r
Nosalty Logó

Narancslekváros-kakaós-epres lepény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Narancslekváros-kakaós-epres lepény
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Összesen 620 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Összesen 2476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Összesen 165 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 620 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    37.4 g

Zsír

  • Összesen
    114.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1976.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    765 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    195 mg
  • Nátrium
    884 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    334.8 g
  • Cukor
    188 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    483 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    359 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    241 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    520 micro
Összesen 2476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 165 kcal

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A krémhez

  1. A krémhez a lisztet kevés tejjel felöntjük, és csomómentesre keverjük, majd jöhet hozzá a többi tej és a cukor, és sűrű krémmé főzzük, folyamatos kevergetés mellett, mint a pudingot. Ekkor hűlni hagyjuk, és áttérünk a tészta előkészítésére.
  2. Ha kihűlt, adjuk hozzá a kakaóport és a vajat, majd keverjük habosra. (Én ezzel mindig kicsit csalok, mert részben türelmetlen vagyok, részben pedig nincs robotgépem, így még langyosan dolgozom hozzá a vajat, és botmixerrel segítem a krémesedést.)

A tésztához

  1. Ha fagyasztott leveles tésztával van dolgunk, akkor első lépésben ki kell olvasztani, ez jó pár órába beletelik, így érdemes előző este ezt megtenni.
  2. A tésztát bő egy centis vastagságúra nyújtsuk ki, és egy éles késsel vágjunk neki keretet, szintén egy-egy centire a szélektől úgy, hogy ne vágjuk át egészen a tésztát, csak a feléig. A középső részt ekkor meg lehet kenni vékonyan narancslekvárral, ez sütés közben szépen karamellizálódni fog, és tulajdonképpen ha csak ennyit csinálunk, már van egy pazar desszertünk a teához. De ha szeretnénk folytatni, ilyenkor mehet a sütőbe a tészta.
  3. Amíg a tészta sül, vissza lehet térni a krémhez.
  4. Ha a tészta megsült, a lekváros résznél ez jobban megfigyelhető, mert szép aranyszínű, akkor kivehetjük a sütőből, és nem árt neki egy 5-10 percnyi pihenés, amíg kezelhető lesz. (Persze vannak az olyanok, mint jómagam, akik már sokadjára bizonyítják be, hogy mennyire sietnek, és hogy ugyan, nem számít az enyhe forróság, a művelet nagy részét úgyis a kés végzi. A lépés mindenesetre ugyanaz, csak percnyi különbségekkel.)
  5. A szép, ropogós tetejű részt -szigorúan a kereten belülit- kiemeljük úgy, hogy csak a fele jöjjön le, azaz maradjon alja. Itt vehető észre, hogy mennyire volt fontos az a rész, amikor félig belevágtunk a tésztába. Ezt el lehet késsel, spaklival, tortalapáttal vagy csak egyszerűen kézzel is végezni. És most hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a tészta.
  6. Ha megtörtént, jöhet rá a narancslekvár, majd a kakaós krém.

A tetejére

  1. A gyümölcsöket szűrjük le, de a lét tegyük félre, még szükség lesz rá. Az epret és a rebarbarát, ki hogy szereti, úgy pakolhatja a krémre. A befejezésig pedig kifejezetten hálás a desszert, ha pihenhet egyet a hűtőben.
  2. Az utolsó és egyáltalán nem elhanyagolható rész (de komolyan, a legjobb), az a visszamaradt bodzás-epres szirup, ami mindössze annyiból áll, hogy a cukrot a lével összeforraljuk és besűrítjük, figyelve arra, hogy ne legyen belőle se cukorka, se karamell, de kellően sűrű legyen. Ezzel még locsoljuk meg a gyümölcsöket és a tészta középső részét, amit kiemeltünk. Utóbbit kanálként is lehet alkalmazni, ha háromszögeket vágunk belőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1540
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A központi tényező a felhasználásnál a narancslekvár volt, amiből legutóbb túlságosan bevásároltam, és úgy gondoltam, hogy lassan-lassan fel kéne használni. Az eper, a rebarbara pedig adott, nő mint a bolondgomba, legnagyobb örömömre, a kakaós krém pedig azért kellett, hogy összehozza a kettőt. Tulajdonképpen a csokipuding is tökéletes választás krémnek. Ha lett volna itthon, lehet én is azt választom inkább. És ha valaki tényleg csak valami nagyon-nagyon gyorsat szeretne, akkor elég, ha megkeni a tésztát lekvárral, és úgy süti meg. Zseniális. De tényleg. És 10 perc, ha leszámítjuk a 3 órás olvasztási időt (fontos megjegyeznem, hogy ez nem az egész desszertről szól, az messze nem 10 perc).

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...