Nagymama makarónija
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Zuzuka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 26% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
Összesen
434
kcal
- 26% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
Összesen
1730
kcal
- 26% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
26.6g makaróni0 kcal
-
26.6g sonka37 kcal
-
8.9g tej5 kcal
-
17.7g sajt62 kcal
-
9.8g tojás12 kcal
-
4.3g sűrített paradicsom3 kcal
-
1.8g ketchup2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4.4g margarin32 kcal
Összesen
153
kcal
- 26% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.5 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1843 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 372 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 240 mg
-
Nátrium 1192 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 309 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 291 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 215 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 4055 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
434
kcal
- 26% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.1 g
Zsír
-
Összesen 120.2 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 606 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7372 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 1490 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 959 mg
-
Nátrium 4766 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 221.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1236 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 121 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 342 mg
-
Retinol - A vitamin: 1165 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 859 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 16219 micro
-
Lut-zea 519 micro
Összesen
1730
kcal
- 26% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 653.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 132 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 423 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 19.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1438 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
153
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A tésztát feltesszük főni. Ha van darálónk, ledaráljuk a sajtot és a sonkát. Én ugyanazon a nagy lyukú darálón daráltam mindkét hozzávalót. Így gyorsabb az elkészítés és a mosogatás is. Ha nincs darálónk, aprítsuk kézzel apróra. A sütőformát (jénait) kivajazzuk.
- Amikor a tészta megfőtt "al dente" állagúra, akkor leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. (Legyen megfőzve, de ne legyen túl puha. Ha szerencsénk van, akkor a csomagolásra rá van írva, hogy meddig kell főzni.)
- Az összes hozzávalót (a nyers tojást is) összekeverjük, csak a sajtból hagyunk meg a tetejére. Én vegyesen használtam füstölt és nem füstölt sajtokat. A tetejére csak füstöltet tettem. Mivel mind a sonkába, mind a sajtba gyárilag sót tesznek, ezért nem használtam további sót. Lehet turbózni friss paradicsommal, ha van, ártani biztosan nem árt. Ha fogyasztáskor kevésnek bizonyulna a tésztán a paradicsomszósz, a tányéron még mindig lehet rá tenni ketchupot. Borsból nem tettem rá sokat, a szerecsendióval viszont nem spóroltam. Fontos, hogy legyen rajta elegendő fűszer.
- A légkeveréses sütőben 180 fokon sütöttem kb. 20-25 percig, amíg elkezdett sülni a teteje. Ekkor rátettem a füstölt sajtot a tetejére, és kb. 10 percig tovább sütöttem 200 fokon. Ha ráolvadt a tetejére a sajt, akkor készen van.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20x10
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3167
- Feltöltés dátuma: 2016. április 12.
Ajánló
Kicsi gyermeknek is nyugodtan adható, kb. másfél éves kortól, vagy amikortól már meg tudja enni a darabosat. Mivel a sajtban lévő só miatt az ember megszomjazik közben, bár vöröshús van benne, én inkább fehérborral kínálnám. Mi kis adagban le is szoktuk fagyasztani a kész ételt, mert így este munka után csak pár perc, és a mikróban felolvasztva asztalon a meleg vacsora.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
Zuzuka
5 recept
Oma, azaz a holland nagymama bevált receptje. Nálunk mindenki szereti, és még sose okozott csalódást. A makaróni tészta felénk a kb. 2 cm-es kunkori fajta és nem a hosszú. A sajt és a sonka mennyiségével mindenki ízlése és pénztárcája szerint variálhat.