r
Nosalty Logó

Paella garnélával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kornél
Paella garnélával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

kagyló főzése

paella készítése

Összesen 561 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

kagyló főzése

paella készítése

Összesen 3367 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

kagyló főzése

paella készítése

Összesen 103 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    32.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    254 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2071.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    81 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    541 mg
  • Nátrium
    1245 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    228.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    141 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    816 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    1205 micro
Összesen 561 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    195.4 g

Zsír

  • Összesen
    104.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1522 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12427.1 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    484 mg
  • Kálcium
    641 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    510 mg
  • Foszfor
    3244 mg
  • Nátrium
    7467 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    380.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1369.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    898 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    39 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    199 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    848 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1360 micro
  • Kolin:
    904 mg
  • Retinol - A vitamin:
    469 micro
  • α-karotin
    257 micro
  • β-karotin
    4893 micro
  • β-crypt
    249 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    7229 micro
Összesen 3367 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    384.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    151 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    159 micro
  • Lut-zea
    224 micro
Összesen 103 kcal

Hozzávalók

kagyló főzése

paella készítése

Elkészítés

kagyló főzése

  1. A kagylókat folyó vízben alaposan tisztítsuk meg, legjobb kefét használni erre a célra (egyszerű körömkefe is megteszi). A megtisztított kagylókat vízzel teli edényben tároljuk felhasználásig.
  2. Vegyünk egy üres lábast, majd forrósítsuk fel. Adjuk hozzá a kagylókat, és fedjük le. Ellenőrizzük közben, ha levet engedett, vegyük le a lángot kicsire alatta. Folyadékot vagy zsiradékot nem kell hozzáadni, saját levében fog megfőni. Hozzávetőlegesen 12-15 perc alatt elkészül. Ha a kagylók kinyíltak, és a főzési idő letelt, zárjuk le a lángot, és hagyjuk fedő alatt a lábast.
  3. Amelyik kagyló nem nyílt ki, azt ki kell dobni az edényből, az fogyasztásra alkalmatlan. 12 db kagylót héjával együtt különítsünk el, a többit vegyük ki a héjból, és tegyük a főzővízbe vissza. Felhasználásig a kagylókkal egyéb teendőnk nincs.

paella készítése

  1. Első lépésben a tintahalat tisztítsuk meg. Fejét húzzuk ki a törzsből, majd távolítsuk el porcszerű gerincét is, mely közvetlen a bőr alatti vékony, húsos részben található. Folyó vízzel mossuk ki a belsejét, majd vágjuk karikákra vagy csíkokra. A fejről távolítsuk el a szemeket, a csápokat pedig adjuk a felvágott húshoz.
  2. A garnélafarkakat (miután nagy valószínűség szerint mirelitet használunk) tegyük vízzel teli tálba, és hagyjuk, hogy maguktól olvadjanak ki. Kb. 4-5 órát számoljunk erre. Az egész garnélákkal (hacsak nem jégről vásároltuk) ugyanígy járjunk el. Felhasználásig több teendőnk nincs.
  3. Tegyünk egy nagyméretű serpenyőt a lángra (32 cm átmérőjűt használtam), és forrósítsuk fel. Közben a fokhagymát zúzzuk össze, a chilit karikázzuk fel. Ha nem szeretnénk túl csípős ételt, a chili erejét és magjait távolítsuk el. Ha a serpenyő elég forró, olívaolajon a fokhagymát és a chilit gyorsan forgassuk át benne, majd adjuk hozzá a tintahalrészeket. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon pirítsuk. Pár perc elteltével adjuk hozzá reszelt paradicsomot (a héjára nincs szükség), valamint a kagylóhúst, majd a garnélafarkat is, forgassuk át.
  4. A kimért rizst adjuk az alaphoz, keverjük el alaposan, majd öntsük fel az alaplével. Nagy lángon forraljuk, közben ízesítsük fűszerpaprikával, sáfránnyal és zöldborsóval. Utoljára keverjük meg, hogy egyenletes színt kapjon mindenütt.
  5. 10 percig főzzük nagy lángon, majd amikor már a leve kissé elfőtt, tegyük a tetejére az egész garnélákat, valamint a héjában hagyott kagylókat. Csökkentsük a lángot kicsire, majd 5 percig főzzük fedő alatt. Az öt perc elteltével a lángot zárjuk el, és hagyjuk fedő alatt pihenni további 15-20 percet.
  6. A pihenő idő letelte után azonnal fogyasztható. Tálaláskor citromlével locsoljuk meg, és szórjunk rá friss, aprított petrezselymet.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 18185
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 16.

Ajánló

A magyar családok asztalain nem egy mindennapos fogás, holott kellő rutinnal gyorsan elkészül, egészséges és ízletes. Könnyű fehérbor kíséretében megfelelő vendégváró is, amennyiben valami különlegeset szeretnénk készíteni ebédre vagy vacsorára.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Paella garnélával
Kornél 167 recept

A paella spanyol nemzeti eledel, csakúgy, mint Olaszországban a risotto. Elkészítési módozata számtalan, gyakorlatilag a fantáziánk szab határokat kizárólag. Ebben a receptemben a tengeri, vagyis "seafood" irányt céloztam meg fiam születésnapi kívánságának megfelelően. Használhatunk egyéb tengeri herkentyűket is, polipot, halat, kinek tetszése szerint, az étel ugyanolyan ízletes lesz.

Hozzávalók

kagyló főzése

paella készítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...