Narancslekváros-kakaós-epres lepény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
A krémhez
-
100g tej56 kcal
-
6 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
A tésztához
-
69g leveles tészta255 kcal
-
50g narancslekvár123 kcal
A tetejére
-
67g rebarbara11 kcal
-
38g eper11 kcal
-
25g gyümölcslé12 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
620
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
A krémhez
-
400g tej224 kcal
-
23 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
A tésztához
-
275g leveles tészta1020 kcal
-
200g narancslekvár492 kcal
A tetejére
-
268g rebarbara42 kcal
-
150g eper45 kcal
-
100g gyümölcslé46 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
2476
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
A krémhez
-
26.4g tej15 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
3.3g vaj24 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
A tésztához
-
18.2g leveles tészta67 kcal
-
13.2g narancslekvár33 kcal
A tetejére
-
17.7g rebarbara3 kcal
-
9.9g eper3 kcal
-
6.6g gyümölcslé3 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
Összesen
165
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 28.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.7 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 120.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
620
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 37.4 g
Zsír
-
Összesen 114.4 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1976.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 765 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 884 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 334.8 g
-
Cukor 188 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 483 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 359 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 109 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 241 micro
-
β-crypt 76 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 520 micro
Összesen
2476
kcal
- 4% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
165
kcal
Hozzávalók
A krémhez
-
4 dl tej
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 ek cukor
-
50 g vaj
-
2 ek finomliszt
A tésztához
-
200 g narancslekvár
A tetejére
Elkészítés
A krémhez
- A krémhez a lisztet kevés tejjel felöntjük, és csomómentesre keverjük, majd jöhet hozzá a többi tej és a cukor, és sűrű krémmé főzzük, folyamatos kevergetés mellett, mint a pudingot. Ekkor hűlni hagyjuk, és áttérünk a tészta előkészítésére.
- Ha kihűlt, adjuk hozzá a kakaóport és a vajat, majd keverjük habosra. (Én ezzel mindig kicsit csalok, mert részben türelmetlen vagyok, részben pedig nincs robotgépem, így még langyosan dolgozom hozzá a vajat, és botmixerrel segítem a krémesedést.)
A tésztához
- Ha fagyasztott leveles tésztával van dolgunk, akkor első lépésben ki kell olvasztani, ez jó pár órába beletelik, így érdemes előző este ezt megtenni.
- A tésztát bő egy centis vastagságúra nyújtsuk ki, és egy éles késsel vágjunk neki keretet, szintén egy-egy centire a szélektől úgy, hogy ne vágjuk át egészen a tésztát, csak a feléig. A középső részt ekkor meg lehet kenni vékonyan narancslekvárral, ez sütés közben szépen karamellizálódni fog, és tulajdonképpen ha csak ennyit csinálunk, már van egy pazar desszertünk a teához. De ha szeretnénk folytatni, ilyenkor mehet a sütőbe a tészta.
- Amíg a tészta sül, vissza lehet térni a krémhez.
- Ha a tészta megsült, a lekváros résznél ez jobban megfigyelhető, mert szép aranyszínű, akkor kivehetjük a sütőből, és nem árt neki egy 5-10 percnyi pihenés, amíg kezelhető lesz. (Persze vannak az olyanok, mint jómagam, akik már sokadjára bizonyítják be, hogy mennyire sietnek, és hogy ugyan, nem számít az enyhe forróság, a művelet nagy részét úgyis a kés végzi. A lépés mindenesetre ugyanaz, csak percnyi különbségekkel.)
- A szép, ropogós tetejű részt -szigorúan a kereten belülit- kiemeljük úgy, hogy csak a fele jöjjön le, azaz maradjon alja. Itt vehető észre, hogy mennyire volt fontos az a rész, amikor félig belevágtunk a tésztába. Ezt el lehet késsel, spaklival, tortalapáttal vagy csak egyszerűen kézzel is végezni. És most hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a tészta.
- Ha megtörtént, jöhet rá a narancslekvár, majd a kakaós krém.
A tetejére
- A gyümölcsöket szűrjük le, de a lét tegyük félre, még szükség lesz rá. Az epret és a rebarbarát, ki hogy szereti, úgy pakolhatja a krémre. A befejezésig pedig kifejezetten hálás a desszert, ha pihenhet egyet a hűtőben.
- Az utolsó és egyáltalán nem elhanyagolható rész (de komolyan, a legjobb), az a visszamaradt bodzás-epres szirup, ami mindössze annyiból áll, hogy a cukrot a lével összeforraljuk és besűrítjük, figyelve arra, hogy ne legyen belőle se cukorka, se karamell, de kellően sűrű legyen. Ezzel még locsoljuk meg a gyümölcsöket és a tészta középső részét, amit kiemeltünk. Utóbbit kanálként is lehet alkalmazni, ha háromszögeket vágunk belőle.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1540
- Feltöltés dátuma: 2013. május 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A központi tényező a felhasználásnál a narancslekvár volt, amiből legutóbb túlságosan bevásároltam, és úgy gondoltam, hogy lassan-lassan fel kéne használni. Az eper, a rebarbara pedig adott, nő mint a bolondgomba, legnagyobb örömömre, a kakaós krém pedig azért kellett, hogy összehozza a kettőt. Tulajdonképpen a csokipuding is tökéletes választás krémnek. Ha lett volna itthon, lehet én is azt választom inkább. És ha valaki tényleg csak valami nagyon-nagyon gyorsat szeretne, akkor elég, ha megkeni a tésztát lekvárral, és úgy süti meg. Zseniális. De tényleg. És 10 perc, ha leszámítjuk a 3 órás olvasztási időt (fontos megjegyeznem, hogy ez nem az egész desszertről szól, az messze nem 10 perc).