Narancslekváros zserbó
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Virág76
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
38g margarin269 kcal
-
13g tej7 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0 kcal
-
2g rumaroma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
2g vaj13 kcal
A töltelékhez és a tetejére
-
25g dió164 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
25g narancslekvár62 kcal
-
25g csokoládé137 kcal
Összesen
1001
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
300g margarin2151 kcal
-
100g tej56 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0 kcal
-
12g rumaroma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez és a tetejére
-
200g dió1308 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
200g narancslekvár492 kcal
-
200g csokoládé1092 kcal
Összesen
7992
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
33.3g finomliszt121 kcal
-
16.7g margarin119 kcal
-
5.6g tej3 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
0 kcal
-
0.7g rumaroma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.6g cukor21 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
A töltelékhez és a tetejére
-
11.1g dió73 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
11.1g narancslekvár27 kcal
-
11.1g csokoládé61 kcal
Összesen
443
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.3 g
Zsír
-
Összesen 58.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 496.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.8 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 28.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 340 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 318 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
1001
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 114 g
Zsír
-
Összesen 465.2 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 162 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 174 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3973.5 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 656 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 761 mg
-
Foszfor 1985 mg
-
Nátrium 258 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 870.5 g
-
Cukor 347 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 231.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2717 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 304 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 550 micro
-
Kolin: 520 mg
-
Retinol - A vitamin: 2546 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 1993 micro
-
β-crypt 91 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 742 micro
Összesen
7992
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
443
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
1 dl tej
-
1.5 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
1 csipet szódabikarbóna
-
12 ml rumaroma
-
1 csipet só
-
10 dkg cukor
A töltelékhez és a tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A meglangyosított tejbe beleteszünk egy kis cukrot,1 ek lisztet és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
- A lisztet összekeverjük a cukorral ,sóval, szódabikarbónával, összemorzsoljuk a margarinnal.
- A két tojássárgáját összekeverjük a rumaromával, ráöntjük a lisztes keverékre.
- A megfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, majd alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát legalább 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük. Ezalatt ledaráljuk a diót, összekeverjük ízlés szerint cukorral.
- A tepsit vajjal kikenjük.
- A tésztát háromfelé osztjuk, az első lapot a tepsibe fektetjük, ezt megkenjük bőven lekvárral, és megszórjuk a dióval. A második lappal ugyanígy dolgozunk, majd ráborítjuk a harmadik lapot is. A felső lapot megszurkáljuk.
- Kicsit pihentetjük (kb .fél órát), majd előmelegített sütőben megsütjük (ez nálam kb. fél óra takaréklángon).
- A tetejét olvasztott csokival bevonjuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 7439
- Feltöltés dátuma: 2012. május 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Virág76
35 recept
Gyerekkoromban nem nagyon szerettem a zserbót, mert mindig száraznak találtam. Amikor elkezdtem sütögetni, akkor a Magyar Konyha legjobb receptjei között találtam ezt a receptet, és "zserbót süssél" kívánságkor ezt próbáltam ki. Nagy sikere volt, egyáltalán nem hasonlít "gyerekkorom zserbójához", sőt azokhoz sem, amiket mostanában kóstoltam. A narancslekváros változat úgy történt, hogy a karácsonykor készített narancslekvár nekem is nagyon keserű lett, és megmaradt. Itt viszont tökéletesen megegyezett a diós cukorral... További ötlet még, hogy az üvegek alján kallódó lekvárokat össze lehet borítani, és vegyes gyümölcslekvárosan elkészíteni. A csokizás a tetején a férjem reszortja, ő ebben utolérhetetlen a családban.