Napraforgómag

A napraforgót (Helianthus annuus) Peru és Mexikó területén termelték először őshonos növényként. Európába dísznövényként került át, és csak később lett jelentős élelmiszeripari nyersanyag. A napraforgómag energiatartalma a magas olajtartalma miatt - a többi olajos maghoz hasonlóan - jelentős. Értékes forrása telítetlen zsírsavaknak, amelyek alapvető tápanyagai szervezetünknek. Fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (természetesen ha nem sózott!), mivel a vér koleszterinszintjének csökkentése révén a vérnyomást kedvezően szabályozza. B1- és E-vitamin tartalmának köszönhetően a szabadgyökök megkötése által a daganatos megbetegedések megelőzésében is segít. A konyhában olaj formájában sütéshez és főzéshez használhatjuk, de a magok nyersen, vagy pirított formában értékes kiegészítői lehetnek leveseknek, salátáknak, raguknak vagy köreteknek. Müzlikben, de darálva különféle süteményekben is használhatjuk. Kevés vízzel összeturmixolva, illetve különféle zöldfűszerekkel ízesítve kenyérre kenhető krémeket is készíthetünk belőle.
Az év folyamán bármikor megvásárolható. Érdemes hántolt változatban megvásárolni, de a héjas magot otthon kicsit megpirítva téli estéken, vagy sétákon ropogtathatjuk.
Száraz, hűvös helyen tároljuk. Időnként ellenőrizzük, nehogy megavasodjon.
fehérjetartalom
20.78 g
zsírtartalom
46.12 g
szénhidráttartalom
20 g
víztartalom
4.73 g
Foszfor
660 mg
Magnézium
325 mg
Kalcium
78 mg
Nátrium
9 mg
B6 vitamin
1.345 g
Kolin
55.1 mg
E vitamin
35.17 mg
Niacin - B3 vitamin
8.335 mg
fehérje
20.78 g
Zsír
telített zsírsav
4.455 g
egyszeresen telített zsírsav
18.528 g
többszörösen telített zsírsav
23.137 g
ásványi anyagok
Kalcium
78 mg
Vas
5.25 mg
Magnézium
325 mg
Foszfor
660 mg
Nátrium
9 mg
Cink
5 mg
Réz
1.8 mg
Mangán
1.95 mg
Szelén
53 µg
szénhidrát
rost
8.6 g
cukor
2.62 g
víz
4.73 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
1.48 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.355 mg
Niacin - B3 vitamin
8.335 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.13 mg
Folát
227 µg
Kolin
55.1 mg
Béta-karotin
30 µg
E vitamin
35.17 mg
A vitamin
3 µg
C vitamin
1.4 mg
B6 vitamin
1.345 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!