Ropogós magos szelet
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
7.4g szezámmag42 kcal
-
7.4g dió48 kcal
-
7.4g napraforgómag43 kcal
-
7.4g tökmag33 kcal
-
7.4g zabpehely28 kcal
-
7.4g aszalt gyümölcsök18 kcal
-
36.9g méz112 kcal
-
18.5g víz0 kcal
-
0.4g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.8 g
Zsír
-
Összesen 38.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1416.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 268 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 258 mg
-
Foszfor 445 mg
-
Nátrium 403 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.9 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 79 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 522.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 149 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.3 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 29.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A diót (vagy más nagyobb magvakat) apróra zúzzuk (de nem daráljuk). A nagyobb aszalt gyümölcsöket is pici kockákra vágjuk. Ezeket összekeverjük egy tálban.
- A zabpelyhet botmixerrel durvára őröljük (liszt jellegű lesz, de nem kell túl finomra zúzni). Ezt is hozzákeverjük a magvakhoz, és a pici sót is beletesszük.
- Ezután hozzákeverjük a mézet és a vizet, de azt csak óvatosan, éppen annyi kell, amennyi megnedvesíti a hozzávalókat.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk az így kapott masszát, kb. 0,5 cm vastag legyen, és lehetőleg négyzet vagy téglalap alakú, hogy könnyebb legyen négyzetekre vágni.
- Sütőbe tesszük 20 percre, majd kivesszük, és felszeleteljük kb. 5x5-ös négyzetekre (de lehetnek csíkok is vagy háromszögek, ahogy tetszik).
- Visszatesszük a sütőbe további 20-25 percre. Akkor van készen, ha kicsit megbarnult a teteje.
- Amikor kész kivesszük, és ha szükséges, még egyszer elvágjuk a szeleteket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hidegen lesz ropogós :) FIGYELEM! A megadott sütési hőfok lehet, hogy kicsit alacsony, mert az én sütőm elég erősen dolgozik.
- Sütés hőfoka: 130 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x30x4
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 218
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 72
- Össznézettség: 41781
- Feltöltés dátuma: 2014. április 26.
Ajánló
A fent említett magvak összességének kell 3 dl-nek lennie
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ennek a receptnek az eredeti változatát Emelie Forsberg - a világ egyik legjobb női terepfutója - posztolta ki hivatalos facebook oldalára. Mivel én is terepfutó vagyok, gondoltam, ha ilyet eszem, talán egyszer én is olyan jó leszek, mint ő :D... De viccet félretéve, egyrészt nagyon szeretem a magvas nassolnivalókat (a bolti termékeket is gyakran megveszem sajnos), másrészt edzés/verseny előtt-után mindig hasznos valami egészséges és tápláló étel. Az eredeti receptben semmilyen édesítő íz nincsen, illetve lisztet is használ, és ennél több vizet bele. Nekem viszont valahogyan a magokhoz az édes íz ugrik be, úgyhogy ezért került bele a méz. Az állaga pedig sehogyan sem akart annyi vízzel és liszttel ropogós lenni, ezért kísérleteztem ki ezt, ami nekem tényleg olyan ropogós, mint az a bizonyos bolti szezámos szelet :D A receptet bármilyen magféléből (dió, mogyoró, mandula, kesudió, földimogyoró stb.) és aszalt gyümölcsből (szilva, meggy, mazsola, barack stb.) el lehet készíteni. A lényeg, hogy a magvakból összesen 3 dl mennyiség legyen.