adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
kagyló főzése
-
50g tintahal46 kcal
-
67g garnéla47 kcal
-
67g feketekagyló34 kcal
-
33g garnéla24 kcal
-
14g olívaolaj125 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
25g zöldborsó20 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
2 kcal
-
67g rizottó rizs239 kcal
-
167g csirke alaplé12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
paella készítése
Összesen
561
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
kagyló főzése
-
300g tintahal276 kcal
-
400g garnéla284 kcal
-
400g feketekagyló206 kcal
-
200g garnéla142 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g chili0 kcal
-
150g zöldborsó122 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
11 kcal
-
400g rizottó rizs1432 kcal
-
1000g csirke alaplé70 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
paella készítése
Összesen
3367
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
kagyló főzése
-
9.3g tintahal9 kcal
-
12.4g garnéla9 kcal
-
12.4g feketekagyló6 kcal
-
6.2g garnéla4 kcal
-
2.6g olívaolaj23 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
4.6g zöldborsó4 kcal
-
6.2g paradicsom1 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
12.4g rizottó rizs44 kcal
-
30.9g csirke alaplé2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
paella készítése
Összesen
103
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 32.6 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 254 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2071.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 541 mg
-
Nátrium 1245 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 228.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 141 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 227 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 816 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 1205 micro
Összesen
561
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 195.4 g
Zsír
-
Összesen 104.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1522 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12427.1 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 484 mg
-
Kálcium 641 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 510 mg
-
Foszfor 3244 mg
-
Nátrium 7467 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 380.1 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1369.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 898 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 39 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 199 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 848 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 43 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1360 micro
-
Kolin: 904 mg
-
Retinol - A vitamin: 469 micro
-
α-karotin 257 micro
-
β-karotin 4893 micro
-
β-crypt 249 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 7229 micro
Összesen
3367
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 384.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 231 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 151 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 159 micro
-
Lut-zea 224 micro
Összesen
103
kcal
Hozzávalók
kagyló főzése
-
400 g feketekagyló
-
1 dl olívaolaj
-
3 gerezd fokhagyma
-
150 g zöldborsó
-
2 közepes db paradicsom
-
1 teáskanál sáfrány
-
só ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromlé
paella készítése
Elkészítés
kagyló főzése
- A kagylókat folyó vízben alaposan tisztítsuk meg, legjobb kefét használni erre a célra (egyszerű körömkefe is megteszi). A megtisztított kagylókat vízzel teli edényben tároljuk felhasználásig.
- Vegyünk egy üres lábast, majd forrósítsuk fel. Adjuk hozzá a kagylókat, és fedjük le. Ellenőrizzük közben, ha levet engedett, vegyük le a lángot kicsire alatta. Folyadékot vagy zsiradékot nem kell hozzáadni, saját levében fog megfőni. Hozzávetőlegesen 12-15 perc alatt elkészül. Ha a kagylók kinyíltak, és a főzési idő letelt, zárjuk le a lángot, és hagyjuk fedő alatt a lábast.
- Amelyik kagyló nem nyílt ki, azt ki kell dobni az edényből, az fogyasztásra alkalmatlan. 12 db kagylót héjával együtt különítsünk el, a többit vegyük ki a héjból, és tegyük a főzővízbe vissza. Felhasználásig a kagylókkal egyéb teendőnk nincs.
paella készítése
- Első lépésben a tintahalat tisztítsuk meg. Fejét húzzuk ki a törzsből, majd távolítsuk el porcszerű gerincét is, mely közvetlen a bőr alatti vékony, húsos részben található. Folyó vízzel mossuk ki a belsejét, majd vágjuk karikákra vagy csíkokra. A fejről távolítsuk el a szemeket, a csápokat pedig adjuk a felvágott húshoz.
- A garnélafarkakat (miután nagy valószínűség szerint mirelitet használunk) tegyük vízzel teli tálba, és hagyjuk, hogy maguktól olvadjanak ki. Kb. 4-5 órát számoljunk erre. Az egész garnélákkal (hacsak nem jégről vásároltuk) ugyanígy járjunk el. Felhasználásig több teendőnk nincs.
- Tegyünk egy nagyméretű serpenyőt a lángra (32 cm átmérőjűt használtam), és forrósítsuk fel. Közben a fokhagymát zúzzuk össze, a chilit karikázzuk fel. Ha nem szeretnénk túl csípős ételt, a chili erejét és magjait távolítsuk el. Ha a serpenyő elég forró, olívaolajon a fokhagymát és a chilit gyorsan forgassuk át benne, majd adjuk hozzá a tintahalrészeket. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon pirítsuk. Pár perc elteltével adjuk hozzá reszelt paradicsomot (a héjára nincs szükség), valamint a kagylóhúst, majd a garnélafarkat is, forgassuk át.
- A kimért rizst adjuk az alaphoz, keverjük el alaposan, majd öntsük fel az alaplével. Nagy lángon forraljuk, közben ízesítsük fűszerpaprikával, sáfránnyal és zöldborsóval. Utoljára keverjük meg, hogy egyenletes színt kapjon mindenütt.
- 10 percig főzzük nagy lángon, majd amikor már a leve kissé elfőtt, tegyük a tetejére az egész garnélákat, valamint a héjában hagyott kagylókat. Csökkentsük a lángot kicsire, majd 5 percig főzzük fedő alatt. Az öt perc elteltével a lángot zárjuk el, és hagyjuk fedő alatt pihenni további 15-20 percet.
- A pihenő idő letelte után azonnal fogyasztható. Tálaláskor citromlével locsoljuk meg, és szórjunk rá friss, aprított petrezselymet.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 47
- Össznézettség: 18382
- Feltöltés dátuma: 2017. február 16.
Ajánló
A magyar családok asztalain nem egy mindennapos fogás, holott kellő rutinnal gyorsan elkészül, egészséges és ízletes. Könnyű fehérbor kíséretében megfelelő vendégváró is, amennyiben valami különlegeset szeretnénk készíteni ebédre vagy vacsorára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
A paella spanyol nemzeti eledel, csakúgy, mint Olaszországban a risotto. Elkészítési módozata számtalan, gyakorlatilag a fantáziánk szab határokat kizárólag. Ebben a receptemben a tengeri, vagyis "seafood" irányt céloztam meg fiam születésnapi kívánságának megfelelően. Használhatunk egyéb tengeri herkentyűket is, polipot, halat, kinek tetszése szerint, az étel ugyanolyan ízletes lesz.