Omlós filléres Nagymamámtól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
73g sertészsír654 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
18g porcukor68 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
38g tej21 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez ízlés szerint
-
50g sütésálló lekvár139 kcal
-
63g gesztenyemassza112 kcal
-
50g dió327 kcal
A bevonáshoz
-
63g porcukor242 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
2169
kcal
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
290g sertészsír2616 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
150g tej84 kcal
-
4g só0 kcal
A töltelékhez ízlés szerint
-
200g sütésálló lekvár556 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
200g dió1308 kcal
A bevonáshoz
-
250g porcukor968 kcal
-
40g vaníliás cukor155 kcal
Összesen
8675
kcal
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
28.7g finomliszt104 kcal
-
13.8g sertészsír125 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
-
3.3g porcukor13 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
7.2g tej4 kcal
-
0.2g só0 kcal
A töltelékhez ízlés szerint
-
9.6g sütésálló lekvár27 kcal
-
11.9g gesztenyemassza21 kcal
-
9.6g dió62 kcal
A bevonáshoz
-
11.9g porcukor46 kcal
-
1.9g vaníliás cukor7 kcal
Összesen
413
kcal
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 109.4 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1130.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 381 mg
-
Nátrium 431 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 271.4 g
-
Cukor 117 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 41.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 140 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
2169
kcal
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.5 g
Zsír
-
Összesen 437.6 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 152 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 130 g
-
Koleszterin 493 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4520.6 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 233 mg
-
Kálcium 531 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 465 mg
-
Foszfor 1523 mg
-
Nátrium 1725 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1085.8 g
-
Cukor 469 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 164.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 339 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 560 micro
-
Kolin: 476 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 345 micro
Összesen
8675
kcal
- 6% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 9% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
413
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
29 dkg sertészsír
-
1 db tojássárgája
-
7 dkg porcukor
-
2 dkg élesztő
-
1.5 dl tej
-
1 kk só
A töltelékhez ízlés szerint
-
20 dkg sütésálló lekvár
-
25 dkg gesztenyemassza
A bevonáshoz
-
25 dkg porcukor
-
4 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához
- Meglangyosítjuka tejet, és elkeverünkbenne egy teáskanál cukrot, aztán belemorzsoljukaz élesztőt. Hagyjukfelfutni.
- Jól összemorzsoljuka lisztet a zsírral, ezután jöhet a só, cukor, tojássárgája és végül a felfuttatott élesztő. Alaposan összegyúrjuk, elején még kicsit ragad a zsírtól,de addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, és nem ragad már annyira, azaz egy rugalmas tésztát kell kapnunk. Hűtőben kb. 10-15 percet pihentetjük, hogy a zsír kissé újra dermedjen.
- Közben a bevonáshoz a porcukrot elkeverjüka vaníliás cukorral.
- Bekapcsoljuka sütöt 180 fokra, alul-felül sütésre. Légkeverésnél 160 fokra.
- Kivesszüka tésztát a hűtőből, és pár mozdulattal átgyúrjuk, majd pedig lisztezett deszkán vékonyra,kb. fél cm-rekinyújtjuk.
- Nagy pogácsaszaggatót fogunk (vagy én pl. a legszélesebb szájú poharamat fogom), lisztbe mártjuk, és köröket szaggatunk a tésztából. Kb. fánk méretű körökre van szükségünk.
- Ezután megtöltjükőket. A kör egyik felére helyezzüka tölteléket, pl. lekvárt, és ráhajtjuka másik oldalát, tehát félbehajtjuk. A széleit pedig az ujjunkkalösszenyomkodjuk, összecsipkedjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket legalább 1 cm távolságra egymástól.
- Betesszüka forró sütőbe, és aranybarnára sütjük. Kb. 15-20 perc kell neki.
- Ha megsült, akkor még forrón belehempergetjük a sütiketa vaníliás porcukorba, hogy ráragadjon mindenhol.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 203
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 13400
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 15.
Ajánló
Tipp: Mivel sokszor kell ezt a sütit sütnöm, így nekem mindig van már kész vaníliás porcukrom, amit igazi vaníliarúddal készítek. Peszre így sokkal finomabb, tehát, ha ízlik a családnak, akkor érdemes előre elkészíteni nagyobb mennyiséget a vaníliarúddal. Gesztenyemasszával is tölthetjük, vagy cukros tejben főtt dióval, akár mákkal is isteni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Nagyimtól tanultam ezt a receptet, aki pedig az ő nagyijától, tehát már van vagy 100 éves a recept! Omlós, puha, kiadós és nagyon sokáig eláll, mert zsírral készül. Remélem, nektek is ízleni fog!