Nyári fejtettbab-leves
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
100g fejtett bab333 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
68g fehérrépa43 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
75g paradicsom14 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
38g füstölt tarja68 kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
400g fejtett bab1332 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
150g füstölt tarja270 kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
20.3g fejtett bab68 kcal
-
16.3g sárgarépa6 kcal
-
13.7g fehérrépa9 kcal
-
8.1g zeller3 kcal
-
4.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
15.3g paradicsom3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2.3g petrezselyem1 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
10.2g tejföl20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
7.6g füstölt tarja14 kcal
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.9 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1837.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 382 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 479 mg
-
Nátrium 695 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 291.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 735 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 233 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 479 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 2551 micro
-
β-karotin 6817 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1930 micro
-
Lut-zea 904 micro
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.4 g
Zsír
-
Összesen 63 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7349.4 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 1529 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 976 mg
-
Foszfor 1917 mg
-
Nátrium 2779 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 358.7 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 89 mg
VÍZ
-
Összesen 1167.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2942 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 187 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 933 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1916 micro
-
Kolin: 375 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 10205 micro
-
β-karotin 27269 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 7722 micro
-
Lut-zea 3618 micro
- 8% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 59.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 519 micro
-
β-karotin 1386 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 393 micro
-
Lut-zea 184 micro
Hozzávalók
-
400 g fejtett bab
-
4 közepes db sárgarépa
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 közepes db paradicsom
-
3 db babérlevél
-
1 csokor petrezselyem
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
200 g tejföl
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A babot lefejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk. Ha nehezen birkózunk meg a hüvelyesekkel, éjszakára beáztatjuk. A babot kifejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk.
- A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd egészben hagyjuk őket. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd 2-3 cm-es darabokra karikázzuk vagy kockázzuk őket. A zellergumó és a fehérrépa zöldjét leöblítjük, majd spárgával vagy cérnával összekötjük.
- A zöldségeket, a hagymákat és a fejtett babot kevés olajon megfuttatva átkeverjük, majd hozzáadunk 1,5 liter zöldségalaplevet. Beletesszük a fűszernövény-csokrokat, a babérleveleket, egy csipet borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Sózzuk, fekete borsot őrlünk hozzá. Először nagy lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt, és közepesnél kicsit enyhébb lángon, lefedve főzzük.
- Amikor a bab már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomokat, majd további 15 percet főzzük.
- Kivesszük a hagymát, babérleveleket és a fűszernövény-csokrokat a levesből, majd finoman hozzámerjük a leveshez a tejfölt is. A legjobb, ha a tejfölt egy nagy merőkanál forró lével kikeverjük, és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós, majd újra összeforraljuk.
- Fedő nélkül, közepes hő felett, gyakran megkeverve további 4-5 percig főzzük, végül megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, egy darab citrom frissen facsart levével savanyítjuk.
- Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel. Karikázhatunk mellé csípős zöldpaprikát is, de további tejfölt vagy joghurtot is kínálhatunk hozzá. Friss kenyérrel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 172
- Tegnapi nézettség: 30
- 7 napos nézettség: 290
- Össznézettség: 35909
- Feltöltés dátuma: 2023. július 29.
Ajánló
A nyári bableves abban különbözik a klasszikus bablevesünktől, hogy nem tartalmaz főtt, füstölt húst, így a védjegyévé vált füstös íz helyett a friss, nyári paradicsom teszi édeskésebbé, a frissen facsart citromlé és a tejföl vagy joghurt pedig enyhén savanykássá. Ne felejtsük el belefőzni a zellergumó és a petrezselyemgyökér zöldjét sem, fantasztikus ízt kölcsönöznek bablevesünknek!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A nyári bableves ereje a fejtett babban, a paradicsomban és a citromban rejlik, na és persze a sok tejfölben vagy joghurtban, amik lágyan krémessé teszik a bablevest. Ez a leves tényleg nem követeli meg a belefőtt füstölt húst, így csak azok válasszák azt a verziót, akik képtelenek lemondani a húsról. Tálalhatjuk forrón, de kicsit pihentetve, langyosan lesz az igazi.