125g csirkemellfilé150 kcal
-
60g paradicsom11 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
50g brokkoli10 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
46g zöldhagyma9 kcal
-
38g csiperkegomba8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g snidling0 kcal
A tálaláshoz
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
63g rozskenyér162 kcal
Összesen
530
kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
1500g szárnyas alaplé105 kcal
-
400g paradicsomlé68 kcal
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
240g paradicsom43 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g brokkoli41 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
184g zöldhagyma35 kcal
-
150g csiperkegomba32 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g snidling0 kcal
A tálaláshoz
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
250g rozskenyér648 kcal
Összesen
2124
kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
38g szárnyas alaplé3 kcal
-
10.1g paradicsomlé2 kcal
-
12.7g csirkemellfilé15 kcal
-
6.1g paradicsom1 kcal
-
4g zeller1 kcal
-
2g sárgarépa1 kcal
-
5.1g brokkoli1 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
4.7g zöldhagyma1 kcal
-
3.8g csiperkegomba1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.3g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g snidling0 kcal
A tálaláshoz
-
2.5g parmezán sajt10 kcal
-
6.3g rozskenyér16 kcal
Összesen
54
kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 47.5 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3301.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 59 mg
-
Kálcium 436 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 674 mg
-
Nátrium 2005 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 443.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 291 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 125 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 687 micro
-
β-karotin 2403 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 10581 micro
-
Lut-zea 1126 micro
Összesen
530
kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 190.1 g
Zsír
-
Összesen 50 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 433 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13206.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 236 mg
-
Kálcium 1746 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 476 mg
-
Foszfor 2695 mg
-
Nátrium 8019 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 204.4 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1775.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1164 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 477 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 502 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 678 micro
-
Kolin: 591 mg
-
Retinol - A vitamin: 246 micro
-
α-karotin 2749 micro
-
β-karotin 9612 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 42324 micro
-
Lut-zea 4506 micro
Összesen
2124
kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 203 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 70 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1071 micro
-
Lut-zea 114 micro
Összesen
54
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1.5 l szárnyas alaplé
-
4 dl paradicsomlé
-
50 dkg csirkemellfilé
-
3 kis db paradicsom
-
1 kis db zeller
-
2 kis db sárgarépa
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 közepes db zöldhagyma
-
15 dkg csiperkegomba
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 marék bazsalikom
-
oregánó ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
snidling ízlés szerint
A tálaláshoz
Elkészítés
A leveshez
- Igazából a 0. lépés, akinek nem áll rendelkezésére húsleves, csupán az figyeljen ide.Mivel készítéskor nekem sem volt kéznél, kénytelen voltam kipróbálni valamelyik márkahálózat húsleves alapját (én a marhahús alapot ajánlom, szerintem csirkéhez is tökéletes fűszerezése van). Személy szerint 2 db-ot használtam fel másfél liter víz mellé.
- Elővesszük a húslevest. Abban főzzük a csíkokra vágott csirkemellet, és beledobjuk a kettévágott és korábban megpucolt zellergumót. Közben lassú lángon hagyjuk főni, addig a többi hozzávalóval foglalkozunk.
- Megpucoljuk a 3-féle hagymát, és mindet apró és vékony karikákra vágjuk. A csemegehagymát nagyjából a szár feléig szeleteljük fel, és azt is bedobjuk a teflonedénybe. A vöröshagymát héjával ellentétes irányban apró részekre vágjuk, mivel fontos, hogy ne ennek a jelenléte domináljon majd a levesben. Egy kevés vízzel hígítjuk fel, ehhez a leveshez ugyanis nem fogunk olajat használni. Sűrűn kavargatjuk.
- A répákat megpucoljuk, és a zellerszárral együtt vékony karikákra vágjuk, majd ha már a hagymák üvegesre kezdenek sülni, hozzáadjuk a répát, és tovább keverjük a zöldségeket (Fontos megjegyezni, hogyha nem olajban sütjük a hagymákat, csak teflonedényben és némi vízen, ugyanúgy nem fog leégni, ha odafigyelünk a sűrű kavargatása).
- A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk róluk a héjat. Eltávolítjuk a csumájukat, és egy botmixer segítségével teljesen eldolgozzuk őket.
- Ha elkészültünk a hagyma-répa szekcióval, hozzáadjuk a pürésített paradicsomot, és jól összekavarjuk őket. Pár percig hagyjuk összeérni az ízeket, és mikor már kicsit kezd a paradicsomokból visszamaradt víz eltűnni, akkor hozzádobjuk a bazsalikomleveleket és nagyjából 2 ek oregánót, illetve érzéssel némi majorannát. Kevergetjük őket, és mikor már összerotyogtak, lehúzzuk a tűzhelyről.
- Egy nagy lábast veszünk elő, amelyben elfér a másfél liter húslevesünk, és a további párolt zöldségek. Felöntjük a húslevessel a zöldségeket, majd elővesszük a fél liter paradicsomlevet, és ráöntjük az egészre. Ekkor kerül bele a brokkoli. (Mivel én direkt kalóriaszegény ételként próbáltam ezt a levest megkreálni, ezért a brokkolirózsák tetejét belekapargattam a levesbe. Az apró zöld részek egyfajta levesbetétként is funkcionálnak majd.)
- A gomba is sarkalatos pontja a levesünknek. Külön serpenyőben, igény szerint némi vízzel (én üveges csiperkegombából csináltam saját levével) megpirítjuk a gombát, és hozzáadjuk a leveshez.
- Ha már minden belekerült, akkor lehet tovább ízesíteni a levesünket. Ekkor egy jó adag metélőhagymával (nagyjából másfél evőkanál), sóval és borssal ízesítjük a levest. (Cukrot nem szoktam bele tenni, mivel ebben az ételben alapvetően is inkább a sós ízek fognak dominálni.) További fűszerek még mehetnek bele ízlés szerint a korábban felsoroltak közül. (Én általában ilyenkor ételízesítőt, oregánót, bazsalikomot szórok még rá, hogy igazán karakteres ízvilágot érjek el.)
- Addig forraljuk, amíg az összes hozzávaló megpuhul kicsit.
- Egyvastag kérgű cipót kettévágunk, és kivájjuk a belsejét. Belekanalazzuk a levest, és megszórjuk sajttal. Jó étvágyat!
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8387
- Feltöltés dátuma: 2011. június 11.
Ajánló
Száraz fehérbor ajánlott mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Már régóta kerestem egy finom paradicsomleves receptet, ami könnyű és igazán laktató is. Ez a leves nem is csak isteni, hanem nagyon kiadós, és olaj vagy rántás híján még kalóriaszegény is. Azon ismerőseim körében is nagy sikert aratott, akik nem nagyon rajonganak a levesekért. Ha valaki egy kis újdonságra vágyik, akkor nyugodtan készítse olyan formán, ahogyan a receptben leírtam, kivájt cipóban fogyasztva, sajttal meghintve. Amikor a meleg leves feloldja kicsit a cipó belsejét, akkor az is kanalazhatóvá válik, és egyszerűen mennyei íze lesz a paradicsomlevessel együtt.