Napraforgó alakú kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Salamon Csilla
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kenyérhez
-
150g finomliszt546 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
63g tej35 kcal
-
27g napraforgó olaj235 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
2g só0 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
A lekenéshez
-
25g vaj179 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
25g tej14 kcal
-
12 kcal
Összesen
1176
kcal
- 9% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kenyérhez
-
600g finomliszt2184 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
250g tej140 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
8g só0 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
A lekenéshez
-
100g vaj717 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
100g tej56 kcal
-
47 kcal
Összesen
4701
kcal
- 9% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
A kenyérhez
-
41.5g finomliszt151 kcal
-
6.9g rétesliszt25 kcal
-
17.3g tej10 kcal
-
7.4g napraforgó olaj65 kcal
-
7.6g tojás10 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
A lekenéshez
-
6.9g vaj50 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
6.9g tej4 kcal
-
0.6g napraforgómag3 kcal
Összesen
326
kcal
- 9% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 55.2 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1462 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 309 mg
-
Nátrium 865 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 52.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 225 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 208 micro
Összesen
1176
kcal
- 9% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104 g
Zsír
-
Összesen 220.6 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 49 g
-
Koleszterin 792 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5848.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 287 mg
-
Kálcium 624 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 1237 mg
-
Nátrium 3460 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 561 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 211.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 915 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 51 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 592 micro
-
Kolin: 557 mg
-
Retinol - A vitamin: 900 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 178 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 832 micro
Összesen
4701
kcal
- 9% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 404.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
326
kcal
Hozzávalók
A kenyérhez
-
60 dkg finomliszt
-
10 dkg rétesliszt
-
1.3 dl napraforgó olaj
-
2 db tojás
-
0.5 teáskanál cukor
-
2 kk só
-
4 dkg friss élesztő
A lekenéshez
-
1 db tojássárgája
-
1 dl tej
-
1 ek napraforgómag
Elkészítés
A kenyérhez
- Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne.
- A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Finoman átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk.
- Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó.
- Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk, és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
- Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
- A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
- A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk, és pihentetjük.
- A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként, és ugyanúgy egymásra rakjuk mint az előző 5 lapot.
- Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon.
- Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük.
- Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön.
- A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük.
- A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal, és sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 5963
- Feltöltés dátuma: 2012. március 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Salamon Csilla
1202 recept
Nem nagyon szeretek kelt tésztát sütni.Megláttam ezt a receptet, és úgy gondoltam na, itt elkezdem. Sikerült. És még élveztem is az elkészítését.